Junichiro Tanizaki’s De Sleutel als theatervoorstelling op tour in België en Nederland

De Sleutel

Momenteel loopt een tour van theatervoorstelling De Sleutel door België en Nederland. Deze voorstelling werd gebaseerd op de Japanse roman van Junichiro Tanizaki. Josse de Pauw, maker van de voorstelling, is een bekend theatermaker, met reeds meer dan 100 voorstellingen op zijn palmares. Je kan deze regisseur ook kennen als filmregisseur, acteur, auteur of columnist. Met zijn kennis van literatuur, film en theater zorgt hij voor mooie omzettingen.

Junichiro Tanizaki’s roman De Sleutel werd gepubliceerd in 1956 en gaat over een uitgeblust Japans echtpaar. De man, een literatuurprofessor, voelt hoe zijn lichamelijke krachten steeds afnemen. Hij merkt daardoor dat zijn jongere, traditioneel opgevoede echtgenote niet langer seksueel bevredigd kan worden door hem. Wanneer er een huwelijkskandidaat is voor zijn dochter, raakt hij betrokken in hun seksuele fantasieën. De echtgenoot komt plots te overlijden door een hartaanval tijdens één van hun sessies

De tijdsgeest is hier ook een belangrijk element, daar het traditionele Japan in de periode na WOII met vrijere gedragsregels wordt overspoeld onder de invloed van Amerika en Europa. Voor de oudere generaties is het dan ook onmogelijk om vrijuit te spreken over hun seksuele verlangens. Dit was absoluut not done en ook iets wat hen nooit was aangeleerd. Het koppel houdt elk een dagboek bij, goed wetend dat de andere partner stiekem meeleest. Hierdoor konden ze onrechtstreeks toch over hun verlangens en ook frustraties spreken.

Het beloofd dus een erg volwassen thema uit te spelen in deze voorstelling. Josse de Pauw koos ervoor deze voorstelling te laten vertolken door vier vrouwen: een actrice, twee danseressen en een percussioniste. Het vertrekpunt is hierbij het vrouwelijke aanvoelen en de onvermijdelijk westerse interpretatie. Een originele en spannende versie van het verhaal! Maar hoe verschilt dit met de Japanse visie? En wat is het verschil in aanvoelen bij mannen en bij vrouwen?

Josse de Pauw werkt hier samen met het LOD muziektheater, een Gents productiehuis voor opera en muziektheater. De aanvulling van muzikanten bij theater is een erg aangename extra ervaring.

De sleutel speelt op deze data en op deze locaties:

17,18,19 en 20 februari 2016                KVS, Brussel (BE)
23 februari 2016                                     Stadsschouwburg, Brugge (BE)
02 maart 2016                                         C-Mine, Genk (BE)
03 maart 2016                                         Chassé Theater, Breda (NL)
07 maart 2016                                         Theater aan het Spui, Den Haag (NL)
09,10,11 en 12 maart 2016                     Brakke Grond, Amsterdam (NL)
01 april 2016                                            CC Gildhof, Tielt (BE)
06 april 2016                                            Vrijthof, Maastricht (NL)
08 april 2016                                            De Spil, Roeselare (BE)
12 april 2016                                             CC Berchem, Berchem (BE)
14 april 2016                                             De Grote Post, Oostende (BE)
15 en 16 april 2016                                   NTGent, Gent (BE)
17 april 2016                                             Schouwburg, Kortrijk (BE)

Bron: Tanuki via The Sushi Times

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?