9e editie CinemAsia Filmfestival in Amsterdam

Vanaf dinsdag 1 maart tot zondag 6 maart zal de 9e editie van het CinemAsia Filmfestival plaatsvinden in Amsterdam. Op vier verschillende locaties zullen er verschillende activiteiten zijn, maar de hoofdactiviteiten zijn in het Filmtheater Kriterion. Ook zijn er dit jaar drie Japanse films te zien, natuurlijk wil AVO deze even in de spotlights zetten.

A Place To Name

Je mag het noemen hoe je wil, maar A Place To Name (Ataru Sakagami, 2015) is een korte maar zeer leuke stop motion film die vooral is ontstaan vanwege veel geëxperimenteer door regisseur Ataru Sakagami. In de korte film van maar 5 minuten is te zien hoe een monster, gemaakt van hooi, de rustig uitziende traditionele huisjes als het ware verwoest. Deze film uit 2015 is kort maar krachtig!

A Place To Name zal te zien zijn op woensdag 2 maart om 13:00 uur, zaterdag 5 maart om 14:45 uur en zondag 6 maart om 13:00 uur in het Kriterion. Een ticket kost € 5,00.

Mountains May Depart

Mountains May Depart (Jia Zhangke, 2015) volgt het verhaal van de danslerares Tao. in 1999 is de Chinese Tao is verliefd op twee mannen, een hardwerkende mijnwerker en een succesvolle zakenman. Wanneer ze doorheeft dat een driehoeksverhouding niet lang goed kan gaan besluit ze te trouwen met de zakenman Jingsheng. Samen krijgen Tao en Jingsheng een zoon genaamd Dollar. Wanneer het verhaal zich verder speelt in 2014 is Dollar alweer 15 jaar oud, zijn Tao en Jingsheng gescheiden en lopen een boel dingen anders. In 2025 woont Dollar in Australië, heeft hij zijn moeder al ontzettend lang niet meer gezien en heeft ook totaal geen kennis meer van de Chinese taal. Zijn moeder? Die herinnerd hij zich niet meer goed.

In Mountains May Depart (China, Japan, Frankrijk) krijgt men een blik hoeveel invloed de economische groei op sommige mensen kon hebben in het verleden en hoe het velen inwoners van Azië een soort cultuurvervreemdring heeft gegeven nadat zij uit hun moederland verhuisden.

De film duurt zo’n 131 minuten en is te zien op woensdag 2 maart om 21:00 en zondag 6 maart om 20:00 beiden in het Rialto gebouw. Kaartjes voor deze film kosten € 9,50.

The Birth of Saké

The Birth of Saké (Erik Shirai, 2015) heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept en is ook al een paar keer genomineerd. Deze documentaire laat zien hoe een 144 jaar oud familiebedrijf nog altijd wordt gerund door de brouwerij-erfgenaam Yasuyuki Yoshida en ambachtsman Yamamoto. De regisseur van de documentaire, Erik Shirai, heeft enige tijd bij de brouwers mogen wonen om zo te kunnen zien hoeveel inspanning, moeite en tijd er wordt gevraagd voor het brouwen van de Japanse alcohol delicatesse dat maar al te bekend is over de gehele wereld.

Door het kijken van de documentaire krijgt men al gauw een andere kijk op het brouwen van sake en wat er allemaal wel niet bij komt kijken. De film duurt 94 minuten en zal te zien zijn op donderdag 3 maart om 21:00 en zaterdag 5 maart om 15:00 in het Kriterion. een kaartje kost € 9,50.

Naast deze films zijn er ook nog films te zien vanuit onder andere China, Zuid-Korea, Indonesië, Filipijnen, Singapore, Frankrijk, Nederland, Cambodja, Amerika, Thailand, Hong Kong en Taiwan. De focus van CinemAsia dit jaar ligt op China, het festival wordt dan ook geopend met de musical thriller Office (Johnnie To, 2015) en in aanwezigheid van festival hoofdgast Sylvia Chang.

Koop je vóór 1 maart je kaarten voor CinemAsia online, dan maak je kans op twee vliegtickets naar Taipei. De winnaar wordt bekend gemaakt op de laatste dat van CinemAsia.

Het Kriterion is te vinden aan de Roetersstraat 170 in Amsterdam. Het Rialto is te vinden aan de Ceintuurbaan 338 ook in Amsterdam. Andere locaties voor het filmfestival zijn het EYE, te vinden aan IJpromenade 1 in Amsterdam en Pakhuis de Zwijger, te vinden aan Piet Heinkade 179 in Amsterdam.

Bron: CinemAsia

Chachamaru

Student op het Grafisch Lyceum. Houdt altijd wel van wat lol maken en staat open voor nieuwe uitdagingen, naast haar studie vind zij het erg leuk om te tekenen, ontwerpen, muziek te maken en houdt zich natuurlijk bezig met alles in en rond Japan. Gastblogger voor AVO blog.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?