Nationale Opera & Ballet presenteert opera Only the Sound Remains

Vanaf dinsdag 15 maart 2016 loopt in het Nationale Opera & Ballet de voorstelling Only the Sound Remains. Deze operavoorstelling is gebaseerd op het Japanse Noh-theater. Peter Sellars combineert in dit stuk ook nog twee zulke opera’s in één hemelse voorstelling.

only-the-sound-remains-nationaleopera

Het Japanse Noh theater ontstond uit het boeddhistische idee over licht, dat volgens hen grotendeels schuilgaat in de duisternis om de gewone stervelingen niet te verblinden. Het Noh-theater is eerder beperkt tot het minimalistische, dogmatiserende en canoniseerde Op die manier komt natuurlijk de essentie krachtig over. In het begin van het Noh-theater werd dit enkel door mannen vertolkt en werden de personages aan de hand van maskers duidelijk.

Only the Sound Remains bevat de verhalen van zowel Always Strong als van Feather Mantle. Always Strong gaat over een jonge luitspel die na zijn gewelddadige dood terugkeert naar het hof. Tijdens zijn leven klonk zijn muziek erotisch en hemels, maar hij kan dat geluk van toen niet meer vinden. Alleen zijn geest beroert de luit en verdwijnt dan langzaam. Het is dus daadwerkelijk enkel het geluid dat overblijft, zonder de ziel in de muziek.

De tweede opera, Feather Mantle, gaat dan weer over een visser die een verenmantel vindt die aan een (vrouwelijke) engel toebehoort. De visser wil de mantel niet zomaar teruggeven, tenzij de engel voor hem danst. Echter kan de engel enkel dansen met de mantel. De man vertrouwt het niet, maar zij overtuigd hem door te zeggen dat in de hemel geen bedrog bestaat. Hij geeft de verenmantel beschaamd terug, waarna de engel heilige dansen uitvoert, alweer begeleid door hemelse muziek. Stralend stijgt ze steeds hoger op en verdwijnt. Enkel de muziek leeft verder.

Peter Sellars combineert deze twee stukken, vol emoties en muziek. Hij staat erom bekend om op een innovatieve manier zijn interpretatie van klassieke werken uit zowel de westerse als de niet-westerse cultuur om te zetten. Dit in samenwerking met Kaija Saariaho die heel wat orkestwerk en opera’s componeerde.

Tijdens de drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Hier krijg je meer informatie over de productie. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Hierbij een overzicht van de voorstellingen:

Dinsdag 15 maart 2016 om 20.00 uur
Zaterdag 19 maart 2016 om 20.00 uur
Dinsdag 22 maart 2016 om 20.00 uur
Donderdag 24 maart 2016 om 20.00 uur
Zondag 27 maart 2016 om 13.30 uur
Dinsdag 29 maart 2016 om 20.00 uur

De prijzen van de tichets variëren van 15 euro tot 134 euro, naargelang de rang en ook naargelang uw kortingstarief. Voor meer informatie klik hier. Het nationale opera en ballet is gelegen in Amsterdam, aan de Amstel 3.

Bron: Nationale Opera & Ballet

Dj Robintje

Hallo allemaal! Dj Robintje hier, Global Moderator op avo-forum. Mijn bijdragen aan de blog zullen uit enkele totaal verschillende dingen bestaan. Van persoonlijke stukjes (beantwoorden van vragen), tot concert beschrijvingen, en nieuwtjes en ontdekkingen in de muziek/anime/drama's. Nieuwe vragen zijn zowel hier, als op het forum welkom!

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?