Editor’s Letter: Keuzes maken

In de jaren voor AVO Blog gestart werd, hoorde ik veelal om mij heen dat er weinig Japan gerelateerde activiteiten te doen waren in Nederland. Ik wist wel beter, maar ik had geen vaste plek waar ik de informatie kon vinden van alle Japan gerelateerde evenementen. Van concerten wist ik dat wel, ik kon daarvoor terecht bij JaME. Maar er waren wel degelijk meer Japan gerelateerde evenementen in Nederland én België!

editorsletter

Uiteindelijk ben ik de website gestart om te laten zien dat er inderdaad genoeg te doen is qua Japan gerelateerde evenemente.  Later kwam ik erachter dat er meerdere websites waren gestart met dezelfde intentie: Nederland (en België) laten informeren over de hoeveelheid Japan gerelateerde evenementen. Hoe ik hier naar kijk? Hoe meer keuze, hoe beter. Ik zie die websites niet per definitie als concurrenten. Wij hebben allemaal de intentie om alle evenementen bekend te maken, zodat zulke evenementen kunnen blijven komen.

Inmiddels sta ik in contact met diverse organisatoren en krijg ik soms voor de bekendmaking van de evenementen een tip of informatie aangeleverd. Maar dat gebeurt niet altijd, want ik word nog vaak genoeg verrast door de diverse aankondigingen van Japan gerelateerde evenementen.

Vier á vijf jaar terug hoorde ik om mij heen dat er te weinig te doen was op het gebied van Japan gerelateerde evenementen. Anno 2016 hoor ik diverse geluiden: Er zijn nog steeds mensen die blij worden van de nieuwe aankondigingen, maar ik hoor ook minder positieve geluiden. Het lijkt wel veel te veel te worden. Op AVO Forum wordt al gesproken over een overdosis aan conventies, daar begon de discussie al eind 2014.

Ook mochten we diverse Japan gerelateerde winkels in Nederland verwelkomen, die ook aan evenementen doen. En dan lijken de (cosplay) meetings weer in opmars te zijn. Een aantal jaren terug deed ik dit regelmatig met AVO, maar een tijd lang was er geen behoefte aan. Begin dit jaar heb ik weer een AVO meeting kunnen organiseren met een grote opkomst.

De concerten van Japanse concerten blijven in Nederland, maar ook België goed doorlopen. Aantal jaren terug wisten de Visual Kei bands ons koude kikkerlandje goed te vinden, tegenwoordig blijven ze steken in Duitsland en/of Frankrijk. Voor de fans geen probleem, die reizen wel even een paar uur langer voor hun favoriete bands! Maar over het algemeen weten Japanse artiesten Europa en dus ook Nederland en Belgie nog steeds te vinden. En dat is positief, want er is afwisseling en dus kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Ik hoop dat dit door blijft gaan, want er is wel degelijk interesse in concerten van Japanse artiesten/bands.

En dan moeten we de andere Japan gerelateerde evenementen zoals tentoonstellingen, theaterstukken, taiko-optredens, markten, exposities en nog veel meer niet vergeten. Er is voor ieder wat wils! En ook dat vind ik positief. Wat te denken van de Japanmarkt in Leiden? Als het lekker weer is, dan vind ik het fijn om over de markt te lopen en met allemaal mensen kennis te maken. Of een expositie van een Japanse kunstenaar? Het is toch interessant om te zien waar diegene zijn of haar inspiratie vandaan haalt. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik kan soms minutenlang kijken naar diverse werken om te kijken hoe zo’n kunstwerk is samengesteld. Vooral bij de abstractere werken: wat zie ik er nu precies in en wat ziet een ander erin?

Maar door de drukte van alle (nieuwe) Japan gerelateerde evenementen is het toch kiezen geblazen waar AVO naartoe kan gaan. Momenteel ga ik nog steeds naar de meeste conventies, maar daar probeer ik hier en daar verandering in te brengen! Er is meer te doen dan naar conventies te gaan. Er zijn meer interessante evenementen waar AVO verslagen over kan schrijven. En dus moeten er keuzes gemaakt worden. Wie gaat waarnaartoe en wie doet wat? Het is per evenement kijken wie de reporter en wie de fotograaf gaat zijn en dat blijft nog altijd lastig!

En dan kom ik toch op het puntje dat ik op zoek ben naar extra hulpkrachten om meer verslagen online te kunnen zetten van de diverse Nederlandse en Belgische Japan gerelateerde evenementen. Dus mocht je interesse hebben om reporter te zijn voor AVO, kom dan met een aanmelding! Het leukste zou zijn dat je met een voorbeeldtekst (mag een artikel zijn, review of een verslag) komt, zodat ik kan zien hoe je schrijft. Maar als je openstaat voor een opdracht, dan kun je dit laten weten. Dan kom ik met een opdracht die je dan kunt maken en dan zul je te horen krijgen of je reporter mag worden voor AVO.

Tot op heden doe ik mijn best om van alles te kunnen verslaan, maar dat betekent dat er ook evenementen zijn die AVO moet overslaan. Dat blijft nog steeds zuur, maar dat is momenteel niet anders. Het is namelijk nog steeds niet mogelijk om mijzelf te klonen!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?