Review: theatervoorstelling De Sleutel

Onlangs kreeg ik de kans om het nieuwe theaterstuk van Vlaams acteur en theatermaker en Josse De Pauw te gaan bekijken. Zoals jullie al hebben kunnen lezen in een voorgaand artikel is het een voorstelling ontwikkeld naar het boek KAGI van Junichiro Tanizaki.

De Sleutel

Ik was niet bekend met wat ik zou kunnen verwachten en was dus erg benieuwd hoe de voorstelling eruit zou gaan zien. Het volwassen thema sprak me erg aan en ik was behoorlijk verrast te zien dat de gehele cast uit vrouwen bestond iets wat ik een leuk gegeven vond. Het verhaal met een vrij zwaar thema vond ik heel mooi uitgebeeld in combinatie met moderne dans en veel oog voor detail.

Ik was erg onder de indruk van de actrice en danseres Fumiyo Ikeda, die naar mijn mening een perfect toonbeeld van de klassieke Japanse echtgenote neerzette. De Nederlandse voice-over, verzorgd door Josse De Pauw, die het verhaal vertelde was een leuke extra om het verhaal te kunnen volgen naast de door de acteurs volledig in Japans gesproken mono-en dialogen. Met uitzondering van de Oude Man , die wel Nederlands sprak in het stuk. Deze rol wordt vertolkt door Frieda Pittoors. Natuurlijk werden de Japanse gesproken regels vertaald op een scherm dat voor het publiek goed te zien was.

Het was erg leuk om het samenspel en dans tussen de acteurs te zien, de verschillen, de gelijkenissen en verhaal dat zich erin afspeelt. Danseres Taka Shamoto was een duidelijk aanwezige factor in de belangrijke rol van Kimura, de gekozen schoonzoon van de Oude Man die veel interactie heeft met zijn vrouw Ikuko door middel van dans. Natuurlijk was er niet alleen dans, ook de percussioniste, Kuniko Kato ,die de muziek verzorgde vond ik erg goed op het podium aangezien ze niet alleen percussioniste was maar ook de rol van dochter Tsukiko vertolkte en bijvoorbeeld assisteerde bij het aandoen van haar moeders kimono. Een van de dingen die heel gedetailleerd getoond werden tijdens de opvoering. Persoonlijk was ik vaak meer gegrepen door dat type details.

Al met al vond ik het een erg bijzonder verhaal om te zien en ik zou zeker aanraden het te gaan bekijken als dit je aanspreekt en de mogelijkheid doet zich voor. Voor een overzicht van de nog op te voeren voorstellingen kun je hier kijken.

Cijfer: 85/100

Anvica

Gastblogger voor AVO Blog met een grote interesse voor Japan en andere aziatische landen. Ik bezoek anime conventies, J-Rock/Pop en Visual Kei concerten en hopelijk in de toekomst meer Japan gerelateerde evenementen. Ik hoop hier met jullie waardevolle informatie te kunnen delen en plezier te hebben ^^.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?