Tentoonstelling Japanmuseum SieboldHuis met kimono’s van Mieke de Waal: Binnenstebuiten

siebold-binnenstebuiten-288x410Vanaf zaterdag 8 april toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Binnenstebuiten. Kimono’s van Mieke de Waal’. De 15 soft sculptures van Mieke de Waal zijn gemaakt uit verschillende materialen en hun vorm is veelal geïnspireerd op de kimono. Elke soft sculpture vertelt zijn eigen verhaal. Het is opvallend hoe vaak dat ‘verhaal’ gaat over thema’s die ook het leven en werk van Philipp Franz von Siebold tekenden.

De tentoonstelling bestaat uit vier thema’s: De mens als lijfelijk wezen; Ode aan de planten; Liefde voor landkaarten en waterwegen en Onmetelijke diepten. Elke object is drager van een verhaal. Bij de kimono ‘BinnensteBuiten’ staat bijvoorbeeld het menselijk lichaam centraal. Deze is opgebouwd uit zo’n vijftig verschillende delen beschilderd canvas en katoen. Elk stuk doek toont een deel van het lichaam dat onder de huid schuil gaat zoals organen, cellen en weefsels.

Kimono

De traditionele Japanse kimono vormt al jaren een inspiratiebron voor antropoloog en hedendaags kunstenaar Mieke de Waal (1956). Ze is gegrepen door de eenvoudige vorm en rijke symboliek van de kleuren en patronen op kimono’s. Door het gebruik van verschillende materialen en technieken maakt De Waal ruimtelijke kunstwerken die doen denken aan kimono’s. De kimono’s zoals zij deze driedimensionaal verbeeldt – met gespreide mouwen hangend aan een stok – roepen door hun vorm ook het beeld op van de mens. Haar werk is poëtisch, tactiel, schijnbaar kwetsbaar, kleurig, vaak sober van vorm en met een ‘huid’ waarop veel te beleven is.

Philipp Franz von Siebold

Dit jaar staat het Japanmuseum stil bij de 150e sterfdag van Philipp Franz von Siebold (1796-1866). Als arts was hij van 1823 tot 1829 gestationeerd op het handelseiland Deshima. Zijn taak bestond niet alleen uit het genezen van de zieken, maar hij moest ook zoveel mogelijk informatie vergaren over Japan. Tijdens zijn verblijf verzamelde Siebold talloze levende en gedroogde inheemse planten, dieren en andere naturalia. Hij onderhield er zelfs een botanische tuin. Bij het aanleggen van zijn collectie werd Siebold geholpen door patiënten en leerlingen, zo kwam hij zelfs in bezit van verboden Japanse landkaarten. Alle kimono’s in ‘Binnenstebuiten’ zijn door hun inspirerende afbeeldingen op hun eigen wijze verbonden met het leven van Siebold.

Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Hou hiervoor de website van Japanmuseum SieboldHuis in de gaten. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 29 mei. Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Eén gedachte over “Tentoonstelling Japanmuseum SieboldHuis met kimono’s van Mieke de Waal: Binnenstebuiten

  • 24 maart, 2016 om 09:43
    Permalink

    Oh dit klinkt interessant. Een goede reden om tijdens de Japanmarkt het museum ook weer even door te lopen :)

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?