Liefs uit Kyoto: Herinneringen in hagaki: tentoonstelling in ‘t Japans Cultureel Centrum

Vanaf zaterdag 11 juni is er een week lang een tentoonstelling te zien, in ‘t Japans Cultureel Centrum, getiteld Liefs uit Kyoto: Herinneringen in hagaki van Lisanne Kleinjan.

Naast haar studie Japanese Studies aan de Universiteit Leiden heeft Lisanne Kleinjan een grote passie voor kunst. Als onderdeel van haar masterstudie verbleef ze een jaar in Kyoto. Daar begeleidde ze de kunstenaressen die deelnamen aan het ‘Kyoto Machiya AIR’ programma, georganiseerd door ’t Japans Cultureel Centrum. Ook ondersteunde ze diverse anderen werkzaam in de kunstsector in Kyoto die zij leerde kennen via Japan Cultural Exchange.

Een foto van het werk van Lisanne Kleinjan tijdens de tentoonstelling Kasanatta mono, e-hagaki kara mita koko’ (Dingen die zich hebben opgestapeld, ‘hier’ in ansichtkaarten) in Anewal Gallery
Een foto van het werk van Lisanne Kleinjan tijdens de tentoonstelling Kasanatta mono, e-hagaki kara mita koko’ (Dingen die zich hebben opgestapeld, ‘hier’ in ansichtkaarten) in Anewal Gallery

In haar tentoonstelling zal ze haar waardevolle ervaringen van een jaar in Kyoto zal tentoonstellen. Hoewel Lisanne geen kunstenares is, legde ze haar ontdekkingen en ontmoetingen elke dag vast in illustraties en foto’s. Hiermee toont zij een unieke en frisse blik op het dagelijks leven in Kyoto. Hoe heeft zo’n intense, nauw met de kunst verbonden, ervaring het leven van deze jonge Nederlandse vrouw beïnvloed?

Tijdens Lisanne’s eenjarige uitwisseling met Doshisha University in Kyoto, liep ze stage bij de non-profit organisatie Anewal Gallery. Hier ondersteunde ze het Artist in Residence programma Kyoto Machiya AIR, een culturele uitwisseling waarbij Nederlandse kunstenaars verblijven in een machiya (een traditionele woning in Kyoto). Naast tolken en vertalen, deed zij onderzoek naar nieuwe manieren om deze traditionele gebouwen door middel van hedendaagse kunst te kunnen benaderen.

Gedurende het uitwisselingsprogramma bevond Lisanne zich tussen twee verschillende culturen en bovendien tussen twee verschillende talen, en al gauw kwam zij er achter dat veel dingen niet met taal kunnen worden uitgedrukt. Dat bracht haar ertoe om haar ervaringen in Kyoto niet door middel van taal, maar door middel van beeld en illustraties tot uiting te brengen.

Haar passie voor de illustratiecultuur van Japan en in het bijzonder Kyoto, en haar groeiende enthousiasme om zelf meer te tekenen en te verzamelen, leidden uiteindelijk tot de tentoonstelling ‘Kasanatta mono, e-hagaki kara mita koko’ (Dingen die zich hebben opgestapeld, ‘hier’ in ansichtkaarten) in Anewal Gallery. In juni zal haar tentoonstelling nog een keer plaatsvinden, dit keer in het ‘Japan Cultural Exchange’ in Amsterdam. Zo zal Lisanne opnieuw terugkijken op haar herinneringen en indrukken van een jaar in Kyoto, dit keer met de mensen die zij in Amsterdam gaat ontmoeten.

Ten slotte zal op de laatste dag van de tentoonstelling, op zaterdag 18 juni, ‘Fushigi na ocha-kai’ (de mysterieuze theeceremonie) worden gehouden. Tijdens dit succesvolle evenement genoten de bezoekers in Kyoto van zowel Nederlandse als Japanse thee en zoetigheden. Al proevend en vergelijkend werd er op deze manier stilgestaan bij de overeenkomsten en verschillend qua smaken en andere culturele aspecten van deze twee landen.

De tentoonstelling zal te zien zijn op de tweede verdieping van ‘t Japans Cultureel Centrum in Amsterdam, te vinden aan Nieuwezijds Voorburgwal 177. De tentoonstelling is gratis te bezoeken en is elke dag, van 11 tot en met 18 juni, geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Bron: Japanese Cultural Exchange

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?