Tentoonstelling in MoMu: Game Changers – Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden

Tot en met zondag 14 augustus is de tentoonstelling Game Changers te zien in het ModeMuseum Provincie Antwerpen, beter bekend als MoMu. De volledige titel van de tentoonstelling is: Game Changers – Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden.

In deze tentoonstelling bekijkt het grensverleggende werk van modeontwerper Cristóbal Balenciaga. Zijn vernieuwende ontwerpen zorgden in het midden van de 20ste eeuw voor het ontstaan van een nieuw silhouet waarbij het lichaam meer bewegingsruimte krijgt en architecturale volumes ontstaan. Samen met de pioniers van de jaren 1920-30 en later ook de ontwerpers uit de jaren 1980-90 zorgde hij voor een alternatief voor het heersende zandlopersilhouet. Deze groep ‘game changers’ bekeek de mode uit de 20ste eeuw vanuit een nieuw perspectief.

gamechangers2016

Invloeden uit Japan, zoals de kimono, zorgen aan het begin van de 20e eeuw voor de bevrijding van de vrouw uit haar nauwe korset. Modeontwerpers zoals Madeleine Vionnet, Paul Poiret en Coco Chanel geven in de jaren 1920-30 elk op hun manier vorm aan deze vrijheid, door zowel technische innovaties als moderne ideeën over vrouwelijkheid. Aan het einde van de 20e eeuw worden de grenzen van het vrouwelijk silhouet verder afgetast door Japanse en Belgische ontwerpers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester en Martin Margiela. Zij maken ruimte voor nieuwe vormen en lichaamscontouren en geven een nieuwe invulling aan wat als mode kan beschouwd worden.

Centraal in de expositie staat de Baskische modeontwerper Cristóbal Balenciaga (1895-1972), die als scharnierfiguur tussen beide periodes de architect van de vernieuwing is. Zijn patronen en werk krijgen de hoofdrol. De andere ontwerpers die aan bod komen werkten gelijkaardige radicale ideeën elk op hun eigen manier verder uit en verlegden zo mee de grenzen van het klassieke vrouwelijk silhouet.

Mode wordt op deze manier meer dan een opeenvolging van trends; mode wordt een manier om lichaam, ruimte en beweging vorm te geven. De ‘Body Meets Dress, Dress Meets Body’ collectie uit 1997 van Rei Kawakubo toont in welke mate deze nieuwe vormtaal een deel is geworden van het modebeeld.

“Haute Couture is like an orchestra, whose conductor is Balenciaga. We other couturiers are the musicians and we follow the direction he gives.” Christian Dior.

De expo verenigt 100 unieke couture en prêt-à-porter silhouetten van o.a. Cristóbal Balenciaga, Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Gabrielle Chanel, maar ook Issey Miyake, Ann Demeulemeester, Comme des Garçons, Yohji Yamamoto, Maison Martin Margiela. Met bruiklenen van prestigieuze collecties van het museum van het Fashion Institute of Technology in New York, V&A Londen, MUDE Lisbon en Musée Galliera in Parijs.

Op de poster zie je een foto met als title Red Riding Hood, een editorial voor Vogue Japan in 2012, met kleding uit de herfst/winter collectie van 2012/13 van Comme des Garçons.

Het MoMu is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur. En elke eerste donderdag van de maand van 10.00 tot 21.00 uur. Het ModeMuseum is te vinden aan de Nationalestraat 28 in Antwerpen.

Individuele kaartjes zijn online te verkrijgen via de website van het Momu. Een kaartje voor volwassenen vanaf 26 jaar kost € 8,00. Ben je jonger, dan betaal je € 3,00. Er is een mogelijkheid om ook voor het familietarief te gaan (een volwassene die een minderjarige vergezelt) en dan betaal je € 6,00. Ben je met een groep, dan kun je je kaartje aan de kassa verkrijgen.

Elke eerste donderdag van de maand, is het mogelijk om mee te doen met een rondleiding met een Nederlandse gids. De rondleiding start om 19.00 uur en draagt de titel MoMu by Night en zal op 5 mei, 2 juni, 7 juli en 4 augustus 2016 plaatsvinden. Je betaald als volwassene vanaf 26 jaar € 10,00, ben je jonger dan betaal je € 8,00.

Op woensdag 11 mei organiseert het MoMu de MoMu Sessies, een symposium in het kader van de tentoonstelling Game Changers. Een aantal sprekers zullen praten over het ‘game-changing’ fenomeen in de mode onder het genot sushi en drankjes. Deelname aan deze MoMu Sessions kost € 25,00 of € 20,00 als je student bent of een vriend van het ModeMuseum. Meer informatie is te vinden op de website.

Bron: MoMu

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?