Nieuwe cosplay conventie in Nederland: YashinCon

YashinCon is een gloednieuwe conventie met als doel om cosplay bekender te maken en mensen de mogelijkheid te geven om het uit te proberen. De conventie wordt georganiseerd door cosplayers voor cosplayers op zondag 29 mei in Tilburg.

yashincon

De organisatrice achter YashinCon is Elke van den Buijs. Het is voor haar de eerste conventie die ze zelf organiseert, maar ze gaat zelf al jaren naar conventies. Wanneer ik haar vraag over hoe ze begonnen is met cosplay zegt ze: “Ik cosplay sinds 2012, dus nu 4 jaar. Het begon eigenlijk toen een vriend van mij vroeg of ik dat een keer wilde doen. Ik had er wel eens van gehoord, maar ik wist niet zo goed wat het was en ik durfde het eigenlijk niet goed alleen. Toen had ik het er met mijn beste vriendin over en toen bleek dat zij dat eigenlijk ook al heel lang wilde doen, maar het ook niet alleen durfde. Tot op de dag van vandaag cosplayen we nog steeds samen op conventies. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom een er tweepersoons ticket is, omdat je samen sterker staat.”

Eén van de hoogtepunten van de 2016-editie van YashinCon is de mogelijkheid dat je als beginnende cosplayer of nieuweling kostuums van anderen mag uitproberen. Zo kan je als beginner kijken hoe het is om in de huid van je favoriete karakter te kruipen! Maar misschien ook leuk voor de ervaren cosplayers om kostuums te passen van andere cosplayers, om te kijken hoe zo’n kostuum in elkaar is gezet en van elkaar tips en tricks te leren. Cosplayers die hun kostuum willen uitlenen voor deze activiteit kunnen zich vooraf aanmelden bij de conventie. Alle soorten cosplay zijn welkom, ook closet cosplay, generic cosplay en crossplay. Ook doen alle genres mee. Het is belangrijk dat het kostuum compleet is, inclusief accessoires, pruik, schoenen en props. Make-up is optioneel en lenzen zijn niet toegestaan, tenzij ongebruikt.

Daarnaast zullen er diverse workshops en lezingen worden gegeven die cosplay gerelateerd zullen zijn. De workshops en lezingen zijn vooral gericht op beginners, dus bijvoorbeeld Cosplay 101 en Wig care 101. Elke: “De verwachting is ook dat er panels zullen komen zoals SFX make-up, prop making, cositivity en Q&A’s.” Ook zal er een hoek zijn voor de fotograaf om te kunnen fotograferen. Elke zegt hierover: “Ik heb fotografen Willem Hilhorst en Twan Ockeloen gevraagd om te fotograferen, maar hobby fotografen zijn zeker welkom!” Gaat Elke zelf een workshop geven of een kostuum meenemen? Elke: “Ik neem sowieso een aantal kostuums mee, daarvan komt een line-up op de website te staan zodra die er is. Qua workshops en lezingen wacht ik het nog even af, ik ga misschien Wig care 101 en (SFX) make-up doen, maar dit zal afhangen van het aantal inschrijvingen”

YashinCon is nog op zoek naar vrijwilligers om de dag tot een goed einde te brengen. Aanmelden kan via de website van de conventie.

De eerste editie van YashinCon vindt plaats in Cultuurfabriek Hall of Fame in Tilburg, te vinden aan de Burgemeester Brokxlaan 6. Kaartjes kosten € 7,50 voor 1 persoon, mocht je toevallig niet alleen zijn, dan zijn er ook tweepersoonstickets te koop voor € 10,00. Tickets zijn online verkrijgbaar. De volledige programmering komt binnenkort op de website van YashinCon te staan.

Bron: YashinCon

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?