Ikebana-kunstenaar Eikou Sumura bij Galerie Anita Ammerlaan tijdens Ikebana-evenement

De Sogetsu Branch Nederland organiseert in samenwerking met Sogestu Azalea Study Group België een bijzondere Ikebana-expositie in Roosendaal. Deze expositie vindt plaats van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober 2016 bij Galerie Anita Ammerlaan in Roosendaal. Eikou Sumura, een Japanse Sogetsu Ikebana master instucteur, zal speciaal voor deze gelegenheid met haar dochter Yuka Ohkubo naar Nederland komen om deel te nemen aan deze bijzondere expositie.

EikouSumura
Eikou Sumura

Tijdens genoemd weekend zijn in de 1150 vierkante meter grote galerie zowel grote Ikebana-installaties als subtiele ikebanaschikkingen te bezichtigen. Totaal werken meer dan 50 professionele Ikebanisten van de Sogetsuschool, afkomstig uit Nederland en België, mee aan het maken van 70 creatieve schikkingen met de natuur als inspiratiebron. Hoogtepunt en zeer bijzonder zijn diverse werken van top Ikebana-artiest Eikou Sumura welke tevens te bezichtigen zijn. Deze expositie is gratis te bezoeken op vrijdag 30 september van 16:00 tot 18:00 uur, zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober van 11:00 tot 17:00 uur, op zaterdag en zondag zullen er demonstraties gegeven worden om 13:00 en om 15:00 uur.

Ikebana vindt zijn oorsprong in Japan en heeft een traditie die eeuwenoud is. Ikebana is een discipline die is gebaseerd op de levenshouding van het Zen Boeddhisme: niet het resultaat maar het proces en de beleving tellen. In Ikebana is niet alleen de leegte in de schikking essentieel, maar ook de harmonie tussen de materialen, de eenvoud, de asymmetrie, het gevoel voor de natuur en de vergankelijkheid. Deze principes zijn door de eeuwen heen altijd van kracht gebleven.

Ikebana is een kunstvorm die zowel klassieke als moderne uitvoeringen kent en daardoor zijn verschillende scholen ontstaan. De Sogetsuschool heeft voor een moderne richting gekozen en is uitgegroeid tot één van de grootste scholen van Japan. Sogetsu Ikebana wordt over de gehele wereld beoefend. De school is opgericht door Sofu Teshigahara (1900-1979). Het belangrijkste in de Sogetsuschool is niet het creëren van iets bijzonders, maar het streven om het beste uit het materiaal te halen. Aan het ontwikkelen van de creativiteit en het uiten van de individuele originaliteit van de Ikebanist wordt veel aandacht besteed. In de Sogetsuschool wordt niet alleen met natuurlijk materiaal gewerkt maar ook met bijvoorbeeld: ijzer, steen, glas, plexiglas. Hierbij is het belangrijk dat de verschillende materialen volledig in harmonie zijn met elkaar.

Eikou Sumura is een Japanse Ikebana kunstenaar, bekend om haar gebruik van een breed scala van natuurlijke materialen. Breder dan de gebruikelijke verse bloemen en planten. Ze maakt gebruik van bloemblaadjes en gevallen bladeren. Takken van bomen langs de kant van de weg zijn te zien in haar veel geprezen werk. Ze is bekend om de manier waarop ze het leven “vernieuwt”. Verwaarloosde planten en/of materialen, die meestal worden weggegooid,worden weer tot leven gebracht. Haar creaties verbeteren niet alleen de schoonheid van het natuurlijk materiaal, maar benadrukken ook op een schitterende manier de essentiële elementen van de planten. Eikou Sumura heeft er haar levenswerk van gemaakt om mensen over de hele wereld kennis te laten maken met de Japanse kunst van bloemschikken: Sogetsu Ikebana.

De Sogetsu Branch Nederland is in 1981 en de Sogetsu Azalea Study Group België in 1991 opgericht. Beide zijn onderdeel van de Sogetsu Foundation Tokyo, Japan. De doelstelling van de Branch en study group is zowel de ontwikkelingen van Sogetsu Ikebana als de informatie vanuit Japan aan haar leden door te geven. Beeldend kunstenaar Anita Ammerlaan, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in 1999, heeft een 1150 vierkante meter grote galerie in het centrum van het Brabantse Roosendaal wat zij tevens gebruikt als atelier. Haar man Patrick Roelofs organiseert elke drie maanden een geheel nieuwe expositie met professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. Galerie Anita Ammerlaan is te vinden aan Markt 39 in Roosendaal.

Bron: Galerie Anita AmmerlaanSogetsu Branch Nederland

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?