Atsusacon 2016: Gotta dab them all

Atsusacon zit er weer op! Naar mijn gevoel was het weer een geslaagde editie. Natuurlijk had Atsusacon zijn ups and downs, goede en minder goede Pokémon maar het draaide natuurlijk niet allemaal om Pokémon op dit event!

Dit jaar waren we het hele weekend op Atsusacon aanwezig! Waardoor de keuze aan activiteiten groter was en in principe er niets te missen viel. Atsusacon is een geweldig con om bij te praten met vrienden, het ICC is niet groot en er zijn genoeg open ruimtes. Hierdoor is er op Atsusacon genoeg gelegenheid om vrienden te treffen en nieuwe vrienden te maken. Een event zoals Atsusacon is geweldig voor de ‘nieuwelingen’ in de Japan, manga, anime en cosplay wereld.

De dealerroom was een pak uitgebreider dan vorige editie, deze was dit jaar links op de begaande grond te vinden. Er had iets meer variatie in de standjes mogen zijn, gezien er bijvoorbeeld drie stands waren met figures, een aantal artists en een muziekstand met een focus op KPOP, JPOP en J-Rock en natuurlijk naar traditie van Atsusacon een bring-and-buy stand. Dus er was wel iets te vinden. Buiten de dealerroom waren een paar activiteiten te doen zoals de photostudio van Nozlan. Nozlan is al vaker op conventies te vinden, ook in Nederland! Er werd dan ook gretig gebruik gemaakt van de photostudio door de cosplayers. Daarnaast was er een klein beetje plaats voor games, waaronder Mario Kart 8 en Super Smash Bros… Opvallend op deze conventie: er werd ook FIFA gespeeld!

Qua eten heeft Atsusacon me teleurgesteld. Er was weinig aanbod en dit jaar schandalig, geen sushi, erg jammer. Het kleine aanbod bestond uit instant noedels, loempia’s, okonomiaki, fried scrimps en taiyaku. Buiten was er wel nog een frietkraam maar dat past niet echt bij een conventie zoals Atsusacon. Gelukkig was er wel nog het maid en butler cafe Honey Garden voor een hapje tussen door. Ze waren namelijk op zondag namiddag al uitverkocht toen we eindelijk wat tijd vonden om langs te gaan. Vervelend voor diegene die alleen op de zondag naar Atsusacon gingen.

Qua activiteiten was er een mooie variatie met crossplay, make-up, lezingen en verschillende competities. Zaterdag waren er duidelijk veel meer lezingen, Atsusacon duurt dan ook tot 23.00 uur op zaterdag. Bij de lezingen werd er ingespeeld op de hypes van het moment, duidelijke voorbeelden hierbij waren Love Live SIF, Vlogging, BABYMETAL en Pokémon GO lezing. Daarnaast zagen we de BJD lezing terugkeren. Bij de vorige editie werd deze ‘ball jointed dolls’ lezing ook al gegeven, hij werd dit jaar wel aangevuld met een BJD meeting. De Yaoi lezingen leken zeer interessant, dit jaar 2 in plaats van 1 tegen over vorig jaar. Deze waren zeker informatie en leuk, het is een lezing die we helemaal niet snel op andere conventies tegen komen. Zeker niet in België waar sowieso al minder lezingen geven worden op grote conventies. Vorige editie was er te genieten van de muzikale act, G.L.A.M.S. Dat ontbrak er dit jaar wel aan. Er was totaal geen muzikale act, wat toch wel een minder puntje is. Geen nieuwe bands, zangers om te ontdekken, handtekening van te vragen of mee op te foto te kunnen.

Zondag, in 1 woord: DAB!
Zondag was echt een dag vol dab, iedereen heeft het wel meer dan 1 keer gedaan. Tijdens een groepsfoto en sommige zelfs tijdens hun catwalk. Over zijn geheel was zondag een rustigere dag. Er waren een deel minder lezingen dan zaterdag maar het programma was toch goed gevuld.

Op beide dagen konden cosplayers zich inschrijven voor de catwalk, bij de andere competities moest er op voorhand worden ingeschreven. De catwalk liep zaterdag in de backstage niet geweldig en de cosplayers moesten lang wachten. Grootste nadeel hiervan: het niet kunnen zien van de cosplay acts. Zondag ging het gelukkig al een pak beter en konden de catwalk cosplayers toch een beetje van de acts zien, door een kiertje van de deur. Toch is het de moeite waard om eindelijk zelf op het podium te kunnen gaan en de hele zaal horen schreeuwen. Zeker voor cosplayers die denken over een act.

Daarnaast kon er het hele weekend Pokémon gevangen worden! Over het hele Citadelpark waren lures losgelaten. Dit trok niet enkel de cosplayers aan, ook veel jongeren die soms vreemd op keken naar al die verklede personages.

Natuurlijk kon een eindceremonie niet ontbreken. De verschillende lezing en activiteiten werden geëvalueerd en goedgekeurd door het publiek. Ook werden er nog prijzen uitgedeeld, van de cosplayshow, gaming, cosplayvideo competitie… Als laatste werden de geweldige vrijwilligers bedankt. Ook zij namen een dab-groepsfoto! Waarna iedereen op het podium geroepen werd voor een dab-foto. Zoals ik al zijn zondag was dé dab-dag!

Atsusacon blijft echt een super conventie in België. Het is eens iets anders dan de grote conventies zoals FACTS of Made in Asia (MIA) en het beste van allemaal, vrienden kunnen terug zien en rustig bij kletsen! Ten opzicht van vorige jaar heeft Atsusacon zich toch een beetje uitgebreid met een grote dealerroom en meer activiteiten. Jammer genoeg was dit een beetje ten koste van het eten, dat dit jaar duidelijk minder was. Een nadenkertje voor een volgende editie.

Atsusacon 2016 - Fotografie door Kimberly Bryon
Atsusacon 2016 – Fotografie door Kimberly Bryon

Op naar de volgende editie!

Fotografie: Kimberly Bryon

Eén gedachte over “Atsusacon 2016: Gotta dab them all

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?