Abunai! 2016 zorgt weer voor een hete editie

Op het weekend van 26 tot en met 28 augustus was Abunai! er weer. Ook dit jaar zaten ze in het vertrouwde NH Koningshof, het aantal bezoekers stijgt ieder jaar maar zo te zien is het nog geen tijd om deze locatie te verlaten. Er zaten veel mensen buiten in het zonnetje of juist in de schaduw, hierdoor was het binnen niet te druk. Natuurlijk stonden er af en toe een aantal mensen in de weg in de gangen, maar daar werd gelukkig dan ook wat van gezegd door de gophers.

Het was dat weekend behoorlijk warm, maar desondanks de warmte waren er nog steeds een hele hoop cosplayers die toch zijn komen opdagen in hun cosplay hoe warm deze ook waren, zoals deze cosplayers zelf al zeiden: “It’s worth it!”. Ook tijdens het wachten in de rij was het natuurlijk warm, maar hier heeft Abunai! zich gelukkig op voorbereid, zo kwamen gophers langs met bekertjes water en zonnebrandcrème. Heel handig voor de mensen die er zelf niet meer over hebben nagedacht, er was ook een plek buiten op het gras met tuinslangen waar je water kon halen om af te koelen. Binnen stonden er op verschillende plekken ook waterkoelers met bekertjes, deze waren helaas wel weer snel leeg. En zo hadden ze ook de rij veranderd zodat hij dit jaar zigzagde, een beetje vervelend maar dat heeft er wel weer voor gezorgd dat mensen niet in de volle zon hoefden te staan de hele rij lang. Abunai! heeft dus goed rekening gehouden met het warme weer dat weekend. Helaas waren er ook wel wat kleine dingetjes mis gegaan, zo ging de deur bijvoorbeeld later open dan gepland was.

Ook dit jaar was de planning weer aardig vol, er stonden een paar interessante dingen tussen, zo viel de aeshetics lezing mij heel erg op. Ik ben er zelf niet meer heen geweest maar ben wel nog steeds heel benieuwd wat daar te doen was. Wel was ik bij de deco nail art workshop, gegeven door HYPER, waar je nep nagels leuk kon decoreren. De tafel stond vol met verschillende kleuren nagellak en decoratie voor op de nagels zelf. De J-fashion show was ook weer van de partij, ook al zou ik het zelf meer een J-fashion act noemen aangezien de modellen in groepjes kleine stukjes opvoerden in plaats van echt een mode show te lopen. Vervelend om te fotograferen, maar heel leuk om naar te kijken! En als je niet houdt van stil zitten was er zondag ook nog de golden dance marathon waar je lekker even kon zweten. Een van de event houders trok op een gegeven moment een bananen pak aan wat heel vermakelijk was.

Tijdens deze editie zijn er blijkbaar meerdere gamerooms geweest, ik ben zelf maar bij een kamer geweest en ben ik blijkbaar de andere rooms voorbij gelopen. Het had in ieder geval een gezellige sfeer en er was airco wat natuurlijk heel aangenaam was bij het warme weer, al helemaal met al dat apparatuur dat in een kamer is gestopt.

Ondanks dat het warm was zaterdag kwamen toch wel wat mensen opdagen voor Loverin Tamburin en AiRI. Loverin Tamburin trad naast de zaterdag ook op de vrijdag op, wat die dag extra interessant maakt voor muziekliefhebbers. Blijkbaar waren veel bezoekers niet bekend met twee acts, wat misschien wel te maken heeft met de promotie. Er waren namelijk minder mensen komen opdagen dan gedacht, misschien was het de warmte, misschien de promotie, of misschien iets anders. Gelukkig hebben de mensen die er wel waren genoten van de show. Aya, de zangeres van Loverin Tamburin, heeft een beetje een piepstem op sommige momenten, het moet je ding maar zijn maar blijkbaar ging het publiek uit zijn dak. Positief dus! AiRI aan de andere kant heeft weer een meer krachtigere stem en ze was zeer actief on stage, het publiek reageerde meer op AiRI dan dat ze op Loverin Tamburin deden. AiRI en haar band een speciaal shirt aan, ze waren oranje met daarop de tekst “VONKEN STEM KONINGIN”. Ook had ze een hairpiece in met daarin de kleuren van de Nederlandse vlag, ze was dus goed voorbereid op haar bezoek hier in Nederland. Overall heeft Abunai! wel nagedacht over de invulling qua muzikale gasten. Vorig jaar traden rock bands op: alleen maar mannen.  Dit jaar lag de focus op bands met een focus op de zangeres. Het is afwachten wie ze volgend jaar gaan uitnodigen.

Ondanks dat de zaal niet zo heel erg druk was tijdens de optredens van de bands was hij wel weer vol tijdens Deshima Sounds, de sfeer was zeer goed en een van de DJ’s was zelfs jarig. Daar hoort natuurlijk een verjaardagslied bij, ook gooiden ze zakken met snoep het publiek in en daarna kon het feest beginnen. Er was voor iedereen wel wat aangezien er verschillende soorten nummers werden gedraaid, persoonlijk hou ik niet zo van hard style maar zo te zien waren er mensen die daar juist van hebben genoten wat natuurlijk positief is. Het was wel ontzettend warm natuurlijk dus je moest wel even naar buiten af en toe voor wat frisse lucht, hopelijk kan hier volgend jaar iets op gevonden worden. Er was dit jaar geen gala helaas, hiervoor in de plaats was iets nieuws aangekondigd, de Abunai! beats disco namelijk. Je kon via een app stemmen welke muziek je graag zou willen horen na een half uurtje die vrijdag, erg interactief en leuk bedacht.

Bij een conventie hoort natuurlijk ook eten en drinken, je wilt niet omvallen van de honger of uitdroging en bij de EHBO belanden die er dit jaar ook weer bij was. Naast de vaste plekken waren er ook wat andere plekken waar je kon eten, zo had je buiten een stand staan waar ze ramen verkochten. Ook was er ergens op de gangen een plek waar je taiyaki kon krijgen, hier zijn wij heel toevallig langsgelopen wat een beetje jammer is omdat je dit dus makkelijk kon missen. Je kon ook op twee plekken ijsjes halen wat een groot voordeel was, helaas waren de ijsjes in de karaoke zaal half gesmolten. Hopelijk zijn deze volgend jaar beter gekoeld want een ijsje dat meer yoghurt of een smoothie is is natuurlijk niet zo prettig.

Verder was de dealerroom dit jaar ook weer vol en gevarieerd, je kon er terecht voor kleding, accessoires, snacks, figures, merchandise, beauty producten, artiesten, en info over andere conventies en evenementen. Ik moet zeggen dat vergeleken met vorig jaar de dealerroom minder druk aan voelde, ik weet niet of dit komt omdat er minder mensen waren met grote kostuums of dat er gewoon iets minder mensen rondliepen. Dit jaar was er ook een stand waar Cyarin en Vio stonden, twee freelance artiesten die naast hun stand ook een panel hadden die gericht was op andere artiesten.

Wat gemist werd tijdens deze editie is meer informatie over bepaalde activiteiten, er waren zo activiteiten waar weinig informatie over te vinden was of activiteiten waar weinig voor gepromoot werd. Heel zonde omdat een bezoeker die niet goed geïnformeerd is zo makkelijk iets zou kunnen mislopen. De Japone act was zeer mooi, maar paste niet geheel bij het thema van dit jaar “Beyond the Stars”. Een wat meer futuristische voorstelling had hier een stuk mooier bij gestaan. Het thema van volgend jaar is inmiddels ook al bekend “History in the Making”, een voorstelling met oude traditionele instrumenten zou hier erg van pas kunnen zijn. Ook zou een lezing over de geschiedenis van anime zelf heel interessant zijn en binnen dit thema passen, hopelijk zal Abunai! volgend jaar meer rekening houden met de planning en de activiteiten die ze inplannen.

Fotografie: Kuro / Vi Young

Kuro

Evenement verslaggever en fotograaf voor AVO Blog

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?