CD Review: X Made Alcoholic Santaclaus – Nouveau départ

Sinds 2015 heeft Europa kennis mogen maken met de luide rock band X Made Alcoholic Santaclaus. Terwijl het nog hartje zomer was, kwamen de ‘kerstmannen’ naar Europa voor een tour en om hun nieuwste album te promoten: Nouveau départ.

xmas-nouveaudepart

Tracklist:

01. Keep on march
02. Throw away tonight
03. SPACE
04. LIL CROWN
05. ペストの医者
06. perfume
07. from cal
08. ZODIAC(Loop Madness Remix)

Nouveau départ is Frans voor nieuw begin en was ook het eerste album voor de jonge band die in 2013 van start ging en in 2014 een EP uitbracht. De band werkt sinds 2015 samen met de Japans-Belgische organisatie REALive (event en boekingdivisie van HIGHFeeL), waarvan de Belgische roots in Wallonië zitten. Dat maakt de Franstalige titel van het album niet zo heel raar, gezien daar hoogstwaarschijnlijk de inspiratie vandaan gehaald is.

Op de cover van het album is te zien hoe er van de naam X Made Alcoholic Santaclaus een kerstboom is gemaakt. Haal je de CD – met de look van een LP – uit de jewelcase, dan krijg je meteen een Merry XMAS gewenst. Het boekje die meegaat heeft nog net geen dennegeur, maar bevat wel toffe foto’s van de bandleden in een soort van pop-art naast de standaard stoere poseerfoto’s met de instrumenten. Het album lijkt geen thema te bevatten, maar een poging om te laten zien wat voor vaardigheden de mannen bezitten.

Als je je nog niet ingelezen hebt in deze band, zou je waarschijnlijk de verwachting hebben dat er kerstliedjes opstaan gezongen door minstens één dronken kerstman. Maar vanaf de eerste tonen weet je dat dit een stevige plaat is. Zanger en bassist KEI weet met zijn ruige clean vocals en gegrunt de aandacht te trekken, terwijl de gitaristen weten te raggen en de drummer blijft rammen alsof zijn leven ervan afhangt. Dit weet de band goed vol te houden bij de eerste vijf liedjes. Pas bij nummer 6, perfume komt er een ballad ten gehore, waarbij de gevoeligheid van deze ‘kerstmannen’ naar voren komt, waarbij zelfs bekend wordt dat men kerst niet meer leuk vinden.

En dat wordt opgevolgd door nog een moment van rust met from cal. Dit instrumentaal liedje – waarbij gastgitaristen YOSUKE610 (43K&cheapsongs) en muumi (DICE) meepingelen – klinkt misschien heel simpel in de oren, maar geeft heel veel emotie met zich mee doordat de gitaar het werk doet van wat normaliter de zanger hoort te doen en dat ruim 6 minuten lang. Voor de gitaarliefhebbers is dit liedje om van te smullen! De band had ZODIAC al op hun eerste EP Aribada (アリバダ) en vonden het nodig om het een remix sausje te geven. Het origineel is lekker ruig, maar dat wordt gelukkig niet afgebroken in de remix, al blijft het origineel toch beter te zijn. De liedjes van X Made Alcoholic Santaclaus zijn verrassend genoeg deels in het Japans en deels in het Engels. Het maakt het meezingen, voor diegene die het Japans niet helemaal onder de knie hebben, makkelijker.

De mannen weten vanaf het begin tot en met het eind te boeien met catchy liedjes die naast dat ze luid en ruig zijn ook goed klinken. Ze hebben tijdens hun eerste Europese tour voor volle zalen mogen spelen, waardoor ze een zeer goede indruk hebben achtergelaten. Met de aankondiging van een nieuwe Europese tour later dit jaar en nieuwe release, doet mij met smart wachten. Want wat heeft deze jonge band nog meer voor ons in petto?

Score: 80/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?