Waarom je CAMERA JAPAN Festival 2016 niet wil missen!

camerajapan2016Over iets minder dan een maand is het weer zover, CAMERA JAPAN Festival 2016 gaat dan van start! Met totaal 44 (voornamelijk) recente films bied deze elfde editie ook weer een ruim assortiment aan genres. Kinderfilms, drama, romantiek, komedie en roman porno, CAMERA JAPAN Festival 2016 heeft voor bijna iedereen wel iets te bieden. In totaal zijn er veertien internationale of Europese premières, dit zijn er meer dan het voorgaande jaar. Daarbij zijn er twee anime, twee films gebaseerd op manga, vier documentaires en vijf short film series te zien. Onder de twee anime is ook de prijswinnende film; Miss Hokusai, door Hara Keiichi te vinden. Het thema dit jaar is Japanse komedie in alle vormen en maten, van absurd tot subtiel, van modern tot traditioneel.

CAMERA JAPAN 2016 is van donderdag 6 tot en met zondag 9 oktober te vinden in LantarenVenster, Rotterdam. Hierna gaat het festival door in Kriterion, Amsterdam van vrijdag 14 oktober tot en met zondag 16 oktober.

Het programma staat online en kan hier gevonden worden. Net als voorgaande jaren zit het festival vol veelbelovende Japanse films. De volgende titels sprongen er dit jaar uit voor mij.

The Mohican Comes Home

Deze film, door Okita Shuichi, gaat over Eikichi. Nadat zijn vriendin onverwacht zwanger wordt keert deze flierenfluitende punkrocker, te herkennen aan zijn indrukwekkende hanenkam, terug naar het eiland waar hij opgroeide. Daar blijkt zijn vader ernstig ziek te zijn: verschrikkelijk nieuws, maar tegelijkertijd een uitgelezen kans voor Eikichi en zijn vader om vrede te sluiten. Een prettig gestoorde komedie met het hart op de goede plaats.


The Mohican Comes Home (2016, モヒカン故郷に帰る (Mohikan kokyō ni kaeru)) is voor het eerst te zien in Nederland op vrijdag 7 oktober om 19:00 uur in LantarenVenster. Op zaterdag 8 oktober om 21:45 is de film nogmaals te zien in Lantarenvenster. Vrijdag 14 oktober om 19:00 wordt de film vertoont in Kriterion.

Flying Colors

Deze charmante feelgood-komedie, door Doi Nobuhiro, gaat over Sayaka. Een tienermeisje dat, tot ieders verbazing, in slechts een jaar tijd weet te transformeren van blonde bimbo naar een modelleerling die kans maakt om te worden geselecteerd voor een elite-universiteit. Met dank aan een inspirerende docent op een zogeheten cram school (en de nodige zweetdruppels en tranen). Eén van de grootste bioscoophits in Japan in 2015.

Flying Colors (2015, ビリギャル (Birigyaru)) is voor het eerst te zien in Nederland op vrijdag 7 oktober om 19:00 uur in LantarenVenster. Zondag 16 oktober om 19:15 is de film te zien in Kriterion.

Matasaburo of the Wind

matasaburo-of-the-windDeze film uit 2016, door Yamada Hiroki, volt kleine Takada wordt overgeplaatst van een grote school in de stad naar een erg kleine plattelandsschool. Al spoedig verdenken haar klasgenoten haar ervan Matasaburo te zijn, de mysterieuze god van de wind. Zullen zij gelijk krijgen? Regisseur Yamada, die voorheen voor Studio Ghibli werkte, maakte deze betoverende anime op basis van Miyazawa Kenji’s korte fantasy-verhaal ‘Kaze no Matasaburo’ uit 1934.

Matasaburo of the Wind (風の又三郎, Kaze no Matasaburo) is voor het eerst te zien in Nederland op zaterdag 8 oktober om 16:15 uur in LantarenVenster, samen met Miss Hokusai. Op zaterdag 15 oktober om 19:30 is de film te zien in Kriterion, weer samen met Miss Hokusai.

Miss Hokusai

Deze prijswinnende anime uit 2015, door Hara Keiichi, gaat over O-Ei, de uiterst getalenteerde dochter van de wereldberoemde kunstenaar Hokusai, bekend van zijn houtgravures (waaronder zijn magnum opus De grote golf van Kanagawa). Ze schilderde veel van haar vaders kunstwerken, maar kreeg nooit de erkenning die ze verdiende.

Deze film is voor het eerst te zien in Nederland op zaterdag 8 oktober om 16:15 uur in LantarenVenster, samen met Matasaburo of the Wind. Op zaterdag 15 oktober om 19:30 is de film te zien in Kriterion, weer samen met Matasaburo of the Wind.

Rudolf the Black Cat

Deze verfilming van het populaire kinderboek over Rudolf, door Yuyama Kunihiro en Sakakibara Motonori, gaat over een jonge kat die de weg in zijn eigen stadje zoek raakt en terechtkomt in Tokyo. Daar ontmoet hij Ippai-attena, de grote baas onder de lokale katten, die hem de kneepjes van het zwerversbestaan leert. Schattige CGI-animatie voor jong en oud.

Deze film  (2016, ルドルフとイッパイアッテナ (Rudorufu to Ippaiattena)) is voor het eerst te zien in Nederland op zondag 9 oktober om 16:45 uur in LantarenVenster. Zondag 16 oktober om 15:00 is de film te zien in Kriterion.

Kaartjes kunnen bij de locaties gekocht worden. Tickets voor de vertoningen in Rotterdam vind je hier, wanneer het festival wat dichterbij is. Je kunt hier al reserveren voor de vertoningen in Amsterdam.

Naast het grote assortiment aan films bied deze elfde editie uiteraard ook verscheidenen activiteiten. Zo zijn er komische intermissies,  adembenemende martial arts demonstraties en experimentele dansvoorstellingen bij de screenings. Maar ook buiten de screenings om zijn er leuke activiteiten te vinden, zoals een film brunch, Kids’ Day, een markt, Rakugo workshop en optreden, sake proeverij, shiatsu massage en standup comedy. Ook zijn er komische Japanse houtsnedes, de Star of the Stars fotoserie en VHS tapes te bewonderen. Tijdens het festival kan je genieten van heerlijk Japans finger food. Op woensdag 5 oktober zal er een kick-off evenement plaatsvinden in de Worm in Rotterdam. Het festival wordt geopend met een verzameling muzikale, unieke en experimentele short films. Deze zijn gemaakt door Kato Naoki & Masuda Keisuke en Foodman, Higuchi Takahide, die bekend staat om zijn hoge kwaliteit elektronische dansmuziek. Tickets voor het kick-off evenement vind je hier.

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?