CD Review: GOATBED – The optimist sees the doughnut, the pessimist sees the hole.

Het duurde bijna anderhalf jaar voordat GOATBED er zich er aan waagde om een nieuw album uit te brengen. Maar het duo, bestaande uit de broers Shuuji en Yuuji, zat in de tussentijd niet stil. Diverse speciale (live-limited) CD’s en optredens later kwam er dan toch een CD met een verzameling met overwegend technoliedjes: The optimist sees the doughnut, the pessimist sees the hole.

goatbed-optimist-pessimist

Tracklist:

01. The optimist sees the doughnut, the pessimist sees the hole.
02. Poisonous red hair and melancholy fireworks
03. ROSE&GUN
04. BETTY BLUE ~suffer, Baby
05. 踊らない症候群
06. SLIP ON THE PUMPS
07. FORM SWEET FORM

De titel van het album zorgt ervoor dat je snel naar adem moet happen, maar het heeft iets logisch en deels diepzinnig. De titel komt van Oscar Wilde, die er eigenlijk een donut van maakte. De betekenis van de quote is behoorlijk duidelijk: neem niks voor lief. Je ziet een donut en kunt het eten, ervan genieten en delen. Je ziet het gat van de donut, je kan het beschuldigen, boos maken en perfectie willen. Het verschil in hoe je reageert maakt je een optimist of een pessimist.

Terug naar de muziek! Het album kwam eerst uit in een speciale box-editie die alleen te verkrijgen was tijdens de liveshows, pas later kwam er een editie uit die te verkrijgen was in de winkel. Deze draagt de titel -Shop limited heaven bound-, de tegenhanger heet -Venue limited hell bound- en bevatte naast het album diverse andere CD’s en een DVD. De reguliere editie bevat een CD en DVD. De cover bevat een mooie tekening van een iets wat je kunt zien als een prachtig versierde donut of gewoon een kunstwerk. De vormgeving wordt verder doorgetrokken op de discs zelf, wat het een zeer mooi geheel maakt.

Deze CD, bestaande uit maar liefst 7 tracks, kwam in 2015 uit. De connectie met DRAMAtical Murder en GOATBED blijft vooralsnog sterk, in 2014 kwam er een anime versie uit van de BL game van Nitro+CHiRAL. Vanuit het duo kwamen twee themaliedjes uit voor de animeserie. SLIP ON THE PUMPS is het openingsliedje van de anime, maar heeft een net iets ander jasje gekregen op het album. Dat is eigenlijk wel jammer, de toevoeging van gitaar en piano lijkt in deze hoedanigheid een onzinnige toevoeging en lijkt het oorspronkelijke liedje af te breken, terwijl FORM SWEET FORM wel in zijn waarde gelaten lijkt te zijn. Een andere toevoeging is het liedje ROSE&GUN die gebaseerd is op de achtergrondmuziek van de game DRAMAtical Murder re:connect, al is dat aardig lichtjes te noemen, welke een lieflijk liedje lijkt te zijn onder een goede beat.

GOATBED zal GOATBED niet zijn als er niet een cover op de CD staat, dit keer was het BETTY BLUE ~suffer, Baby van acteur en zanger Hiroshi Mikami, te vinden op het in 1993 uitgebrachte album ARC nu met een GOATBED techno sausje. Het is een zeer fijne opwarmer voor het volgende liedje op de CD welke ook meteen het meest opvallende liedje is van het album: 踊らない症候群 (Odoranai Shoukougun). De titel wordt duidelijk ‘uitgelegd’ in het liedje. Het begint met een technobeat waar goed op te dansen valt, waarbij op een gegeven moment ‘We do not dance’ gezongen wordt. Terwijl de technobeat door blijft dreunen, maakt de toevoeging van de zang het liedje een grappig geheel: het liedje is namelijk zo dansbaar dat je er wel op moet gaan dansen. De titel betekent vrij vertaald: het niet dansen syndroom.

Met The optimist sees the doughnut, the pessimist sees the hole. ben ik een optimist. Het begint supergoed met de titelsong en daaropvolgend Poisonous red hair and melancholy fireworks en eindigt met een meezinger a la FORM SWEET FORM. Ten alle tijden is het onmogelijk om stil op je stoel te blijven zitten. Mocht het je nu wel lukken om stil te zitten, dan raad ik je aan om een cabrio, een grote zonnebril en een paar leren handschoenen aan te schaffen om op mooie zomerdagen roadtrips te maken terwijl je luistert naar dit album op een mooie volume. Laat de omgeving maar lekker meegenieten!

Score: 75/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?