Anime Review: Another

This post is also available in: English

Another is gebaseerd op de gelijknamige roman door Yukito Ayatsuji. Ook al is horror niet mijn favoriete genre was ik benieuwd naar deze serie. De serie was namelijk erg populair, toen deze net uitkwam, en ik wou weten waarom. De serie is geproduceerd door P.A. Works, een studio die onder andere bekend staat voor Angel Beats! en Nagi no Asukara. Er zijn totaal 12 afleveringen, elk 24 minuten lang.

another-animeDe serie begint met een jongen met de naam Kouichi Sakakibara. Hij is net verhuisd naar Yomiyama en terecht komt in klas 3-3 op Yomiyama North Middle School. Zijn familie komt uit Yomiyama, maar hij heeft het merendeel van zijn leven in Tokyo gewoond. Al snel valt Kouichi’s oog op een mysterieus en intrigerend meisje genaamd Mei Misaki. Nog opmerkelijker de reactie die anderen hebben op Mei, of eigenlijk hun gebrek aan reactie. Ze behandelen haar alsof ze niet bestaat. Kouichi negeert meerdere waarschuwingen, zelfs wanneer deze van Mei zelf komt, en begint een band met haar te vormen. Hoe kon hij weten welke tragische gebeurtenissen zouden volgen terwijl de donkere mysteries van Yomiyama zich begonnen te openbaren?

Another volgt Kouichi, Mei en hun klasgenoten uit klas 3-3 terwijl zij zoeken naar een oplossing voor het griezelige fenomeen dat hun klas kwelt. Gaandeweg vinden ze steeds meer informatie over wat er in 1972 gebeurd is en zelfs nu nog vreselijke gebeurtenissen veroorzaakt. Terwijl je toekijkt hoe zij de mysteries ontrafelen krijg je ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen is sommige studenten hun leven.

Het verhaal gaat was langzaam van start en lijkt voorspelbaar in het begin. Het duurt een tijdje voor het ‘echte’ verhaal begint en dit zorgde initieel voor wat desinteresse aan mijn kant. Zodra het verhaal wat sneller gaat is het een erg interessante en verrassende serie om te kijken, naar mijn mening. De serie was helemaal niet voorspelbaar en dat was het einde ook zeker niet.

Kouichi en Mei zijn beide interessante karakters met een ietwat dramatisch achtergrondverhaal. Hun beide achtergronden worden verder toegelicht naar mate het verhaal vordert en hierin bevinden zich best wat verassende wendingen. Hun interactie is leuk om te zien, aangezien Mei een erg mysterieus en terughoudend persoon is. Het is leuk om te zien hoe Kouichi zijn best doet om haar te leren kennen en een hechtere relatie met haar op te bouwen. Al helemaal aangezien Mei mysterieus blijft, zelfs wanneer Kouichi meer over haar en de situatie in Yomiyama weet.

Another zit vol verschillende karakters, waarvan sommige een beter uitgewerkt achtergrondverhaal hebben dan andere, maar de klas en leraren zijn best divers als het gaat om persoonlijkheden. Dit zorgt voor wat interessante interacties en ook interessante reacties op de vreselijke gebeurtenissen die zich voordoen.

De genres van deze anime zijn horror, mysterie, school, bovennatuurlijk en thriller. Ook al zijn dit serieuze thema’s zijn er ook best een aantal grappige momenten. Deze zijn niet super grappig, maar maken de sfeer wel iets lichter wat ik wel kon waarderen.

Als het gaat om de tekenstijl en animatie doet deze serie het goed. Soms waren er kleine inconsistenties, maar over het algemeen paste alles erg goed bij elkaar en was verliep de animatie vlot. De stijl verklapt het horror genre niet, wat iets toevoegt aan de verassing wanneer er iets gruwelijks gebeurd.

De ontwerpen van de karakters zijn leuk, ook al zijn ze niet super uitgebreid. Dit zie ik als iets goeds. Extravagante ontwerpen zouden kunnen afleiden van het echte verhaal en maakt de setting, een klas vol normale studenten, minder geloofwaardig. De studenten en leraren hebben allemaal een individuele look, maar geen van hen springen er heel erg uit. Mei ziet er wel erg anders uit dan de rest. De reden hierachter is dat ze een focuspunt is in het verhaal.

De intro muziek past erg goed bij het horror thema, maar het sloot niet geheel aan bij mijn smaak. Dit omdat de vocals waren soms een beetje te hoog en snel voor mij. Maar de animatie en muziek paste wel erg goed bij elkaar. De outro muziek was, in tegenstelling tot de intro, erg kalm en de beelden die te zien waren paste hier goed bij.

Persoonlijk vindt ik deze anime best goed. De verhaallijn was interessant, toen het eenmaal goed op gang kwam, en de karakters zijn ook best interessant. Aangezien horror niet mijn favoriete genre is was ik wat terughoudend om deze serie te kijken, maar het onderliggende verhaal en de gebeurtenissen die zich voordoen hebben mijn aandacht weten te grijpen. De interacties tussen de karakters en meerdere luchtige momenten maakte het interessant en makkelijker om te kijken.

Als je niet genoeg kan krijgen van Another dan kan je de roman lezen waar de anime gebaseerd op is, of de gerelateerde manga. Er is ook een OVA die je zou kunnen kijken, Another: The Other – Inga en een spin-off roman genaamd Another: Episode S. Daarnaast is er ook nog een live-action film.

Studio: P.A. Works
Start uitzending: 10 Januari 2012
Aantal afleveringen: 12

Score: 70/100

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?