10 ongewone anime films en series

Ik wilde graag een lijst maken met anime films en series die over het algemeen niet direct de aandacht trekken van de gemiddelde anime kijker. Aangezien ik fan ben van ongewone en een beetje vreemde dingen (waar anders dan uit Japan!) leek het me leuk om deze te presenteren in dit artikel in de hoop jullie te motiveren eens naar iets anders dan de populaire series en films te kijken. 

Laten we beginnen met een een film die ik deze zomer na een zoektocht naar wat oudere en unieke anime tegenkwam:

1. Baton

batonDe informatie verkrijgbaar bij deze film/OVA serie is nogal beperkt wat het uitdagend maakte om er iets over te schrijven. Zoals de naam al doet vermoeden is de volgorde van de afleveringen te vergelijken met het doorgeven van een baton iets wat me opviel na het einde van de eerste afleveringen.

Baton is een verhaal dat zich afspeelt op een planeet genaamd Abel, waar mensen en robots samenleven. Op een dag ontdekt de robot Apollo die eruitziet als een normale jongen, een verstekeling die niet juist meer lijkt te functioneren, zonder nadenken maakt Apollo gebruik van het intern geheugen van de robot waarna hij erachter zal komen dat er een bijzonder complex verhaal vastzit aan het robot geheugen dat gebruik maakt van een mysterieus verloren OS genaamd ‘Cipher’ waardoor Apollo en zijn vriendin Mikaru opeens in een turbulent avontuur verzeild raken.

Genre: Avontuur en Sci-Fi
Duur: 20 minuten per episode
Type: Film verdeeld over 3 OVA
Rating: 13+
Jaartal: 2009

2. Dead Leaves

deadleavesDeze film zal je misschien bekender in de oren klinken aangezien deze ook al best oud is en bekend staat om zijn vreemde en drukke stijl.
Retro en Pandy zijn de hoofdrollen in deze aparte film. Het begint wanneer ze wakker worden op aarde en geen herinneringen meer hebben van hun verleden, terwijl ze op zoek gaan naar manieren om zichzelf te verzorgen worden ze opgepakt en in de gevangenis genaamd Dead Leaves geplaatst. Terwijl ze daar zitten komen ze erachter dat deze plek niet alleen een gevangenis is maar ook een plek waar gekloond wordt, de gevangenbewaarders crimineel zijn en er andere vreemde experimenten plaatsvinden! Ze besluiten om samen te werken met de andere gevangenen en een grote uitbraak te plannen.

Genre: Avontuur, Psychologisch, Comedy en Sci-Fi
Duur: 53 minuten
Type: Film
Rating: 18+
Jaartal: 2004

3. Houkago Midnighters (Afterschool Midnighters)

afterschoolmidnightersDeze film werd dit jaar getoond op Anime 2016 wat het misschien een titel maakt die je bekend voor kan komen. Het verhaal gaat over de anatomie pop Kunstlijk en het skelet Goth die met behulp van 3 jonge kinderen proberen ervoor te zorgen dat het lab van de school waar zij in leven niet vernietigd wordt de volgende dag. Dit gaat gepaard met de nodige moeite van vooral Kunstlijks kan omdat hij een moeilijke persoonlijkheid heeft dit alles stopt hem er echter niet van zijn toch wel zachtaardige kant te laten zien om de meisjes te helpen de vloek die op de school rust op te heffen door de 3 legendarische medailles te verzamelen.

Genre: Fantasie, kinderen,avontuur
Duur: 1 uur 40 minuten
Type: Film
Rating: AL
Jaartal: 2012

4. Kumi to Tulip

kumitotulipDeze korte film is een productie van Tezuka Productions wat het voor mij erg bijzonder maakte. Ik ben persoonlijk niet een grote Osamu Tezuka fan dus ik verbaasde me erover dat ik deze zo leuk vond. Opvallend is dat het om een stille film gaat, er wordt dus niet in gesproken. Ondanks dat gegeven is de film totaal niet saai en valt nergens stil omdat er steeds iets te vertellen is eigenlijk. Hij is gemaakt als project voor Anime Mirai 2015.
Kumi is een klein meisje dat leeft in een hypermoderne samenleving waar alles door robots gecontroleerd is, zelfs de natuur. Op een dag ontmoet ze een oude man in het park die elke dag de kunstmatige bloemen schildert. Hij vertelt haar dat er een echte bloem tussen zit en die graag zou zien groeien. Vanaf dat moment doen Kumi en de oude man hun best om ervoor te zorgen die ene zeldzame bloem te laten groeien. Er is natuurlijk meer aan het verhaal maar daarvoor zul je een kijkje moeten nemen!

Genre: Sci-Fi, Kinderen
Duur: 23 minuten
Type: OVA/Film
Rating: AL
Jaartal: 2015

5. Mizu no Kotoba (Aquatic Language)

mizunokotobaOver deze korte film is weinig te vertellen eigenlijk. Het loont zich meer als je ernaar kijkt. De film speelt zich af in een bar waar een handjevol mensen apart van elkaar in gesprek zijn. Allemaal over andere onderwerpen en tussendoor valt sommige klanten iets op aan de omgeving van de bar. Wat is het geheim dat er overal achter schuilt? Vind dat uit als je een paar minuten de tijd hebt. Het is het waard te vermelden dat de film in 2003 de Excellent Work Award won bij de Tokyo International Anime Fair.

Genre: Sci-Fi, Psychologisch, Drama
Duur: 9 minuten
Type: Film
Rating: 13+
Jaartal: 2002

6. Otona Joshi no Anime Time

otonajoshianimetimeEen speciale OVA serie gebaseerd op prijswinnende verhalen gericht op volwassen vrouwen. De verschillende episodes richten zich steeds op één vrouwelijk personage die allen op een bepaald punt van hun leven bevinden waarbij ze vooral keuzes moeten maken.

De titels zijn: Kawamo wo Suberu Kaze (2011), Juuge (2013), Jinsei Best (2013) en Dokoka Dewanai Koko (2013). Wederom is er over deze serie niet veel achtergrond informatie beschikbaar, dat is voor mij wat het interessant maakte.

Genre: Drama, Josei, Slice of Life
Duur: 25 minuten per episode
Type: Special OVA
Rating: 17+
Jaartal: 2011 – 2013

7. Sakasama no Patema (Patema Inverted)

sakasamanopatemaEen erg mooie film die op verschillende festivals buiten Japan is getoond waaronder op het Imagine Film Festival in Amsterdam in 2014. Ook deze film heeft verschillende prijzen gewonnen.
Het vertelt het verhaal van het meisje Patema dat in de omgekeerde wereld van de aarde woont en ervan houdt de andere kant van de aarde, waar je eigenlijk niet mag komen, te bezoeken. Op een dag ontmoet ze een jongen die haar redt wanneer ze de lucht in valt en ze proberen samen een manier te vinden om haar terug naar huis te helpen maar natuurlijk verlopen dingen niet zoals verwacht.

Genre: Sci-Fi, Seinen
Duur: 1 uur 39 minuten
Type: Film
Rating: 13+
Jaartal: 2013

8. Cencoroll

cencorollDit is een erg energieke anime film, kort maar krachtig! Er verschijnt uit het niets een groot monster boven de stad, niemand weet wat het is of weet wat te doen. Het meisje Yuki is niet bang en bewaart iets dat niemand weet, haar vriend Tetsu zorgt al een tijd voor een vreemd wezentje dat blijkbaar opgewassen is tegen wat er verschenen is boven de stad. Dan komt de realisatie dat het monster niet zomaar de stad aanvalt en er ook iemand is die hem aanstuurt
Dit zorgt voor een spectaculair gevecht tussen 2 vreemde wezens!
Een 2e deel van deze film is in de maak.

Genre: Action, Sci-Fi
Duur: 26 minuten
Type: Film
Rating: 13+
Jaartal: 2009

9. Inferno Cop

infernocopDeze korte anime serie is weer een waar ik weinig over kan vertellen. Als je van korte vage maar snelle humor houdt in combinatie met een flash animatie stijl zit je bij deze goed. Inferno Cop gaat over de rechtvaardigheid zoekende skelet agent die zich steeds in de meest vreemde situaties bevind. Het verhaal is totaal onsamenhangend maar wel amusant. Misschien heb je een bepaalde stemming nodig om hem te willen kijken maar om je op te vrolijken is deze wel oke naar mijn mening! Er is wel of niet een 2e seizoen in de maak, ik zeg wel of niet omdat het onduidelijk is of de maker serieus was toen dit aangekondigd werd maar dat begrijp je makkelijker als je de serie hebt afgekeken.

Genre: Actie, Politie,
Duur: 3 minuten per episode
Type: Original Net Animation
Rating: 17+
Jaartal: 2012-2013

10. Mind Game

mindgameDan als laatste de film die mij jaren geleden heeft doen realiseren dat ik van vreemde anime houd. Dit is in mijn ogen bijna de vreemdste anime film die ik gezien heb. Het is een lange zit en vraagt veel van je concentratie want voordat je het weet ben je de draad kwijt en dan heb ik het nog niet eens over de animatiestijl die continue verandert, hij lijkt daardoor langer te duren dan het werkelijk is.
Het is letterlijk een Mind Game. De film gaat over Nishi die de ambitie heeft mangaka te worden en te trouwen met zijn jeugdvriendin Myon die helaas al verloofd is met iemand anders en Nishi niet als serieuze kandidaat voor haar ziet. Nadat hij haar verloofde accepteert raken ze helaas betrokken met de yakuza en hier begint de storm van de film.

Genre: Avontuur, Comedy, Dementie, Psychologisch,Romantiek
Duur: 1 uur 44 minuten
Type: Film
Rating: 17+
Jaartal: 2004

Dit was mijn lijst van ongewone anime films en series. Graag zou ik horen wat jullie ervan vinden en wat jouw favoriete stijl of genres zijn. Misschien heb je iets toe te voegen of heb je een idee! Praat in dat geval mee op AVO Forum of laat een reactie achter.

Anvica

Gastblogger voor AVO Blog met een grote interesse voor Japan en andere aziatische landen. Ik bezoek anime conventies, J-Rock/Pop en Visual Kei concerten en hopelijk in de toekomst meer Japan gerelateerde evenementen. Ik hoop hier met jullie waardevolle informatie te kunnen delen en plezier te hebben ^^.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?