Anime Review: Fudanshi Koukou Seikatsu

This post is also available in: English

Fudanshi Koukou Seikatsu, ook wel The Highschool Life of a Fudanshi, is sinds kort klaar met uitzenden. De anime focust zich op fudanshi, wat vertaald naar ‘rotten boy’ en refereert naar een jongen die graag BL, boys love, leest. Er zijn niet veel anime over dit onderwerp en dat is dan ook de reden dat deze serie zeker een review verdiend.Fudanshi Koukou Seikatsu heeft totaal 12 afleveringen van elk drie minuten lang, best kort. EMT² is de studio achter de anime, een studio die ook bekend staat voor Ame-iro Cocoa en Kuma Miko. Deze anime is gebaseerd op de gelijknamige manga door mangaka Atami Michinoku die hiervoor alleen aan yaoi manga gewerkt heeft. Zij staat onder andere ook bekend om Hajimari wa Naka kara en Kocchi Muite, Ai.

fudanshi-koukou-seikatsu

Een fudanshi, een fujoshi, een homo, een loopjongen en een ‘normale’ student!

Fudanshi Koukou Seikatsu volgt het dagelijks leven van fudanshi Ryou Sakaguchi, die Gucchi genoemd wordt door zijn vriend Toshiaki Nakamura. Op het eerste oog lijkt Ryou een normale student, maar het duurt niet lang voordat hij de mensen om hem heen verrast met zijn fudanshi manieren. Hij lijkt BL scenes te zien waar hij ook is. Misschien zijn alle mannen homo? Nee, waarschijnlijker: Ryou ziet intenties die er niet zijn. Ryou besteed de meeste tijd met zijn vrienden, zijn ‘normale’ vriend Toshiaki Nakamura, een fujoshi genaamd Rumi Nishihara, zijn homo vriend Yuujirou Shiratori en Akira Ueda die Yuujirou’s loopjongen is.

Ryou is een jongen die zich focust op het vinden van BL situaties, maar hij is zich niet altijd even bewust van wat er allemaal gebeurd en soms wat naïef. Zijn ontwerp is simpel, hij zit er best gemiddeld uit en zijn haar is erg jongensachtig, maar past goed bij de middelbare school setting. Hij heeft wel een moedervlek onder zijn linker oog wat hem een beetje opvallender maakt. Hij lijkt niet te snappen waarom zijn vriend Toshiaki geen fudanshi is en snapt soms niet wat privé en wat algemene informatie hoort te zijn. Hij neemt soms de tijd om te ‘bepalen’ of zijn vrienden een seme of een uke zouden zijn in een homoseksuele relatie.

Net zoals Ryou niet snapt waarom Toshiaki geen fudanshi is, snapt hij net waarom Ryou er wel een is. BL interesseert Toshiaki totaal niet en tot voorkort ging hij er vanuit dat Ryou homo is en daarom geïnteresseerd in BL manga. Toshiaki heeft lang haar en ziet er een beetje meer uit als een ‘mooi karakter’ met een ietwat vrouwelijke look, wat bevestigd word doordat hij met Ryou bespreekt dat hij betaste werd in de trein. Hij zou soms willen dat Ryou iets normaler zou zijn en Toshiaki zelf is een redelijk sober karakter.

Rumi Nishihara is een fujoshi, wat vertaald naar ‘rotten girl’ en een meisje omschrijft die van yaoi houd. Ryou komt er door toeval achter dat zij een fujoshi is en vanaf dat punt worden ze goede vrienden. Rumi ziet het zijn van een otaku als iets wat veel toewijden en wijd zichzelf aan het zijn van een fujoshi. Zij en Ryou hebben discussies die soms een beetje verhit rapen, maar kunnen het wel altijd goed met elkaar vinden. Haar ontwerp is niet heel uitgebreid, ze ziet er uit als een lieve maar best standaard middelbare scholier, wat aansluit bij haar karakter en de setting.

Yuujirou is het enige homoseksuele karakter in de serie, lijkt het. Hij is de president van de kookclub. Yuujirou komt over als een pervert en doet soms aan seksuele intimidatie, hij doet soms ook aan cross-dressing. Zijn grootste focus lijkt kussen, betasten en dergelijke dingen te zijn. Zijn ontwerp is erg typische mooie jongen, met een lichte oogkleur en blond haar, en hij word omschreven door Akira als iemand die de kracht van zowel een man als een vrouw heeft ‘wat betekent dat hij twee keer zo sterk is’.

Zijn loopjongen, Akira Ueda, laat Yuujirou met veel wegkomen. Hij doet bijna alles voor Yuujirou omdat hij tegen hem opkijkt. Ookal houd Akira Ueda van hem, hij is niet verliefd op hem en lijkt niet homoseksueel te zijn. Akira’s ontwerp is best gemiddeld, met kort bruin haar en groene ogen, maar hij is nog steeds best herkenbaar als karakter, net als alle andere hoofdkarakters.

Toshiaki’s gebrek aan begrip richting Rumi en Ryou’s hobby, Yuujirou’s gebrek aan zorg richting zijn loopjongen Akira. Deze relaties en interacties tussen de vele karakters zorgen voor leuke situaties. Hun achtergronden zijn niet erg uitgewerkt, de informatie die je krijgt is erg oppervlakkig. Voor een anime met afleveringen van drie minuten is het niet raar dat alle informatie op een ‘need to know’ basis is.

Het hoofd genre van deze anime is komedie, maar het is ook deel van de school, shoujo en dagelijks leven genres. Komedie is een duidelijk focus in de serie en er zijn er veel grappige momenten in de serie, waarvan ze misschien niet allemaal grappig bedoeld zijn. Bijvoorbeeld: Ik vind het lachwekkend dat veel manga en anime focussen op uke en seme en hierover praten alsof alle homoseksuele relaties zo werken. Ook al volgt deze anime een fudanshi en een fujoshi zit er geen echte shounen ai in deze anime. Er is een klein beetje suggestieve content wanneer Yuujirou iemand betast, maar daarnaast is het voornamelijk het fantaseren van Rumi en Ryou.

Als het gaat om de tekenstijl en animatie zien deze er beide goed uit, ik kon hier geen echte fouten in vinden en het leek redelijk consistent. De stijl zelf is een best standaard shoujo tekenstijl en wijkt een klein beetje af van de tekenstijl in de manga, maar lijkt er nog steeds best op.

De intro van de anime is alleen een plaatje met de titel en twee karakters in chibi vorm, deze karakters spreken de titel ook uit. Het is begrijpelijk dat een anime met zulke korte afleveringen niet voor een lange intro kiest. Het outro liedje ‘SEKAI wa Boy Meets Boy’ is door Ryou Sakaguchi (Wataru Hatano) gemaakt en past goed bij de animaties die erbij te zien zijn. Deze animaties focussen zich op de hoofdkarakters en hun persoonlijkheden, wat bij de anime past.

Fudanshi, fujoshi maar geen shounen ai?

Persoonlijk vond ik het leuk om deze anime te kijken, het had duidelijk een groot aantal grappige momenten. Omdat de afleveringen zo kort zijn is het een anime die je makkelijk tussendoor kan kijken of zelfs helemaal in één keer. Zelfs al zou je alle afleveringen achter elkaar kijken zou dit je nog steeds maar 36 minuten bezighouden. Dit is één van de nadelen van deze serie: Ik zou het leuk hebben gevonden om een stuk meer te zien van de karakers en ik denk dat een beetje romantiek er goed bijgepast had. Ook al heb ik niet de hele manga gelezen, van de delen die ik gelezen heb was het duidelijk dat sommige scenes en karakters weggelaten zijn in de anime. Deze zouden kunnen hebben geholpen met het verlengen van de afleveringen.

Ook al had Yuujirou een hoop leuke interacties met andere karakters, vond ik het jammer dat hij het enige homo karakter was. Aangezien het een komedie anime is vond ik niet dat het lichtelijk beledigende stereotype van de perverse homo niet op zijn plek was. Het zou leuk zijn geweest als er een grote aantal homo karakters in de serie zaten. Als er meer homoseksuele jongens in deze anime hadden gezeten was er meer mogelijkheid tot echte shounen ai momenten en ik ben ervan overtuigd dat dit soort momenten een toevoeging kunnen bieden aan de anime. Het zou Ryou en Rumi een hoop mogelijkheden hebben gegeven om te fantaseren en zou nog meer komedie aan deze serie toegevoegd hebben.

Over het algemeen genomen was dit een leuke anime om te kijken en deze kostte ook niet erg veel tijd om te kijken. Ik raad deze anime zeker aan als je van shounen ai of comedy anime houdt. Voor diegene onder jullie die meer willen lezen over Ryou en zijn vrienden, de manga is nog niet afgerond!

Studio:
EMT²
Start uitzending: 5 Juli 2016
Aantal afleveringen: 12

Score: 75/100

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Eén gedachte over “Anime Review: Fudanshi Koukou Seikatsu

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?