Anime Review: Orange

This post is also available in: English

De recent uitgezonden anime Orange is gebaseerd op de gelijknamige manga door Ichigo Takano, ook bekend om Shooting Star en Bambi no Tegami. De studio die Orange gemaakt heeft, Telecom Animation Film, is bekend om Moyashimon, Futakoi en Nijuu Mensou no Musume, om er een paar te noemen. Orange bestaat totaal uit 13 afleveringen en de uitzending is begonnen in juli van dit jaar. Ik kwam deze anime tegen toen ik door een lijst met anime aankondigingen keek en aangezien ik meestal wel geïnteresseerd ben in romantiek anime, besloot ik de samenvatting te gaan lezen. Vanaf daar begon ik een klein stukje van de manga te lezen en ben ik hierna deze anime gaan kijken.

orange

Orange volgt Naho Takamiya en haar vrienden, in het bijzonder haar nieuwe klasgenoot Kakeru Naruse. Op de dag dat hij overstapt naar haar school ontvangt ze een brief, de schrijfster claimt dat zij Naho’s toekomstige zelf is. In de brief vind ze een omschrijving van de gebeurtenissen die deze dag zullen plaatsvinden. Wanneer ze zich realiseert dat alles in deze brief ook echt gebeurd raakt ze ervan overtuigd dat haar toekomstige zelf de brief naar haar geschreven heeft.

Naho worstelt met wat ze moet doen met de brief, al helemaal aangezien het verteld over de vele dingen waar haar toekomstige zelf spijt van heeft. Wat zij betreurt draait vaak om Kakeru, die volgens toekomstige Naho niet langer bij hun is over tien jaar. Haar toekomstige zelf vraagt Naho om te waken over Kakeru, in de hoop dat hij hierdoor veilig zal zijn.

Het verhaal laat Naho’s huidige leven zien, op de middelbare school, maar laat ook het leven van haar toekomstige zelf die de brief schreef zien. Het verschil word duidelijk gemaakt door de verschillende kledingstijlen en duidelijke veroudering van Naho en haar vrienden. Terwijl Naho haar ‘fouten’ wist begint haar leven van wat er in de brief omschreven staat en van het leven toekomstige Naho’s af te wijken.

In de anime zie je Naho veranderen van een verlegen en terughoudend meisje naar iemand die probeert achter haar dromen aan te gaan. Dit alles wordt veroorzaakt door haarzelf, of eigenlijk haar toekomstige zelf, wanneer zij de brief stuurt. Ze begint haar eigen stem te vinden en realiseert zich dat het leven kort is, dus kan je beter elke mogelijkheid grijpen in plaats van aan de zijlijnen toe te kijken. Naho is vaak nog in strijd met hoe ze met haar gevoelens en verlangen om moet gaan, maar meestal lukt het haar wel om erachter te komen wat ze moet doen. Het feit dat, ondanks de brief, ze haar persoonlijkheid en gewoontes niet spontaan kan veranderen maakt het verhaal geloofwaardiger en meeslepender.

Haar relaties met haar vrienden en de gevoelens die ze richting Kakeru ontwikkeld zijn interessant om te zien. Ze geeft duidelijk om haar vrienden, net als zij om haar. Je krijgt nu relaties in de toekomst ook te zien, deze zijn vaak niet precies zoals je zou verwachten.

Orange sleept je goed mee het verhaal in. De interacties tussen de vrienden in het heden en de toekomst zorgen voor vrolijke maar ook emotionele momenten, zowel in de serie als bij de kijkers. Zelfs als de omstandigheden van het heden veranderen, blijft de toekomst van toekomstige Naho ongewijzigd en krijg je nog steeds te zien wat er hiervoor, in de toekomst, gebeurde.

De genres van deze serie zijn drama, romantiek, school, sci-fi en shoujo. Het sci-fi gedeelte draait vooral om de brief van toekomstige Naho. Tijdreizen is een thema in deze anime. Ook al is komedie niet een van de genres zijn er toch een aantal leuke of grappige momenten in deze serie. Het merendeel van de serie is gevuld met drama, met best een aantal tearjerker momenten, maar ook een hoop hartverwarmende momenten tussen Naho en haar vrienden.

Ook al zien de karakters er niet heel anders uit van elkaar in het heden, aangezien ze allemaal hetzelfde uniform dragen, zien ze er toch anders genoeg uit om ze uit elkaar te kunnen houden. In de toekomst zie je ze gekleed in hun eigen kledingstijlen, die hun persoonlijkheden wat beter weergeven. De verschillen in kledingstijlen tussen het heden en de toekomst helpen je om makkelijker door te hebben waar een scene zich afspeelt. Naast het feit dat de karakters er realistisch verouderd uitzien, naar mijn mening.

Orange’s tekenstijl en animatie begint best wel gedetailleerd en meestal goed uitgewerkt. Alleen wanneer het beeld uitgezoomd is word de kwaliteit wat minder, de vormen van de hoofde van de karakters worden soms een beetje raar en mensen in de verte zijn soms wat uit proportie. De achtergronden zijn meestal nog best gedetailleerd en zien er nog goed uit, zelfs wanneer deze in een uitgezoomd perspectief te zien zijn. Objecten en mensen zien er soms een beetje raar uit, maar dit duurt meestal niet lang. De fouten in de tekenstijl en animatie lijken of meer op te vallen tegen het einde, of worden erger tegen het einde van de serie.

De intro van de anime geeft de karakters en hun persoonlijkheden goed weer, evenals hun worstelingen. De genres worden goed overgebracht en het liedje, Hikari no Hahen door Yu Takahashi, past goed bij de beelden die hierbij te zien zijn. In de outro zie je een aantal getekende stilstaande beelden, van verschillende locaties in de anime, met veel details erin. Het liedje, Mirai door Kobukuro, past bij de plaatjes, aangezien het een best rustig liedje is. Daarnaast past ook dit liedje goed bij de thema’s van de anime.

Ondanks de soms wat teleurstellende kwaliteit van de animatie en tekenstijl, als het om consistentie gaat, heb ik toch van deze anime genoten. Het is geen anime voor mensen die niet houden van drama of van het laten van een paar traantjes. De serie geeft de emotionele staat van de karakters goed en ook best realistisch weer, naar mijn mening. De verhaallijn was interessant en meeslepend genoeg dat ik me niet heel erg stoorde aan de inconsistenties, wat veel zegt aangezien ik me meestal best hieraan kan irriteren. Ik zou deze anime aanbevelen aan iedereen die van dit soort anime houd, als je voor het eerst een drama anime wil proberen is dit waarschijnlijk niet de beste om mee te starten, aangezien het niet altijd lijkt te lijden naar een gelukkig einde.

De gelijknamige manga is ook al compleet, na 22 hoofdstukken, dus het lijkt er niet op dat er een tweede seizoen zal komen. Dit is meestal een pluspunt voor mij; een afgerond verhaal. Aangezien het je niet in het duister laat tasten of laat wachten tot er een nieuwe manga uitkomt of een nieuw seizoen.

Studio: Telecom Animation Film
Start uitzending: 4 Juli 2016
Aantal afleveringen: 13

Score: 80/100

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?