Made in Japan: tentoonstelling in Cultuurcentrum Strombeek/Gent

Een maand lang, tot dinsdag 8 november, is de tentoonstelling Made in Japan te zien in Cultuurcentrum Strombeek/Gent.

Made in Japan, fotografie Sophie Nuytten
Made in Japan, fotografie Sophie Nuytten

De tentoonstelling Made in Japan grijpt terug naar een periode in de kunstgeschiedenis die begon eind jaren ‘50. Op dat moment ontstond er in Japan een sterke avant-gardebeweging vergelijkbaar met die in Europa en de VS. De avant-garde in Japan was sterk gelieerd aan het oorlogstrauma en de daaropvolgende bezetting door de VS. Het was een periode van ingrijpende culturele en sociale veranderingen: Japan werd ontwapend, het keizerrijk werd opgeheven en tegen het einde van de jaren ’50 kende Japan een ongekende economische groei, Japan werd een economische grootmacht.

Om aan die veranderingen uitdrukking te geven, ontstonden er vanaf de jaren ‘50 groepen die braken met de traditie en de kant kozen van vrijheid en experiment. Zij zetten zich af tegen canonieke vormen van kunst en forceerden hun vrijheid ten opzichte van het bestaande systeem. Hun kunst was innoverend en iconoclastisch.

De tentoonstelling Made in Japan combineert werken uit de collectie van S.M.A.K. met uitzonderlijke bruiklenen uit diverse privécollecties. Samen vormen zij het uitgangspunt voor een bescheiden presentatie die de artistieke lijnen uit die tijd in kaart moet brengen alsook de uitwisseling tussen Oost en West (met bijzondere aandacht voor de relatie tussen Gutai en de kunstenaarsbeweging Zero).

Made in Japan, fotografie Sophie Nuytten
Made in Japan, fotografie Sophie Nuytten

4 kunstenaars trekken de tentoonstelling het “nu” in met nieuw werk:

– De Brusselse kunstenaar Philippe Van Snick (1946) legt zich toe op het met kleur visualiseren van tijd en haar (abstracte) beleving.
– Parallel met de voorstelling FOREVER (29.10) reflecteert het kunstenaarsduo Lemm&Barkey over de noties tijd en ruimte vanuit een oosters idioom.
– De Japanse, in Amsterdam residerende Rumiko Hagiwara (1979) werkt locatiespecifiek. Haar werk bestaat uit minimale interventies. Het is conceptueel met een sterke poot in de realiteit.
– De Japans-Nederlandse Keiko Sato (1957) maakt met allerhande detritus een asbtract-imaginatief vloerlandschap dat ze lokaliseert in haar geboortestad Fukushima.

Made in Japan, fotografie Sophie Nuytten
Made in Japan, fotografie Sophie Nuytten

Made in Japan is onderdeel van #JPN(B)XL, een focusprogramma op Japan georganiseerd door BOZAR, CC Strombeek, KMKG en workspacebrussels. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. De locatie is te vinden aan de Gemeenteplein in de Belgische plaats Strombeek-Bever.

Bron: Cultuurcentrum Strombeek/Gent

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?