Nishicon 2016: zeker geen Animecon

Na vijf edities in het westen van Nederland gehad te hebben, besloot de organisatie te verhuizen op weer een oude locatie van Animecon: Theaterhotel Almelo. Voor velen met goede herinneringen aan Animecon op deze prachtige locatie was het een goede reden om naar Almelo af te reizen.

Alleen viel het qua aantal bezoekers een beetje tegen. Vrijdag was behoorlijk leeg, alsof de bezoekers die op zaterdag en zondag kwamen niet wisten dat Nishicon vanaf dit jaar een driedaagse conventie was. Zaterdag en zondag waren er meer bezoekers aanwezig op de conventie, wat de organisatie, deelnemers aan de evenementen en de dealers goed heeft moeten doen! Ook de vaste activiteiten zoals de karaoke, DDR en de Gameroom waren goed bezocht in het weekend. Al had de DDR pech doordat het een aantal keren moest verhuizen en door middel van A4’tjes moest laten weten waar de nieuwe locatie bevond van de DDR.

Het programma was zo gevuld dat er voor de bezoekers meer tijd was om te socializen. Toch mistte ik een optreden van een band, al leek dat vervangen te zijn door Deshima Sounds. De Dj’s vierden hun 10-jarig bestaan, de zaal was niet helemaal gevuld maar dat deerde de djs’ totaal niet. Het werd een gezellig feestje met leuke beats. Niemand stond lang stil! Deshima Sounds was tijdens Nishicon zeker een hoogtepunt.

Ook een hoogtepunt was de LED workshop en panel, welke zeer interessant in elkaar gezet was. Na deze twee activiteiten werd er veelal door bezoekers over gesproken. Voor herhaling vatbaar. Ook een pluspunt tijdens Nishicon was het aanbod qua anime, die zelfs in de nacht te zien was.

Een dieptepunt was het evenement Your Waifu is Trash. Het evenement werd aangekondigd op Facebook en leek een zeer origineel activiteit te zijn. Maar het gaf mij te denken dat het Your Anime Sucks! was in een zeer verkeerd jasje. De drie presentatoren leken erg onwennig op het podium te staan en mochten 2D animekarakters roasten, alleen kwam dat niet goed uit de verf. Ze leken zelfs door de eerste deelnemer geroast te worden. Het grote podium zal waarschijnlijk ook onderdeel geweest zijn van de onwennigheid, maar met meer oefening had dit een beter activiteit geweest, zonder al te veel simpele scheldwoorden te gebruiken en echte grappige opmerkingen te maken, zodat Your Waifu is Trash een echte roast mag zijn!

Cosplayers genoeg tijdens deze editie. Diverse fotografen, waaronder de bekende fotohoek van NozLan zouden het druk gehad hebben met fotograferen van de mooie outfits van diverse anime. De laatste rage van de Koreaanse otome game Mystic Messenger kwam naar voren op Nishicon qua cosplays, maar ook Black Butler, Sailor Moon, Naruto en Haikyuu.

Omdat niet iedereen bekend is met de oude locatie van Animecon – ik kon bijvoorbeeld het Maid Cafe niet vinden – was het voor velen een soort van doolhof. De organisatie had een boekje aangeleverd met 3D plattegrond en planning, maar een 3D plattegrond leek toch niet heel veel duidelijkheid te scheppen voor bezoekers. Het zorgde voor aparte situaties, waarbij zelfs niet eens duidelijk was of de verwijzing van A4’tjes naar de Sushi workshop met vraagtekens nu een grap was of serieus. Het zal natuurlijk ook een deel wennen zijn voor iedereen, ook de organisatie.

De dealerroom was in tweeën verdeeld. De creatievelingen en conventies zaten in de Amadeuszaal, die overigens niet altijd even goed bezocht werd, terwijl de dealers in de Beethovenzaal stonden. Bij de ingang stonden een aantal tentjes waar je eten kon kopen, waaronder Japans, taiyaki en noodles. Maar deze leken iets te prijzig naar mijn smaak. Daarnaast ligt het Theaterhotel in het centrum, wat het voor veel bezoekers makkelijk maakte om elders goedkoper eten te halen. In het theaterhotel was het eten wel okee van kwaliteit, maar nog steeds voor een festivalprijs. Ook tijdens deze editie betaalde je deels door middel van een muntsysteem.

Nishicon 2016 - Fotografie: DeSchuurr

Vrijdag was een valse start en het vermoeden is ook dat niet voor iedereen duidelijk was dat de conventie dit jaar uit drie dagen bestond. Qua locatie is het vooral een wenproces. Het is weer even geleden dat een conventie in Almelo was en daarnaast is er een nieuwe generatie conventie gangers bijgekomen die weinig heeft met de geschiedenis die het Theaterhotel had met Animecon. Het zal hooguit koudwatervrees zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er volgend jaar meer mensen komen opdagen, vooral als het programma meer opgevuld is met nieuwe activiteiten naast de oude vertrouwde activiteiten zoals de CMV competitie. Daarnaast hoop ik dat de conventie volgend jaar weer gewoon in november zal plaatsvinden, zodat het niet in het vaarwater van onder andere CAMERA JAPAN en FirstLook zal zitten. Want hierdoor zal de conventie ook wel wat bezoekers gemist hebben dit jaar!

Voor volgend jaar ben ik overtuigd dat het een groter succes zal zijn met een uitverkocht Nishicon, mits er beter gepromoot gaat worden!

Foto’s: UWCosplay (cosplayfoto’s), DeSchuurr (sfeerfoto’s)

2 gedachten over “Nishicon 2016: zeker geen Animecon

  • 17 October, 2016 om 14:03
    Permalink

    De Amadeuszaal (arts, crafts en conventies) en de Beethovenzaal (gewone Dealer Room) zitten beide op wat je de begane grond kunt noemen, in het Theaterhotel.
    De foyer is de ruimte met de bar, de voedsel stands en de zitjes. Daar stonden dus geen dealers.

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?