FirstLook Festival 2016: grootste gaming event van de Benelux?

Firstlook Festival. Naar eigen zeggen het ‘grootste game-evenement van de Benelux.’ Een 3-daags game-festival om alle mede game geeks achter het bureau of console weg te nemen onder de mom van ‘hier kun je games spelen die nog niet uit zijn’ Nou dan komen we wel!

FirstLook Festival 2016 - Fotografie: Jess

Of Firstlook ook de grootste van de Benelux is, is nergens te vinden. Het gebouw van de Jaarbeurs in Utrecht waar het gehouden werd is inderdaad van formaat, maar de vrij lege hallen lieten dat niet blijken. Alleen dat er te veel ruimte over is wil natuurlijk niks zeggen over de kwaliteit van dit festival.

De Marketplace was zeer ruimtelijk: veel grote stands en een snelweg breedte aan loopruimte. Dat was een zeer welkome verschil met sommige andere conventies. Er waren veel interessante dealers met aanbiedingen in allerlei richtingen. Zelfs een 18+ kraam, wat ik me niet realiseerde tot ik al te dichtbij stond. Er waren zeer veel Funko POP! te koop, en van t-shirts, petten en posters waren er ook een hoop. Zelfs van verschillende andere fandoms, DC comics en Marvel merchandise. Een aantal stand leken niet geheel aan te sluiten bij Firstlook, en hoorde meer op een anime conventie. Dat is natuurlijk niet perse negatief, want pusheen is gewoon super cute!

Maar waar waren nou die games? Op een evenement als deze zou je wel in ieder geval één stand moeten hebben die games verkoopt. Mij lijkt het ook dat je daar met het idee komt misschien iets nieuws te ontdekken. Of dat je in ieder geval een paar games in je hoofd hebt die je misschien wilt kopen. Het 3 keer rondlopen hielp helaas niet, er was geen een spel te koop. Die Overwatch waar je net 2 uur voor in de rij heb gestaan? Nope. Die mag je zelf zoeken in de winkel, want ze zijn hier niet om jou je game verslaving je voeden… toch? Dit was een gemiste kans.

Ondanks dat WoW Legion nu voor mij nog een tijdje langer onbespeelbaar blijft, heeft Firstlook mij een andere optie geboden, namelijk Black Desert Online. Dat er maar 3 mensen in de rij stonden gaf in eerste instantie geen geweldige indruk, maar zaterdag bleek de rij toch wel een hoop hoeken en bochten te hebben gehad. Jammer genoeg was dit één van de weinige, al dan niet enigste MMORPG die te spelen was op Firstlook. Daar heb ik dan ook meteen een paar free 7-day passen gescoord om na een half uurtje achter een game PC met fancy headphones en gamer gear ook thuis verder te gaan met mijn €10 muis-toetsenbord setje.

Er waren naast Black Desert Online een groot scala aan nieuw games te bespelen. Call of Duty – Infinite Warfare, Horizon, Overwatch en Final Fantasy XV om er maar een aantal te noemen. Bij de bekendere games stonden er flinke rijen, zelfs op de zondag. Voor Horizon kon je bijvoorbeeld al 2 uur wachten. Er was ook een Indie booth met allerlei redelijk onbekende games. Het was zeker leuk om die te doen en iets anders te zien dan wat we eigenlijk allemaal al kennen. Ook kon je de nieuwste 3D bril uit proberen, of een playseat proberen te bemachtigen. Het is het zeker je geld waar om alle nieuwe gadgets en games te proberen, waar je van droomt maar eigenlijk nog 10 jaar voor zou moeten sparen.

Dan heb je nog de cosplay! Tegenwoordig is het niet meer weg te denken, en is het ook niet meer voor alleen de Otaku. Het mag dan misschien wel begonnen zijn bij anime, maar ook de game-cosplayers zijn mega stoer en van goede kwaliteit.
Helaas waren de deelnemers in de voorronde van de World Cosplay Summit lang niet zo boeiend als sommige rond lopende cosplayers. Daar kan de organisatie weinig aan veranderen. Alleen was de set-up aan de kant van Firstlook van deze activiteit ook niet heel professioneel en kwam over als ‘dit doen we maar even’. Dat kwam deels door de slechte geluidsinstallatie die het 2x liet weten, en de rest van de tijd zo slecht klonk dat het afleidde van de acts.

De meeste deelnemers hadden goed in mekaar gezette- (of gekochte-) cosplay, maar een aantal waren echt geen goede representatie voor een eerst indruk bij onwetende gamers. Daarnaast waren anderen niet geheel passend tussen de over het algemeen Amerikaanse/ stoere games van FirstLook, in combinatie met de Japanse cosplay-stijl.

Een van de weinige acts die een goede kans had op winnen, waren 2 cosplayers die on stage vochtte in slow-motion. Maar om nou te zeggen dat iets echt kans maakt in Japan op de Cosplay Summit, nee.
Naast WCS was er ook een Firstlook Award voor beste cosplay van de dag, uitgereikt door Skate van Gamekings. Geen van de mensen van de WCS evenement waren op het podium, maar de 3 inderdaad beste cosplays die ik die dag heb rond zien lopen, waaronder een Valkyrie van Black Desert Online. Die zagen er echt goed uit!
Dan heb je qua cosplay ook nog de Cosville booth. Een manier om foto’s te maken van en met cosplayers, en kennis te maken met de wereld als je het nog niet kent. Super leuk en origineel op een game-evenement.

Dit jaar is Firstlook samen gaan werken met New York Comic Con. Een live stream via het grote scherm op de main stage, alsof je in comic con zelf staat. Dit was ’s avonds en waren apart kaarten voor te koop dus helaas niet voor iedereen beschikbaar. Wel waren een aantal tekenaars met hun eigen kraam die je kon bezoeken, en hun werk kon bewonderen. Sommige waren zelfs aan het werk, wat erg indrukwekkend was om te zien.

Firstlook is vooral gericht op games maar gaat steeds meer de richting op van allround geek conventie. Nu met cosplay die hier zijn weg vind, maar ook met alle Sherlock, Dr Who, Batman en the Flash items die je overal kon vinden. In combinatie met de comics, games en andere fandoms, een zeer geslaagde conventie. Hopelijk in de toekomst meer variatie in MMO’s en integratie van all things geek voor een nog grotere festival.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?