Zaza Bertrand wint fotowedstrijd Japan van IBASHO

Zaza Bertrand is door een internationale jury uitgeroepen tot winnaar van de fotowedstrijd met als thema Japan. Die wedstrijd werd door IBASHO, de Antwerpse galerie gespecialiseerd in Japanse fotografie, georganiseerd ter viering van 150 jaar diplomatieke relaties tussen Japan en België. De wedstrijd richtte zich tot professionele en ambitieuze amateurfotografen wiens werk gemaakt is in of geïnspireerd is door Japan.

Zaza Bertrand - Japanese Whispers

Uit de 257 inzendingen van over de hele wereld, koos een gerenommeerde internationale zeskoppige jury, bestaande uit fotografen Stephan Vanfleteren en Toshio Shibata, curatoren Joachim Naudts (Fotomuseum Antwerpen) en Zippora Elders (Fotomuseum Amsterdam), experte Juliet Hacking (Sotheby’s Institute of Art, London) en galeriehoudster Annemarie Zethof (IBASHO) een shortlist van 6 fotografen. Allen doen mee aan de groepstentoonstelling die in IBASHO zal plaatsvinden van 25 november tot 18 december.

De 6 geselecteerden zijn:

Uit die shortlist selecteerde de jury de Zaza Bertrand als ultieme winnaar. Bertrand creërde een documentaire fotoreeks over de ‘rabuhos’, de Japanse liefdeshotels. In deze kitscherige toevluchtsoorden zijn de erotische verlangens vrij en anoniem, in volslagen afzondering. De rabuhos belichamen de lang gekoesterde pragmatische scheiding van seks en liefde in Japan.

Zaza Bertrand - Japanese Whispers

De jury prees vooral hoe ze als buitenstaander op een indrukwekkende wijze het gevoelige spanningsveld tussen pragmatische intimiteit en oprechte fantasieën van romantiek wist te vatten. Uit het juryrapport: “Het resultaat is een spannende fotoreeks die tegelijkertijd vervreemdend en ergens vaag bekend aanvoelt, en die balanceert tussen documentaire en fictie. Hoewel een verwijzing naar dagboek-achtige documentairereeksen uit de geschiedenis van de Japanse fotografie – Nobuyoshi Araki is een bekend voorbeeld – vanzelfsprekend lijkt, houdt Bertrand tegelijkertijd vast aan haar zeer gefascineerd perspectief van een afstandelijke buitenlander”. Naast een aparte ruimte in de tentoonstelling, ontvangt Bertrand ook een geldprijs van € 1.000.

Zaza Bertrand (Gent, 1986) studeerde fotografie aan het KASK in Gent waar ze een master haalde met grote onderscheiding in 2011. Daarna werkte ze voor de Nederlandse krant de Volkskrant. Na deze ervaring freelancete ze verder in België. Nu maakt ze autonome foto-essays. Tijdens haar reizen naar onder meer Japan dompelt ze zich helemaal onder in de leefwereld van de plaatselijke bevolking. Dat resulteert in adembenemende, opmerkelijke reeksen die de focus leggen op identiteitsvorming en die meteen nationale en internationale lof oogsten. Het boek over de reeks met de gelijknamige titel Japanese Whispers van Zaza Bertrand verschijnt midden november bij Art Paper Editions. 

Galerie IBASHO is te vinden aan de Tolstraat 67 in Antwerpen en is geopend van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

Bron: IBASHO

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?