Documentaire We Are X is te zien tijdens IDFA 2016

International Documentary Film Festival Amsterdam kennen de meesten het beste als de afkorting IDFA. Vanaf aanstaande 16 november tot en met 27 november zullen er diverse documentaires van over de gehele wereld te zien zijn. We Are X over de band X JAPAN is één van de documentaires die te zien is tijdens het IDFA.

Yoshiki looks out over his drum kit during a rehearsal for X Japan’s Madison Square Garden concert in Drafthouse Films’ We Are X. Courtesy of Drafthouse Films.

De documentaire is van de producers van de in 2013 met Oscar winnende documentaire Search For Sugar Man, Stephen Kijak, en wordt in Amerika aangeprijst als overstijgende Rock & Roll verhaal over ’s werelds grootste en meest succesvolle band waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar voor diegene die zich bezighouden met Japanse muziek moet zich schamen als ze nog niets gehoord hebben over  X JAPAN. Vele  X JAPAN fans en geïnteresseerden wachtten al met smart op de aankondiging wanneer de documentaire te zien zou zijn in hun omgeving.

De documentaire gaat over de geschiedenis van de band en bevat archiefmateriaal en openhartige interviews waarbij de grillige geschiedenis over  X JAPAN uit de doeken wordt gedaan. Eind jaren tachtig zijn ze de wegbereiders van visual kei, een subcultuur van flamboyant geklede, androgyne musici met veel make-up en kleurrijke kapsels. Na de film, die te zien is op donderdag 17 november vanaf 21.00 uur in de Melkweg, is er een solo-optreden van mede-oprichter, drummer, pianist en hoofdrolspeler Yoshiki.

Verdere screenings van We Are X zijn op woensdag 23 november om 18.00 uur in EYE Cinema, donderdag 24 november om 19.45 uur in Munt en zondag 27 november om 14.30 uur in Munt.

Het bijwonen van de documentaire en live-optreden kost € 15,- en is online verkrijgbaar bij IDFA. Mocht je een CJP pas of studentepas hebben, dan krijg je korting.

Andere films met een connectie met Japan die te zijn zijn op het IDFA zijn Alexei and the Spring van Seiichi Motohashi, Far Western van James Payne, Sacred van Thomas Lennon, Taimagura Granda van Yoshihiko Sumikawa en Uzu van Gaspard Kuentz.

Bron: IDFA via Melkweg

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?