Festivals 2016: State X New Forms vs Incubate

Twee muziekfestivals in hetzelfde weekend. Niet echt een hele gekke situatie, maar wel extra interessant als je weet dat er op deze twee festivals Japanse bands optreden. En dan moet er gekozen worden of toch niet?

sxnf-incubate2016

Om welke Japanse bands gaat het?

De experimentele band Boris is al meerdere keren in Nederland geweest. Wat het nu speciaal maakt voor deze show is dat de band het album Pink in alle volledigheid ten gehore zal brengen tijdens deze exclusieve show in Nederland. Pink kwam 10 jaar terug uit en dit jaar is er een heruitgave van uitgekomen met daarbij een aantal onuitgebrachte liedjes die in de tijd van Pink gemaakt zijn: Forbidden Songs.

Vampillia en VMO gaan samen touren in Europa en dus is het niet gek dat ze dan ook samen te vinden zijn op een festival! Vampillia heeft zichzelf onder het genre Brutal Orchestra geplaatst, terwijl VMO (staat voor Violent Magic Orchestra) electronica-geïnduceerde black metal samenvoegt met een lichtshow, visuals en dansers. Het klinkt als een perfecte combinatie!

Wat, waar wanneer?

State X New Forms Festival vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats, maar het is ook de laatste keer dat het festival plaats gaat vinden. Na deze editie gaat de organisatie samengevoegd worden met Rewire. In totaal zullen er 30 internationale artiesten en 9 lokale acts optreden tijdens deze laatste editie met genres als Jazz, Neo-klassiek, World en Drone. State X New Forms Festival (SXNF) vindt plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 december in het Paard van Troje in Den Haag.

Incubate heeft in 2016 meerdere edities gehad, waaronder een vierdaags festival in september. Het festival Incubate vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 december in diverse podia in het centrum Tilburg. Het festival gaat niet alleen om muziek, maar ook visual arts, film, modern theater en een conferentie. Tijdens deze aankomende december-editie zullen in totaal 64 artiesten optreden op het festival verspreid over meer dan 15 podia.

Een aantal jaren terug was Boris nog te zien tijdens State X New Forms Festival. Deze keer is Boris te zien op Incubate. Op de zaterdag treden Vampillia en VMO op in Den Haag en op de zondag treden Boris, Vampillia en VMO op in Tilburg.

Prijskaartje

Voor het gehele weekend ben je bij State X New Forms Festival €35 kwijt, terwijl je bij Incubate voor €50 een passe-partout hebt. Maar Incubate biedt meerdere soorten kaarten aan, want als je niet naar het metalavondje in Dudok met onder andere Belphegor, Possessed en Absu wil gaan, dan ben je voor je passe-partout €37,50 kwijt.

Een apart kaartje voor de zaterdag of zondag op State X New Forms Festival kost je €25, terwijl je bij Incubate op de zaterdag €25 kwijt bent en de zondag €45 of €25 zonder Dudok. Wat betreft de prijzen zijn de festivals vergelijkbaar, het ligt er maar net aan of je de metalavond in Dudok – die trouwens in samenwerking met Little Devil en Incubate is – wil bijwonen of niet.

Why not both?

De festivals vinden plaats in hetzelfde weekend, maar er is nagedacht over de planning. Mocht je geld teveel hebben en zin hebben in een supertof weekend, waarbij je Boris, Vampillia en VMO niet wil missen, dan is het misschien een idee om beide festivals op te zoeken. Op de zaterdag ga je richting de Hofstad voor een mooie dag om daarna richting Tilburg te gaan voor een hele interessante zondag. Beide festivals hebben een flinke verzameling bands en artiesten opgetrommeld om op te treden en dus zul je zeker de kans krijgen om nieuwe bands te ontdekken die niet onder het kopje Japanse muziek valt. En waarom ook niet? Hoe tof zou het zijn om nu net die ene parel te vinden waar je al een tijdje naar op zoek was?

Anders nog iets?

En mocht je je weekend helemaal interessant willen maken, dan is er op vrijdag 9 december een optreden met Vampillia, VMO, KK Null, Balázs Pándi en Keiji Haino in OCCII in Amsterdam.

Bron: State-X New Forms, Incubate

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?