AVO Blog interview met Rosanna de Bie van Dynamiccon

Bij aankondigingen van nieuwe conventies, raak ik altijd zeer nieuwsgierig naar de beweegredenen van de organisatie om een nieuw evenement op te starten, maar ook wat we mogen verwachten. En zo was al gauw de suggestie voor een interview geboren. Ik sprak met Rosanna de Bie die zich hoofd organisatie mag noemen bij Dynamiccon over de eerste editie die gepland staat op zondag 29 januari in Dynamo in Eindhoven.

dynamiccon

AVO Blog: Wie zit er achter Dynamiccon en waar staat de naam voor?
Rosanna: Wij zijn een vrijwilligersgroep van Dynamo, genaamd Con-Nation. Wij bestaan momenteel uit 7 man. Dit zijn: Martijn de Haan, Robert Swanenberg, Sharon de Braat, Yuri Vissers, Kim Bont, Joy Kluytmans en Rosanna de Bie. De vrijwilligersgroep is opgestart door Rosanna de Bie en ontstaan door een onderlinge liefde voor cosplay.

De naam was een beetje te verwachten. We wilden graag iets hebben wat bleef hangen en wat meteen de connectie legde met Dynamo. En daarbij zijn we ook een dynamische groep. We zijn hier constant mee bezig en genieten er enorm van.

AVO Blog: Waarom is er gekozen voor een nieuwe conventie en is er niet gekozen om bestaande conventies te helpen?
Rosanna: We wilden graag iets nieuws toevoegen aan Dynamo. We horen vaak opmerkingen dat conventies niet echt persoonlijk meer zijn. En dat is iets wat wij juist wel heel graag wilden neerzetten. Een kleine conventie die heel gezellig en persoonlijk is, en juist mensen het duwtje in de rug geeft, die wat moeilijker te geven is op grote conventies.

AVO Blog: Wat gaat Dynamiccon anders maken dan de andere Nederlandse/Belgische conventies?
Rosanna: De kleine, maar fijne locatie en de persoonlijkheid eromheen. Iedereen die hieraan meewerkt is passioneel erover. Onze focus ligt niet op het commerciële of de kwantiteit, maar kwaliteit. InuNeko cosplay bijvoorbeeld, het duo die de workshops zal geven, was vanaf minuut één heel enthousiast. Hun workshops zullen ook geen saaie stof zijn, maar dynamisch en interactief. Zij kunnen je op ontzettend leuke wijze ook écht wat leren en helpen. En dat vonden wij het belangrijkste. Dat er mensen bij zouden zitten die passievol zijn.

AVO Blog: De locatie is Dynamo, welke bij velen bekend staat als locatie voor concerten, waarom deze locatie?
Rosanna: Omdat Dynamo veel meer is dan dat! Bij Dynamo worden ook lessen, workshops en cursussen gegeven in verschillende sporten en dansen en is ook een plek waar jongeren geholpen worden om verder te komen en te ontdekken waar hun passie ligt. Ons uitgangspunt voor deze conventie is talentontwikkeling, we willen mensen die nog niet zijn begonnen aan cosplay omdat ze de stap niet durven te zetten, of die niet verder komen met het maken een steuntje in de rug bieden. Talentontwikkeling is ook één van de grootste focussen van Dynamo, zij willen met hun werkwijze: inspireren, leren, werken (ILW) ook mensen een steuntje in de rug bieden. En daarom was het voor ons een logische keuze om de conventie in Dynamo te organiseren.

AVO Blog: Dynamo staat bij mij bekend als niet een al te grote locatie. Waarom hebben jullie gekozen voor een knusse conventie en bijvoorbeeld geen grote expo?
Rosanna: We zijn een compacte, maar ontzettend gezellige locatie. Er is voor iedereen plaats hier, wat je cultuur ook is. Ons uitgangspunt is talentontwikkeling en dit is iets wat wij in een kleinere omgeving beter kunnen bereiken dan in een expo waar 10.000 man in kan. En daarnaast heeft Dynamo het motto Inspireren, Leren, Werken die zij op verschillende wijze uitwerken. Een voorbeeld is dat we hier bands programmeren, waar mensen geïnspireerd door raken, ze kunnen erover leren op onze Metal Factory (een MBO-rockstudie), om uiteindelijk zelf hun eigen band te starten en aan hun muziek te werken. Het voorbeeld dat wij onszelf gebruiken is, wij inspireren de mensen door bekende cosplayers uit te nodigen die ze als voorbeeld zien, hier kunnen ze van alles over leren op het gebied van cosplay, prop-making en stage-performing, om het uiteindelijk zelf ook echt te gaan doen. In een inspirerend gebouw zoals Dynamo is dit een haalbaar doel.

AVO Blog: Er is al het 1 en ander bekend qua programma, waar ben jij – de organisatie – het meest enthousiast over? Wat gaat volgens jou het hoogtepunt van Dynamiccon worden?
Rosanna: Natuurlijk zijn we over alles heel enthousiast, maar er zijn een paar punten waar we heel trots op zijn. Dit is natuurlijk Kinpatsu Cosplay. Ze is ontzettend aardig en heel enthousiast. We denken dat zij veel mensen kan aanspreken door haar enthousiasme. Hetzelfde geval met InuNeko Cosplay. Zij zijn ontzettend goede cosplayers, maar ze zijn ook heel enthousiast en houden ervan om hun passie te delen en mensen vooruit te helpen en ook dit past ontzettend goed bij ons. Daarnaast zijn we ontzettend blij met onze Cosplay Rental. Het concept is om mensen de kans te bieden om cosplays aan te proberen en te kijken of het wat voor hun is. We hopen zo de drempel weg te halen en mensen te enthousiasmeren om aan cosplay te beginnen.

AVO Blog: Wat vindt je belangrijker voor Dynamiccon: een uitverkochte conventie of positieve reacties overall op de conventie?
Rosanna: Het belangrijkste voor ons is dat er straks hopelijk mensen zijn die door onze conventie beginnen met cosplay of er geïnspireerd door zijn geraakt. En dat valt bij ons onder positieve reacties ;). En ja, als hij uitverkocht is, supertof! Maar totaal niet wat wij belangrijk vinden. Onze hoop is echt dat mensen door ons vooruit komen.

AVO Blog: Zijn er activiteiten die nog niet officieel aangekondigd zijn, maar die je wil delen via dit interview?
Rosanna: Er komen nog zeker een stel dingen aan en we willen deze mogelijkheid zeker gebruiken om nog iets aan te kondigen. We hebben namelijk nog één lecture die niet aangekondigd is en ook niet door InuNeko Cosplay gedaan zal worden, maar door Chanco en Akuro cosplay, oftewel ShiroYuki Productions! Zij zijn een cosplay duo met een internationaal YouTube kanaal met meer dan 22.000 volgers! Zij zullen een lecture geven over cosplay video’s maken. In deze lecture zullen zij ingaan op verschillende soorten video’s, zoals cosplay music video’s, skits, tutorials en live-action. Ze zullen vertellen over hun ervaringen en superhandige tips & tricks geven. We zijn er ontzettend blij mee om hun te hebben op onze conventie, aangezien zij ook echt heel enthousiast en passievol zijn en echt mensen met plezier wat willen leren. En het zijn daarbij gewoon fantastische cosplayers!

AVO Blog: Ik ga al meteen een stapje verder; maar wat is de toekomst van Dynamiccon? Of blijft dit bij 1 editie?
Rosanna: Als het aan ons ligt doen we dit jaarlijks tot we er dood bij neervallen haha! Voor nu ligt het eraan hoe deze editie verloopt en wat de reacties erop zijn. Loopt dit allemaal goed, dan zijn wij zeker van plan om in 2018 weer een mooie editie neer te zetten. Er liggen al plannen…. Maar voor nu steken we al onze energie met liefde in deze editie en we hopen er gewoon een supertoffe en leuke dag van te maken!

AVO Blog: Hoeveel kost een kaartje en hoe komen de bezoekers aan kaartjes?
Rosanna: De kaartjes kosten 20 euro en zijn te koop bij Dynamo in Eindhoven, maar ook via de website. Ook zullen er op de dag zelf tickets aan de deur te koop zijn voor 25 euro.

AVO Blog: We zijn aan het einde van het interview, heb je nog een oproep of tips voor mensen die willen komen naar Dynamiccon?
Rosanna: Ik zou alleen willen zeggen: Kom naar onze conventie en vergeet je niet in te schrijven voor onze wedstrijden en workshops, want het is het echt waard!

Ik wil graag Rosanna de Bie bedanken voor haar tijd om mijn vragen te beantwoorden. Dynamiccon is te volgen via Facebook, Instagram en de officiële website. Mocht het nog niet in je agenda staan: 29 januari 2017 is de datum voor de eerste editie van Dynamiccon.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?