CD Review: X Made Alcoholic Santaclaus – Espèce à l’aventure

De stoere mannen van X Made Alcoholic Santaclaus hebben weer een album afgerond en net als het vorige album draagt het een Franse naam, dit keer Espèce à l’aventure welke waarschijnlijk vertaald kan worden als het menselijk soort die van avontuur houdt. Het avontuurlijke begint eigenlijk al bij de titel eigenlijk Frans is op z’n Japans.

Op de cover zie je een leuk opdondertje met twee verschillend gekleurde ogen die waarschijnlijk het ‘menselijk soort’ is die van avontuur houdt.
especelaventurecover

Tracklist:

01. THE GIFT
02. not today
03. Rase up your flag
04. ZOMBIE
05. Grow
06. CHOICE FOR FACE
07. Clock Tower
08. Over the time

Wie X Made Alcoholic Santaclaus een beetje kent, weet dat je geen kerstliedjes zoals Jingle Bells of een variant hiervan hoeft te verwachten, maar stevige rockliedjes die weinig inspiratie gehaald lijkt te hebben uit het christelijke feest. Het zal hooguit het uiterlijk zijn van de bandleden die je een beetje doet denken dat ze eer doen aan hun bandnaam met hun zwarte kerstmutsen en rock outfits.

Er zijn twee liedjes die al eerder waren uitgebracht via de digitale snelweg: THE GIFT was het liedje dat vorig jaar december werd uitgebracht als single, CHOICE FOR FACE werd afgelopen oktober uitgebracht als single. CHOICE FOR FACE is een zeer catchy liedje met een lekkere riff tijdens het refrein en de goede headbangmomenten. In dit liedje hoor je ook duidelijk de diversiteit die de band te bieden heeft met de rustige en ruige momenten gemixt met een geinig stemmetje in het refrein en grunts her en der in het liedje. THE GIFT daarentegen is duidelijk een meezinger en emotioneel rockliedje. KEI weet heel goed de clean vocals af te wisselen met de grunts, dat is te horen in Raise up your flag en ZOMBIE, maar ook in not today die dezelfde vibe afgeeft als THE GIFT.

Clock Tower valt lekker op, gezien de band hier instrumentaal de snelheid flink omhoog heeft gegooid. Het lied geeft haast het idee dat het gaat om een punkliedje, dat is ook af te leiden aan de duur van het liedje (nog geen drie minuten), maar het refrein is helemaal niet punk en juist heel mellow!

De intro van Grow zet je op het verkeerde been zet, doordat het lied rustig van start gaat. Maar al snel lijkt de band de luisteraar te willen wakkerschudden door een mooie grunt van KEI. Het bevat verderop in het liedje een breakdown, maar het tussenstukje ervoor deed mij heel even denken aan het eindstukje van KoRn’s Blind. Maar dat werd gauw uit mijn hoofd geramd dankzij de breakdown waarbij alles samenkomt: instrumenten en de grunts van KEI. De lyrics wordt lekker afgewisseld wordt met Japans en Engels. Al voelen de mannen zich meer comfortabel in de Japanse taal, dan het Engelse.

Espèce à l’aventure bevat tenminste één gevoelig liedje waarbij gezongen wordt over het elkaar zien, maar niet kunnen gedag kunnen zeggen en het hebben van goede herinneringen. Het is een keer geen liedje vol grappen en grollen, maar een mooie liedje die het luide rockalbum afsluit. Wat ik een beetje mis in dit album is een instrumentaal nummer zoals from cal, maar qua ruige liedjes kom ik helemaal niks te kort!

Terwijl de mannen van X Made Alcoholic Santaclaus zichzelf al hadden bewezen met het eerste album Nouveau départ, lijkt Espèce à l’aventure in het verlengde te liggen met 8 nieuwe en originele tracks. Stuk voor stuk zitten de liedjes instrumentaal goed in elkaar en weet zanger en bassist KEI met soms een samenzang van gitarist CHARLIE de liedjes perfect af te maken. Mocht je Nouveau départ al goed vinden, dan moet je zeker het vervolg Espèce à l’aventure in bezit krijgen!

Score: 80/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?