Overzichtstentoonstelling Hiroshi Sugimoto in Foam: Black Box

Deze winter presenteert Foam een overzicht van de iconische fotografische werken van Hiroshi Sugimoto. 

Bay of Sagami, Atami, 1997 © Hiroshi Sugimoto
Bay of Sagami, Atami, 1997 © Hiroshi Sugimoto

In de tentoonstelling Hiroshi Sugimoto – Black Box presenteert Foam het werk van de Japanse kunstenaar Hiroshi Sugimoto (1948, Tokio). De tentoonstelling biedt een overzicht van zijn werk aan de hand van zijn meest bekende series: Theaters (1976-heden); Lightning Fields (2006-heden); Dioramas (1976-2012); Portraits (1994-1999); en Seascapes (1980-heden). De tentoonstelling, samengesteld door gastcurator Philip Larratt-Smith, bestaat uit een selectie van vierendertig werken die samen meer dan veertig jaar van Sugimoto’s beroepspraktijk belichten. Een aantal series is nog altijd niet afgerond, waarmee de tentoonstelling tevens vooruitblikt op toekomstige ontwikkelingen.

Hiroshi Sugimoto werd in 1948 geboren in Tokio en verhuisde in 1970 naar Amerika voor een studie fotografie. Als veelzijdig kunstenaar werkt hij binnen verschillende disciplines, zoals de beeldhouwkunst, architectuur en installatie, maar zijn werk wordt met name binnen de fotografie als toonaangevend beschouwd. Het werk van Sugimoto is opgenomen in verschillende collecties, waaronder het MoMA en het Metropolitan Museum of Art in New York, het Smithsonian in Washington en de National Gallery en Tate Modern in Londen.

Hyena-Jackal-Vulture, 1976 © Hiroshi Sugimoto
Hyena-Jackal-Vulture, 1976 © Hiroshi Sugimoto

Sugimoto is een intellectueel kunstenaar. Het conceptuele aspect van zijn werk daagt de toeschouwer uit tot filosoferen en werpt nieuw licht op een aantal klassieke genres binnen de fotografie. Sugimoto is bovendien een begaafd ambachtsman en hij geeft de voorkeur aan traditionele fotografische procedés boven digitale technieken.

Ten slotte zijn de beelden van een bijzondere visuele schoonheid en getuigen van technische virtuositeit, die wordt benadrukt door het gebruikelijke grote formaat van de afdrukken. Het werk van Sugimoto vormt een overpeinzing van de aard van waarneming, illusie, representatie, leven en dood.

De tentoonstelling, samengesteld door gastcurator Philip Larratt-Smith, bestaat uit een selectie van 34 werken die samen meer dan 40 jaar van Sugimoto’s beroepspraktijk belichten. Een aantal series is nog altijd niet afgerond, waarmee de tentoonstelling tevens vooruitblikt op toekomstige ontwikkelingen. Bij deze tentoonstelling is een Engelstalige catalogus uitgegeven: Black Box.

De tentoonstelling werd georganiseerd door Fundación MAPFRE in samenwerking met Foam en loopt van vrijdag 16 december tot en met woensdag 8 maart 2017. Foam is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur. Foam is te vinden aan de Keizersgracht 609 in Amsterdam. Entree voor Foam is € 10,00, studenten betalen € 7,50 en CJP € 6,00. Meer informatie over prijzen, kaartjes kopen en speciale kaarten die gratis toegang verschaffen is hier te vinden.

Bron: Foam

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?