Anime Review: Death Note

This post is also available in: English


Death Note is één van de bekendere anime series, na de uitzending heeft de serie de Tokyo Anime Award voor Notable Entry in de TV categorie gewonnen in 2007. De serie is gebaseerd op de gelijknamige manga door tekenaar Takeshi Obata en schrijver Tsugumi Ohba. Beide hebben gewerkt aan andere manga, bijvoorbeeld aan Bakuman. Madhouse heeft deze anime geproduceerd, zij staan ook bekend voor andere bekende anime zoals Death Parade, Claymore, Highschool of the Dead en Wolf Children. Death Note heeft een hoop adaptaties geïnspireerd, waaronder de anime, specials, een live action film en een live action miniseries van 11 afleveringen. Zelfs nu is de serie nog populair genoeg om een verfilming te inspireren, in 2017 komt een Amerikaanse live action versie uit, ook ‘Death Note’ genaamd en geregisseerd door Adam Wingard. Door deze film die binnenkort uitkomt leek het me hoog tijd voor een review.

Wat is de Death Note?

De serie is vernoemd naar een notitieboekje genaamd ‘Death Note’. Dit is niet zomaar een notitieboekje, het heeft de kracht om iedereen wiens naam erin geschreven word te doden, zolang de schrijver het gezicht van deze persoon kan herinneren. Er bestaan slechts een klein aantal Death Notes, allemaal in het bezit van Shinigami of Goden van de dood. Op een dag laat Ryuk, een verveelde Shinigami, die van hem de mensenwereld in vallen. De Death Note komt terecht in de handen van Light Yagami, een top student met grote mogelijkheden. Light, net als Ryuk, verveeld zich mateloos en ook al is hij initieel sceptisch over de echtheid van de Death Note, gebruikt hij deze als snel vaak met plezier.

Light probeert een perfecte wereld te creëren, maar zodra criminelen ineens dood neervallen realiseert de politie dat er een seriemoordenaar verantwoordelijk is. Ze stellen s ’werelds beste detective aan, L, hij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de seriemoordenaars identiteit en hoe deze te werk gaat. L is een excentrieke jonge man, een legendarische detective, die vastberaden is om de moordenaar te pakken te krijgen. Zowel Light en L zullen alles uit de kast trekken om hun doelen te bereiken, maar slecht één van hen kan deze intelligentiestrijd winnen.

Death Note’s genres zijn Mysterie, Politie, Bovennatuurlijk, Thriller en Psychologisch. Death Note behandeld ook een aantal onderwerpen zoals Rechtvaardigheid, Criminaliteit en Dood. Deze termen creëren gezamenlijk een goed beeld van waar deze serie over gaat en wat je kan verwachten tijdens het kijken hiervan.

De animatie in Death Note verloopt soepen en de kleuren en ontwerpen passen goed bij de omgeving en de sferen. De outro en intro liedjes geven het verhaal goed weer, net als de animaties die erbij weergegeven worden. Persoonlijk ben ik een fan van het tweede openingsliedje, het liedje ‘What’s up, people?!’ van Maximum the Hormone springt eruit vanwege de stijl. Het laat de verschillende karakters goed zien en geeft een algemene indruk van hun.

De God, de wannabe God, de detective en de blondine

Initieel komt Light Yagami over als een best gemiddelde student, ook al is hij duidelijk slim en ambitieus. Je komt er al snel achter dat hij niet zomaar slim is, sterker nog hij lijkt een genie te zijn. Een verveeld genie zelfs, die criminelen veracht. Hij lijkt best vol van zichzelf te zijn en zet zichzelf neer als ‘Kira’, de God van de nieuwe wereld. Light heeft duidelijk een groot ego en lijkt bijna niet te twijfelen of hij ieder te slim af kan zijn. De ontwikkeling in zijn karakter door de serie heen lijkt realistisch en is intrigerend om te zien. Hij word steeds wanhopiger, vanwege de achtervolging van de politie en lijkt soms zelf krankzinnig. Light’s ontwerp is best simpel, wat samenvalt met het feit dat hij lijkt op een gemiddelde ijverige student.

Als de Shinigami die zijn Death Note in de mensenwereld heeft laten vallen is Ryuk één van de hoofdkarakters in deze serie. Zijn relatie met Light is gecompliceerd, in plaats van hem bij te staan kijkt hij vaak toe terwijl Light vecht om zijn doel te bereiken. Ryuk gedraagt zich vooral als een toeschouwer in deze gehele situatie, tenzij het hem helpt om Light bij te staan. De doelen die hij wil bereiken zijn onder andere appels te pakken zien te krijgen en lekker kunnen lachen. Ryuk lijkt niet echt te veranderen tijdens de serie, maar hierdoor was ik niet verrast. Het was niet verassend omdat Ryuk bijna niet echt geïnvesteerd is in het onderzoek of Light, hij is alleen geïnvesteerd in zijn eigen welzijn. Ryuk’s ontwerp is extravagant en past bij zijn persoonlijkheid. Het past ook bij het feit dat hij Shinigami is, aangezien hij er best griezelig uit ziet.

L is een raar karakter vanaf het begin, hij is excentriek en mysterieus. Hij heeft een hoop aliassen gebruikt in het verleden en staat bekend als de beste detective in de wereld. L is erg op zichzelf en laat niet veel los over zichzelf. Hij heeft een briljant brein. Één van de weinige details die je te weten komt over hem is zijn liefde voor zoet eten en het feit dat hij niet graag sokken aanheeft. Deze details geven hem een beetje meer persoonlijkheid, maar hij blijft een mysterie door de serie heen. Ook al weet je niet veel over hem, is hij toch een leuk karakter en verrast hij je met zijn kennis. L’s ontwerp is best simpel, ook al vallen zijn haar en de wallen onder zijn ogen best op.

Dan de blondine, Misa Amane, een bekende actrice, zangeres en model die enorm verliefd is op Light. Ze is één van de hoofdpersonen, maar word niet geïntroduceerd in de eerste aflevering. Het duurt een tijdje voor ze in het verhaal naar voren komt, maar toch is ze een hoofdpersoon. Ze refereert vaak naar zichzelf als Misa-Misa en is over het algemeen vrolijk. Ze is ook een best goedgelovig karakter, met een neiging om hyperactief te zijn. Je leert Misa steeds beter kennen tijdens de voortgang van het verhaal. Misa springt eruit omdat ze een mooi meisje is die houd van schattige kleding, haar ontwerp is best extravagant. Dit past bij haar achtergrond en persoonlijkheid.

De karakters in de serie zijn best divers, naast de intelligente Light en L zijn er veel extra karakters, waaronder Light’s kleine zusje Sayu en zijn vader Souichirou, die een detective is. Ook al blijven sommige karakters een mysterie, ze lijken goed ontworpen en doordacht. Sterker nog, het feit dat je niet alles over elk karakter weet lijkt niet meer dan logisch, aangezien er een hoop extra karakters zijn in deze serie. Daarnaast is de serie interessant, deels omdat je probeert van alles zelf te ontdekken. Als alle informatie je aangereikt zou worden over elk karakter zou de serie minder leuk zijn om te kijken.

De interacties tussen de karakters zijn interessant, ze helpen nog meer in het verhaal te stoppen dan alleen het basis verhaal. Light houd ervan om zijn connecties en relaties in zijn voordeel te gebruiken. De intelligentiestrijd tussen Light en L zorgt ervoor dat de serie leuk is om te kijken, al helemaal omdat ze veel interactie met elkaar hebben tijdens het onderzoek.

Het oordeel

Alhoewel het best een tijd geleden is dat ik de gehele serie bekeken heb, herinner ik me dat ik hier enorm van genoten heb. Voor deze review heb ik kleine delen van de serie opnieuw bekeken. Het kan zijn dat ik wat bevooroordeeld ben, aangezien ik fan genoeg was om een L vijf jaar lang als mijn computer achtergrond te hebben en ik een L ketting gekocht heb, maar ik vind dit echt een goede serie. De meeste online beoordelingen, gegeven door mensen die de anime bekeken hebben, lijken hetzelfde aan te geven. De karakters zijn goed uitgewerkt en hun interacties zijn interessant. Persoonlijk zou ik deze anime aanbevelen aan mensen die van het Mysterie genre houden, maar ook aan diegene die gewoon een goede anime serie willen kijken. Ik kijk voornamelijk Romantische serie, maar ondanks dat vond ik deze serie best leuk om te kijken omdat het een intrigerende verhaallijn heeft.

Als je de anime net zo leuk vond als ik ben je misschien geïnteresseerd in één van de velen adaptaties of de manga.

Studio: Madhouse
Start uitzending: 4 Oktober 2006
Aantal afleveringen: 37

Score: 85/100

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?