J-Drama Review: Shokuzai

This post is also available in: English

Shokuzai (贖罪, boetedoening) is een Japanse thrillerserie van vijf afleveringen. In wezen is het een hele lange film en is ook in twee delen van ieder ongeveer twee uur vertoond in bioscopen, ook in Nederland. Dat het een thriller is, is gelijk goed te merken aan op welke manier de eerste aflevering begint.

Het lijkt eerst een leuke, gezellige serie met spelende kinderen op het schoolplein in de pauze, nadat er een nieuwe leerlinge is voorgesteld in de klas, Emilie Adachi. In de volgende scène zie je dat ze vrienden heeft gemaakt met vier andere meisjes, Akiko, Sae, Maki en Yuka. Ze zijn aan het spelen als een man ze vraagt of een van hen hem kan helpen met een klusje in de gymzaal.

Dan begint het heftige; Emilie gaat met hem mee en wordt daar aangerand en vermoord. De vier meisjes zeggen zijn gezicht niet te hebben gezien, ondanks hevig aandringen van Emilie’s moeder, Asako, om de waarheid te vertellen. Ze zijn door Emilie’s moeder veroordeelt tot ‘de boete’ en moeten daar elke dag mee leven, mits ze hun schuld hebben ingelost bij de moeder door de moordenaar te vinden of in ieder geval meehelpen op te sporen.

Daarna begint hoofdstuk 1: De Franse Pop, die zich vijftien jaar later afspeelt. De serie is opgedeeld in hoofdstukken waarvan er in totaal vijf zijn, gelijk aan het aantal afleveringen.
De eerste vier hoofdstukken gaat ieder over een ander meisje, die allemaal een eigen weg op zijn gegaan. Het wordt daarin duidelijk dat elk meisje het voorval nog niet is vergeten en ze vinden het allemaal moeilijk om er goed mee om te gaan, individueel en in hun omgeving. Hun ‘boete’ zorgt daar ook voor. Elk meisje probeert de moeder van Emilie te helpen en in het vijfde hoofdstuk gaat het helemaal om de moeder van Emilie en worden de grootste vragen beantwoord.

Elk hoofdstuk heeft dus zijn eigen verhaal die allemaal verbonden worden door die rode draad; het voldoen van hun boete en het leven met hun trauma door het incident.
Elk verhaal is spannend en houd je aan het kijken. Doordat ieder verhaal ook nog actie heeft en gebeurtenissen die je doen nadenken, is het niet saai om naar te kijken.

Ik vind wel dat het acteerwerk soms een beetje zwak is en het script vind ik af en toe ook wel tegenvallen. Vooral dialogen die raar overkomen op de kijker. Het monteerwerk is ook niet heel sterk. Er worden naar mijn gevoel vaak irrelevante shots laten zien en ze zijn soms ook onnodig lang, wat juist de spanning weer weghaalt. Het camerawerk is echter wel heel mooi. De shots die gemaakt zijn, zijn goed doordacht en door middel van juiste gebruik van belichting worden scènes een stuk enger. De timing en gebruik van de juiste muziek werkt ook voordelig voor de opbouw van spanning. Aan spanning is dus zeker niet tekort. Het psychologische aspect van de film is door de hoofdrolspeelsters wel goed neergezet en eigenlijk alleen van de bijrollen vind ik het acteerwerk soms zwak.

Deze serie is zeker de moeite waard, vooral als je niet al te veel tijd of zin hebt om moeite te steken in een serie van 6 seizoenen. Het is wel handiger om Shokuzai als serie te zien en niet als film, want anders is het makkelijk te denken dat hij te lang duurt. En voor degene die Netflix heeft, is het ook nog eens makkelijk te kijken!

Datum van uitgave: 8 januari – 5 februari 2012
Regisseur: Kiyoshi Kurosawa
Score: 80/100

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?