10 dingen die je niet mag missen op YaYCon 2017

Zondag 19 februari is het zover, de zevende editie van YaYCon met als thema: Love is in the air. Ook deze editie zal weer plaatsvinden in het Icoontheater in Amersfoort.

Vanwege de volwassen thema’s is de minimale bezoekersleeftijd voor YaYCon 16 jaar.

YaYCon is een conventie die in het teken staat van yaoi, yuri en LGTBQIA+. Na de laatste editie op 3 mei in 2015 hebben we een tijdje moeten wachten op een nieuwe datum, maar nu is het dan bijna zover. Hoog tijd dus voor lijstje van 10 dingen die je niet mag missen op YaYCon 2017!

1. Wedstrijden

Net als de meeste anime conventies zijn er ook op YaYCon meerdere wedstrijden waaraan meegedaan kan worden, of gewoon lekker naar gekeken kan worden. Er zijn in totaal drie wedstrijden; een cosplay wedstrijd, een voorlees- en schrijfwedstrijd en een ren wedstrijd in hakken.

Bij de cosplay wedstrijd kan je, zoals meestal, leuke cosplays bewonderen van je favoriete karakters. Cosplayers die rekening houden met het thema ‘Love is in the air’ scoren hiermee extra punten. Een leuk extraatje is de extra cosplay uitdaging, namelijk het opvoeren van een deel van de dialoog van Romeo en Juliet, ook helemaal in één lijn met het thema.

Heb je zin in wat fan fiction? Ga dan vooral kijken bij de voorlees- en schrijfwedstrijd. Hier kan je toekijken terwijl fan fiction word voorgedragen door schrijvers en fans. De organisatie heeft geen beperkingen gegeven wat betreft taal gebruik en onderwerpen, dus als je ‘ondeugende’ verhalen wat minder op prijs stelt kan je misschien beter niet komen luisteren.

Pump Run!, de wedstrijd waarbij je in hakken naar de finish moet rennen, is nog open voor inschrijvingen. Sterker nog; je hoeft je niet van te voren in te schrijven, maar dit kan op de dag zelf. De organisatie heeft hoge hakken om te lenen, maar raad wel aan om je eigen hakken mee te nemen als je zeker wil weten dat je mee kan doen. Deze wedstrijd gaat alleen door met mooi weer, maar als het doorgaat zal het zeker een leuke en vooral grappige wedstrijd zijn.

2. Workshop: Schrijven

Altijd al je schrijfkunsten willen verfijnen of juist ontwikkelen? De schrijf workshop op YaYCon 2017 word gegeven door niemand minder dan Roderick Leeuwenhart, de schrijver van de Pindakaas en Sushi series. De workshop zal bestaan uit een uitleg en een schrijf oefening. Je mag zelfs je eigen verhalen meenemen en vragen om meningen en tips.

3. Gasten

Er zijn voor deze editie al redelijk wat gasten aangekondigd, waaronder artist Chloé C. bekend van Go Get a Roomie, schrijfster en editor Anne Delseit bekend van Lilientod, artist Margreet de Heer bekend van Liefde in Beeld, Geekers op je Speakers podcasters Roderick Leeuwenhart, schrijver van de Pindakaas en Sushi series, en Kenny Rubenis, de persoon achter Dating for Geeks, en Abe Borst, bekend van zijn comic Squabe, Glamerloze Erkenning.

Of je nou al fan bent of onbekend met hun werk, er is genoeg te zien en te ontdekken.

4. MangaKissa

Heb je even een momentje rust nodig? Bezoek dan MangaKissa om lekker in alle rust manga te lezen. Je kunt hier ook terecht voor verder vermaak. Zo vind je hier een Nintendo Zone, een Oculus Rift, the drawing book of Awesomeness en een yuri visual novel waar het publiek invloed op heeft. Ook hier is dus genoeg te doen!

5. Lezing: Dancing on Ice: Homoeroticism in Sports Anime

Op YaYCon 2017 zullen een aantal lezingen en panels plaatsvinden, allen in het teken van LGTBQIA+. Degene die er nog het meeste uitspringt is ‘Dancing on Ice: Homoeroticism in Sports Anime’. Deze lezing is duidelijk gerelateerd aan de populaire anime Yuri!!! On Ice. De lezing word gegeven door Dr. Jessica Seymour van Hogeschool Utrecht, universiteit van toegepaste wetenschappen. Zij gaat het onder meer hebben over de fan service die vaak plaatsvind in sport anime en de reacties van fans hierop.

6. Speed fangirling

Speed fangirling is precies wat je zou verwachten, je gaat op het podium staan en verteld over jouw OTP. Probeer iedereen te overtuigen van hoe geweldig jouw koppel wel niet is en hoop op het beste. Wellicht overtuig je wel iemand en kunnen jullie daarna samen eeuwig praten over dit geweldige stel!

7. Workshop: Japans vlechten

Zijn wedstrijden niet jouw ding, maar wil je toch lekker aan actief aan de gang? YaYCon heeft dit jaar verschillende workshops voor jou, maar Japans vlechten is een workshop die er wel een beetje uitspringt. Hier leer je traditioneel Japans vlechten en maak je een leuk armbandje. Leuk om te houden of cadeau te doen.

8. Soramimi Karaoke

Karaoke hoort op elke anime conventie thuis en is dan ook een leuke activiteit om even lekker los te gaan. Je favoriete liedjes zingen, of juist hele ‘slechte’ liedjes lekker luid meezingen kan hartstikke leuk zijn. Deze editie is Soramimi Karaoke aanwezig op YaYcon, ben jij benieuwd of je favoriete liedje erbij zit? Kijk dan op de website van Soramimi Karaoke.

9. Cosplay Dating Show

Ben jij vrijgezel en hou je van cosplayen? Een goed excuus om mee te doen aan de grappige Cosplay Dating Show. Je kan je op YaYCon zelf hiervoor inschrijven en dan krijg je uitgebreide uitleg van de gastheer Ivan over hoe alles precies gaat werken.

10. AVO Meet

Last but not least, de AVO Meet. Deze YaYCon editie maken wij nog specialer met een AVO Meet! Wil je hier bij zijn? Kijk dan hier. Om 14.00 uur verzamelen we bij het foyer en gaan we later naar de dealerroom om forumlid Bartje te bezoekrn die daar zijn manga verkoopt. Misschien hebben we zelfs wel wat bijzonders voor wie hierheen komt..

Dit waren 10 dingen die er voor ons uitspringen. Maar er zijn uiteraard nog veel meer dingen te doen en te zien op YaYCon 2017, waaronder games, screenings, bingo en een veiling. Nog niet eens alle activiteiten zijn aangekondigd, dus er zal zat te doen zijn! Kaartjes kunnen hier aangeschaft worden. Het Icoontheater in Amersfoort is te vinden in Amersfoort op Leeghwater 1-3.

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?