CD Review: MUNIMUNI – A_KILLS_A

This post is also available in: English

In maart 2016 kwam de band MUNIMUNI (ムニムニ) met een mini-album aanzetten, volgens de band zelf duurde het 6 jaar voordat deze CD uitgebracht werd: A_KILLS_A. Was dit het wachten allemaal waard?

MUNIMUNI - A_KILLS_A

Tracklist:

01. A_KILLS_A
02. NEO SONG
03. &4
04 .KOGEN
05. BIG MONEY

Het is ook voor het eerst in jaren dat MUNIMUNI – omschreven als sadistical punk band – met nieuwe muziek is gekomen. Naast het feit dat de visual kei band 6 jaar op zich liet wachten met A_KILLS_A, wachten de fans al zeker meer dan 6 jaar met smart op een ander mini-album die was aangekondigd: THE DOGUU ALBUM. Hoe zou je deze band moeten betitelen? Belangrijk om te weten is dat het boekje, die bij de CD hoort, een aantal keren de zin ‘We love our audience.’ bevat. Maar is dit sarcastisch bedoeld of niet?

MUNIMUNI heeft ten tijde van de opname van A_KILLS_A een haast geheel andere line-up dan ten tijde van de live CD GIGS -case of doguu-. De gitarist is nu Kle, bassist is Tomo (ook actief in emmurée) en drummer is Shintaro (ook actief in dummy-xD). Er zijn diverse muzikanten geweest die hebben meegewerkt aan A_KILLS_A, waaronder aie van the god and death stars en YUKIYA van (D≒SIRE) die beide in een aantal tracks mee hebben gezongen.

Het album begint eens een keer niet met de jammerende stem van zanger CANOU, zijn stem is laag en monotoon en dat kan natuurlijk wennen als je wat anders gewend bent van MUNIMUNI. CANOU is een verhaal aan het te vertellen dat A_KILLS_A heet. Zijn stem is zeer fijn om aan te horen en zuiver op het mini-album, terwijl de muziek zwaar aanvoelt. Herhalingen van bepaalde woorden in onder andere A_KILLS_A en Neo Song maken de liedjes haast hypnotiserend. Neo Song is daarbij totaal in het Engels gezongen waarbij er ruim drie minuten lang gezongen wordt dat we niets zijn en dood zijn. De laatste twee tracks bevatten de welbekende zangstem van CANOU waarbij hij de jammerende kant op gaat. &4 is een samenwerking tussen alle vier de bandleden. iedereen heeft een aandeel qua zang, zoals ook te zien is in de enige muziekvideo die is uitgebracht ter promotie van de release. Big Money is in het rijtje van フッフー (Fuffuu) te zetten: vrolijk, upbeat en daardoor super dansbaar.

A_KILLS_A heeft helaas maar vijf tracks en dat is eigenlijk veel te weinig qua nieuwe muziek waar zoveel jaren op gewacht moest worden. Toch mag deze CD niet gemist worden in de MUNIMUNI collectie, gezien het vijf zeer goede tracks bevatten met de welbekende donkere melancholische en soms wel groovy sound die instrumentaal goed worden ondersteund. Maar vooralsnog blijft het een sound vooral geschikt voor de muziekfan die de warmte kan vinden in de melancholische klanken van MUNIMUNI.

Daarbij is het stemgeluid van CANOU ook zeker verbeterd, de valse klanken in zijn zang zijn zo goed als verdwenen en daarbij lijkt hij qua zang gegroeid te zijn. Ik wacht zelf met smart op THE DOGUU ALBUM, gezien er dan beluisterd kan worden of deze conclusie echt lijkt te kloppen.

Score: 80/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?