CD Review: FOXPILL CULT – HOMO DEMENS MAN

Op 19 oktober 2016 kwam de voor sommigen toch wel aparte band FOXPILL CULT met een volledig album met een opvallende naam: HOMO DEMENS MAN. Het album bevat de titeltrack van hun mini-album die eerder dat jaar uitkwam, ROMANATION, maar verder bestaat het album uit nieuwe nummers.

Voordat het album werd uitgebracht heeft de band al twee muziekvideo’s gemaakt om aan te geven wat er verwacht mocht worden. Het gaat om de eerste twee tracks van het album ファンタスティックプラネット (Fantastic Planet) en 失われた範列 (Ushinawareta Hanretsu) die laten zien dat de curieuze band opgewekte en opzwepende tracks weet neer te zetten.

FOXPILL CULT - HOMO DEMENS MAN

Tracklist:

1.ファンタスティックプラネット (Fantastic Planet)
2.失われた範列 (Ushinawareta Hanretsu)
3.ホモ・デメンスM (Homo Demens M)
4.ROMANATION
5.国景色 (Kunigeshiki)
6.The Man Machine
7.作る人 (Homo Faber)
8.盗作のルーデンス (Tousaku No Ludens)
9.信じない (I don’t believe)
10.My Nirvana
11.What’s Happening Brother
12.記号図書館 (Kigou Toshokan)

De line-up is tussen mini-album ROMANATION en dit album onveranderd gebleven met Takaaki Nishimura (zang, gitaar), Pueru (melodica, zang, percussie) , Shinpei Mörishige (synthesizer, keyboard, gitaar) en Boo(DxUxS) (support drummer, percussie). Op de CD cover is de band te zien met daarbij de vermelding wie wie is met daarboven een nickname, in de volgorde van bovenstaande benoeming is het Homo Demens (Mad Man), Homo Ludens (Playing Man), Homo religios (Spreekt voor zich) en Homo Faber (Worker Man). De diverse namen die zijn gegeven in het verleden voor de mens, bijpassend bij de bandleden die deze namen hebben en geeft meteen duidelijkheid over de titel van het album.

De band, die zichzelf bestempeld als Post New Wave, haalt van alles uit de kast om vernieuwend te blijven – te denken aan het toevoegen van operastemmen door Mari Komoda en Wami Naniwae in een aantal tracks – en toch de vibe te behouden die FOXPILL CULT met zich meedraagt: een beetje gek, verfrissend ongewoon, en hier en daar opgewekt. Maar de stempel wordt goed gezet door frontman Takaaki die met zijn diversiteit van zang, van goede uithalen met vibrato tot aan een rauwe stem, de tracks op een hoger niveau weet te brengen. De band lijkt niks te schuwen en speelt graag met het extravagante en humor. Het moet natuurlijk net je smaak zijn om hiervan te kunnen genieten, maar als je het oudere materiaal van de band al kent weet je al wel wat voor origineels je mag verwachten. Bijna alle tracks op HOMO DEMENS MAN zijn dansbaar en makkelijk om mee te neuriën.

Alle tracks op HOMO DEMENS MAN bevatten wel iets waardoor ze net opvallen. ファンタスティックプラネット (Fantastic Planet) weet bijvoorbeeld het album goed te starten. The Man Machine is een groovy liedje die in principe instrumentaal is, behalve de zinnen die op de achtergrond te horen zijn ‘We are the robot, you are not robot’. De track is een prima onderbreking tussen alle gekkigheid die FOXPILL CULT weet te bieden. De gekkigheid gaat verder met de track die daarna komt, welke merendeels instrumentaal is en waarbij zanger Takaaki op het eind een potje loopt te schreeuwen terwijl er flinke gitaarsound naar voren komt. Dit wordt doorgezet in My Nirvana waardoor je bijna het idee krijgt dat de band het genre metal op hun ‘to-do’ list wilden aftekenen.

Zoals bij het mini-album ROMANATION weet de band te eindigen met een liedje die totaal 360 graden verschilt met bijna de rest van het album: een ballad waarbij op het eind nog heel even stevige muziek wordt ingezet. Merendeel van het liedje zorgt voor het moment waarbij je de aanstekers in de lucht moet steken en moet gaan zwaaien met je armen. Het geeft bijna te denken dat de band een geheel ander genre aan het uitoefenen is, maar hoe visueel de bandleden ook zijn qua uiterlijk, ik denk niet dat ze gauw in het hokje visual kei gepropt zullen en willen worden. Dat zal ook wel te maken hebben met het feit dat FOXPILL CULT vanaf dag 1 doet wat het wil en zich niet laat tegenhouden door de diverse muziekgenres die er bestaan.

De band weet heel goed wat experimenteren inhoudt en heeft weer eens een ongrijpbaar en excentriek album neergezet met HOMO DEMENS MAN. FOXPILL CULT weet niet te vervelen, elk liedje is anders en dat is ook terug te zien in de muziekvideo’s die ze hebben uitgebracht ter promotie van het album, maar ook aan het boekje die meegekomen is bij het album. Mocht je de band nog niet kennen, dan is het zeker de muziek die FOXPILL CULT maakt zeker uit te proberen. Bekijk ook zeker de muziekvideo’s die ze hebben uitgebracht.

Score: 80/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?