Tsunacon houdt ermee op

Precies een jaar na de 2016-editie van Tsunacon heeft de organisatie laten weten dat er geen nieuwe editie meer gaat komen. Dit was te lezen in een bericht van Stichting Tsunacon op de website van Tsunacon.

Op achtergrond ontwerp van Studio Appeltjesgroen voor Tsunacon 2016.
Op achtergrond ontwerp van Studio Appeltjesgroen voor Tsunacon 2016.

In totaal zijn er acht edities geweest van het festival die Japan en sinds 2014 ook de rest van Azië promootte.

Tijdens de eindceremonie van de 2016-editie werd al duidelijk dat er twijfel bestond of dat er Tsunacon 2017 zou plaatsvinden. Deze mededeling heeft hier en daar wat verwarring gezaaid, gezien in de wandelgangen al werden gesproken over dat Tsunacon in geheel zou stoppen. Helaas is dat vandaag toch waarheid geworden.

Stichting Tsunacon liet weten dat ze er alles op alles hebben gezet om toch een 2017-editie neer te zetten. Maar na het vertrek van drie bestuursleden en het feit dat de stichting een nieuwe locatie moest vinden – gezien het Erasmus ging verbouwen en grote aanpassingen ging maken waardoor een conventie als Tsunacon geen plek meer heeft -maakte het erg moeilijk voor de organisatie om verder te gaan. Daarnaast is de conventiewereld in Nederland behoorlijk verzadigd geraakt de afgelopen jaren. Toch wilde de stichting een geschikte locatie hebben voor 2018, maar ook dit is helaas ook niet gelukt. Dit maakt Tsunacon 2016 de laatste editie van de conventie.

Tsunacon heeft een speciaal plekje in mijn hart. Mijn eerste echte bezoek aan Tsunacon was in 2013 en de organisatie gaf mij direct de kans om als pers naar binnen te mogen, terwijl ik met AVO Blog nog niet zo heel lang actief was. Het was het begin van een interessante samenwerking! Een jaar later was AVO namelijk te vinden op Tsunacon met een eigen stand. Dat was in principe ook een primeur, gezien ik verder nog nooit een stand had gehad. Het maakte het best bijzonder dat de organisatie van Tsunacon AVO de kans gaf om een stand te hebben en daarbij passende activiteiten erbij te organiseren, gezien de stand zich bevond in de activiteitenruimte. In totaal heeft AVO er drie keer mogen staan en werd het een plek voor (nieuwe) ontmoetingen, leuke ervaringen en gezellige gesprekken. Tsunacon werd gezien als de start van het nieuwe jaar en dat moest altijd goed begonnen worden met goede promotie van AVO!

Groepsfoto #AVOMeet tijdens Tsunacon 2016

Verder heeft Tsunacon het voor elkaar gekregen om de laatste jaren een aantal gasten uit te nodigen, zoals Lisle Wilkerson en Toshio Maeda. De conventie stond toch altijd wel open voor vernieuwingen, zoals vorig jaar de artist lane.

Ik wil de (ex-)organisatie van Tsunacon bedanken voor hun vele gezellige edities, inzet, de samenwerking en het openstaan voor nieuwe dingen. Ik hoop jullie ook te mogen groeten op de andere conventies. Nogmaals dank!

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?