Wat heeft 10 jaar PLASTICZOOMS ons gebracht?

This post is also available in: English

De ontdekking van PLASTICZOOMS deed ik schandelijk genoeg pas in 2013, maar deze band heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd in hun tienjarig bestaan. Het begon met een 7 inch single en momenteel mogen we al genieten van het vierde album die zelfgetiteld is.

Voor diegene die PLASTICZOOMS nog moeten ontdekken of beter moeten leren kennen is het misschien lastig om door al die releases heen te komen en te besluiten waar ze aan moeten beginnen. Maar het repertoire van PLASTICZOOMS is eigenlijk helemaal niet moeilijk door te ploegen. Als je begonnen bent met de single Veiled Eyes, die afgelopen jaar uitkwam en vibes van Berlijn bevatte doordat de band een jaar lang daar woonde, dan kan het misschien heel even wennen zijn als je kijkt naar het eerste album CHARM. Maar dankzij de hoeveelheid muziekvideo’s die in het verleden zijn uitgebracht, zul je gauw ontdekken uit welke genres de band hun inspiratie putten voor de muziek: 70’s punk, 80’s post-punk, gothic en new-wave. Om de grote inspiratie te eren heeft PLASTICZOOMS al een aantal keren covers uitgebracht, te denken aan Maniac van Michael Sembello en TO CUT A LONG STORY SHORT van Spandau Ballet.

Tijdens liveshows weet de band uit allerlei releases een aantal liedjes uit te pikken om aan het publiek ten gehore te brengen. Daarom is het moeilijk om te zeggen welk album je echt zou moeten hebben en welke het beste PLASTICZOOMS beschrijft, omdat de band over de jaren heen toch weet te vernieuwen en toch dezelfde basis te behouden. Bij elke release weet de band telkens weer nieuwe inspiratie in alle tracks te verwerken welke deze van heden ten dage is of juist uit de jaren 80.

Op CHARM (2009) staan een aantal persoonlijke favorieten, maar UNDER///BLACK draagt heel duidelijk gothic en post-punk uit; de muziekvideo laat het donkere mysterieuze naar voren komen met horror elementen. Sho’s stem kan soms best monotoon overkomen in sommige andere tracks, maar UNDER///BLACK (welke eerst uitkwam als 7 inch single) is het voorbeeld van Sho’s kunnen. Het liedje is luid, catchy en te snel afgelopen.

De line-up op het moment van CHARM is geheel anders dan de huidige line-up die momenteel bestaat uit zanger Sho Asakawa, gitarist Tom Takanashi en bassist Jun Yokoe. In 2009 werd Sho versterkt door toetsenist en zanger Tif, gitaristen Shu en Junk, bassist en toetsenist Nah en drummer Hideki.

De single B U G (2010) is misschien het meeste vergelijkbaar met tracks als Veiled Eyes (2016). Wat al die jaren opvalt is het mysterieuze wat de band wil ophouden. Alles is donker; van video’s naar de kleding van de bandleden en het haar van de zanger valt voor de ogen, waardoor je alleen maar nieuwsgieriger wordt.

STARBOW (2012) kwam pas drie jaar na het eerste album uit, maar tussendoor weet de band genoeg singles uit te brengen. K M K Z – welke staat voor kamikaze – heeft een snel tempo, en is in tegenstelling tot de titel en de inhoud van de lyrics, vrolijk getint. Van origine was deze track aangeboden om gratis te downloaden, maar later is op het album STARBOW gezet. Dat vrolijke is trouwens niet terug te zien in de video, alles blijft donker en mysterieus. We mogen het inmiddels zien als een soort van trademark. Op het moment dat STARBOW uitkwam, bestond de band uit Sho Asakawa (zang), Jun Yokoe (bass), Taiyo Ikeda (gitaar), Shinpei Morishige (keyboard) en Yuta Kurata (drums).

SAVAGE is een andere track op hetzelfde album en gaat daarentegen qua muziek en lyrics hand in hand: zwaarbeladen, melancholisch en van korte duur. Maar het is een stevige track die smaakt naar meer.

Voor het derde album brengt de band diverse singles uit, zoals RUBBERS BYE.BYE. en RAVEN welke later terug te vinden is op CRITICAL FACTOR.

CRITICAL FACTOR kwam uit in 2013. Op dat moment bestond de band nog uit 5 mannen: naast het nu bekende trio hoorde toetsenist en gitarist Shinpei Morishige en gitarist Taiyo Ikeda nog bij PLASTICZOOMS. Dit is ook het (voorlopig) laatste album die met een kartonnen omhulsel werd uitgebracht, welke een extra luxe idee gaf aan het album en ook direct gezien werd als cover voor de release.

De muziekvideo van P A R A D E geeft het idee dat het helemaal niet leuk is om naar een parade te gaan, er is totaal geen vrolijkheid te bekennen bij alle bandleden. Maar de lyrics is romantisch getint. CRACK neigt eerder naar een liedje over een gebroken hart, terwijl de muziek opzwepend is en de monotome stem van Sho op sommige momenten weet uit te groeien naar schreeuwende uithalen die kippenvel weet te veroorzaken.

Als je kijkt naar de diverse line-ups die tot en met 2013 veranderden, zie je snel dat de mastermind achter PLASTICZOOMS de zanger Sho Asakawa is. Dat is niet gek, gezien hij diegene is achter de muziekcomposities, design en artwork. In maart van 2014 werd bekend dat PLASTICZOOMS gelijk staat aan Sho Asakawa. Hierdoor werd ook bekend dat het project verder ging met de huidige line-up: Sho Asakawa, Jun Yokoe en Tom Takanashi.

SECRET POSTCARD (2014) bracht waarschijnlijk alle fans op het verkeerde been. Het mini album gaf mij zeer het gevoel van lente en vrolijkheid, vooral met ICE POPS. Maar dat was niet met alle tracks het geval. THE MORNING SUN is een mooi rustige ballad, terwijl de band met ILLUMINATION de jaren 80 vibe goed wist te vangen en dat sijpelde ook door in andere tracks van dat mini album. Toch is met dit mini-album een zekere poppy sound te horen.

In 2015 kwam de band met een ‘TWO GATES’ box, deze box bestond uit een disc met twee tracks, waaronder M A S K E D, de andere track was TIME IN THE CELLAR en een t-shirt. Van M A S K E D kwam dan ook een muziekvideo uit voor diegene die niet de mazzel hadden om deze speciale box aan te kopen. M A S K E D laat zien dat de band een stapje terugneemt naar Critical Factor, alsof de poppy sound toch iets te veel heeft afgeweken van de bekende sound die PLASTICZOOMS heeft.

De band kwam in 2015 naar Berlijn om daar een jaartje te vertoeven, maar ook om op inspiratie te komen. Deze inspiratie was erg goed terug te horen in Veiled Eyes die later terug te vinden was op de EP die in 2016 uitkwam. Het was eigenlijk ook een voorbode voor wat de band van plan was met een volgende release, deze zou geheel anders zijn in vergelijking met één van de eerste releases. Met deze release ging de band ook voor het eerst touren door Europa met HIGHFeeL.

Het zelfgetitelde album PLASTICZOOMS (2017) laat nog meer horen wat voor indruk Berlijn heeft achtergelaten op de band, maar ook in hoeverre de band gegroeid is in de afgelopen jaren na SECRET POSTCARD. De band is op het album meer richting synth pop gegaan, terwijl de sound en trademark die PLASTICZOOMS de afgelopen jaren heeft geproduceerd nog niet is losgelaten. En dat is onder andere goed te horen in HIGHWAY. In deze muziekvideo komt ook naar voren dat muziek en mode bij elkaar hoort volgens PLASTICZOOMS. De band vindt het album zelf een masterpiece en gebaseerd op hun clubmuziek ervaring in Berlijn.

De vraag is natuurlijk wat de band gaat doen in de toekomst, maar voor nu heeft de band al een behoorlijk interessante discografie gemaakt met diverse tracks in diverse genres. Hierdoor valt de band nog altijd moeilijk in een hokje te proppen. Het zal ook komen door de DIY mentaliteit die zanger Sho Asakawa heeft, waardoor allerlei elementen op de juiste manier aan elkaar geplakt worden. Daarbij blijft de band consistent en authentiek met het uitbrengen van hun muziek als je kijkt naar de CD’s, tot aan de merchandise en in de muziekvideo’s. Ook heeft PLASTICZOOMS vanaf het begin tracks te maken met Engelse lyrics, dit heeft te maken door de westerse muzikale invloed op de zanger Sho Asakawa. Deze invloeden zitten duidelijk vervlochten met de muziek en mode van PLASTICZOOMS. In de afgelopen 10 jaren heeft de band bewezen een zeer intrigerende band te zijn met de diverse line-ups en releases, maar zeker als live act.

Naar mijn mening is PLASTICZOOMS een bijzondere band die in balans blijft met de diverse genres waar zij mee werken, hierdoor weet ik zeker dat het publiek die zich momenteel actief bezighoudt met deze genres wel degelijk weglopen met deze band na de ontdekking.

De band is momenteel op Europese tour en zal onder andere optreden in Amstelveen op 9 maart, deze show is mede georganiseerd door AVO, maar ook op Made in Asia in Brussel en in Luik met de Duitse Modern Metalband SCARGOT. Meer informatie is hier te vinden.

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?