CinemAsia Filmfestival 2017: 10de editie

CinemAsia Filmfestival heeft de volledige film line-up bekend gemaakt voor de 10de editie, bestaande uit 8 competitiefilms die meedingen naar een Tiger Beer Jury Award. Verder zijn er twaalf features, vier documentaires, vijf shorts en twee FilmLab producties te zien. Het festival start op 7 maart met festival opener in Kriterion is de film MAD WORLD, een debuutfilm van Chun Wong en de afsluiter is A Quiet Dream van Lu Zhang die CinemAsia op 12 maart afsluit in het Amsterdamse Kriterion.

Verder zijn er een aantal Japanse films te bekijken tijdens de 10de editie van CinemAsia; in totaal zijn het er zes. Drie daarvan zijn van regisseur Hirokazu Kore’eda: After Life (1998), Still Walking (2008) en zijn nieuwste film After te Storm (2016).

After te Storm

Japan zit middenin het tyfoonseizoen als Ryota weer eens langsgaat bij zijn oude moeder Yoshiko. Ryota’s vader is net overleden, dus de aan lager wal geraakte auteur is in zijn ouderlijk huis op zoek naar waardevolle spullen om te verpachten. Ryota, nu een slonzige detective, is vervreemd geraakt van zijn moeder, zijn ex-vrouw Kyoko en zijn elf jaar oude zoontje Shingo. Die mag hij pas zien als hij de maandelijkse alimentatie betaalt. Hij loopt al drie maanden achter. Als de zoveelste tyfoon de straten onveilig maakt, spenderen bij wijze van uitzondering Ryota, Kyoko en Shingo één nacht bij oma Yoshiko. Tijdens deze ongebruikelijke familiereünie leren vader en zoon elkaar eindelijk beter kennen.

After The Storm is te zien op zondag 12 maart op 21.00 uur in Kriterion en heeft Nederlandse ondertiteling.

Suffering of Ninko

Deze film uit 2016 is van Niwatsukino Norihiro. Wat een kwelling: naar het celibaat leven, terwijl je zeer in de smaak valt bij zowel vrouw als man. Het overkomt de ijverige, jonge monnik Ninko die een verontrustende ontmoeting heeft gehad met een gemaskerde naakte vrouw. Om zichzelf te reinigen van seksuele gedachten gaat de monnik op spirituele reis. Die brengt hem in een dorp waar de inhalige berggodin Yama-onna losgeslagen is en mannen verleidt en vermoordt in de nabijgelegen vallei. Het is op deze plek dat Ninko zijn kans schoon ziet om zichzelf te verlossen van zijn erotische kwellingen.

Regisseur Niwatsukino Norihiro speelt met de verwachtingen van het publiek in deze unieke combinatie van een geestverhaal met elementen van traditionele Japanse Ukiyo-e en mandala animaties.

Suffering of Ninko (仁光の受難, Ninkô no junan) is te bekijken op dinsdag 7 maart om 21.05 uur en zaterdag 11 maart om 15.00 uur in Kriterion. Deze film wordt gepresenteerd in samenwerking met International Film Festival Rotterdam (IFFR). De film heeft Engelse ondertiteling.

Yamato (California)

Deze film uit 2016 is van regisseur Daisuke Miyazaki. Deze “Miyazaki Daisuke joint” (een expliciete verwijzing naar de sociaal geëngageerde films van de Amerikaanse regisseur Spike Lee) is een hip hop fabel die de gespannen verhoudingen tussen Japan en Amerika laat zien. Yamato ligt al sinds de Tweede Wereldoorlog in de schaduw van een Amerikaanse luchtmachtbasis, waardoor veel Amerikaanse cultuur in de kleine stad sijpelt. Voor veel van Yamato’s inwoners betekent de basis vooral overlast: opstijgende en dalende straaljagers domineren het geluid van de stad. In deze omgeving probeert de introverte puber Sakura door te breken als rapper. Het lijkt een hopeloze zaak te zijn, maar met het arriveren van haar Amerikaanse stiefzusje Rei in Yamato, komen ook nieuwe inzichten. Dankzij haar stiefzusje durft Sakura haar Amerikaanse invloeden van haar af te schudden om haar eigen, unieke vorm van muziek te maken.

Yamato (California) is te bekijken op donderdag 9 maart om 18.45 uur en zondag 12 maart om 15.45 uur in Rialto en heeft Engelse ondertiteling.

CinemAsia is niet alleen een filmfestival, naast alle films zijn er ook activiteiten zoals een bazaar, Rainbow Kara-OK en eten! Kaartjes voor de film kosten € 10,00. Heb je een CJP of studentenkaart, dan krijg je korting en betaal je € 8,50. De shorts zijn ook goedkoper, namelijk € 5,00. Meer informatie over prijzen en waar je de kaartjes kan halen en de films kunt bekijken  is hier te vinden.

Bron: CinemAsia

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?