Museum Volkenkunde komt met tentoonstelling COOL JAPAN

Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april een grote tentoonstelling met de titel COOL JAPAN: wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context.

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur.

COOL JAPAN brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot cute fashion uit de straten van Tokyo. Museum Volkenkunde laat met historische topstukken uit zijn wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Naast onder andere werk van Katsushika Hokusai, bekend als ‘de Rembrandt van Japan’, is ook hedendaagse kunst vertegenwoordigd. Centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin oude (traditionele kimono) en nieuwe (manga) elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen genieten van originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en games als Death Note, Princess Mononoke en Final Fantasy. Projecties laten de mooiste fragmenten zien uit invloedrijke animatiefilms.

Uiteraard komen de klassiekers als Akira en Ghost in the Shell voorbij in de tentoonstelling, maar ook films van animatoren die in Japan worden vereerd als grootmeesters maar in het Westen nog weinig bekendheid genieten. Zoals Hideaki Anno, wiens trippy mecha-serie Evangelion een grote schare fans heeft. En Mamoru Hosada, die regelmatig ‘de nieuwe Miyazaki’ wordt genoemd; zijn films (Boy and the Beast, Summer Wars) vormen een prachtige combinatie van emotie en fantasy. Verder zijn er in de tentoonstelling originele animatie cels te zien van onder meer de Studio Ghibli klassieker Princess Mononoke en Sailor Moon. Laatstgenoemde serie zorgde in de jaren negentig voor een doorbraak van manga en anime in het Westen.

Behalve veel te zien is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade speelkasten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Cool Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland. COOL JAPAN is een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers, voor jong en oud.

De tentoonstelling COOL JAPAN is te zien tot en met zondag 17 september 2017. Museum Volkenkunde is te vinden aan de Steenstraat 1 in Leiden en is dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Een kaartje kost € 14,00 voor volwassenen, CJP kaarthouders krijgen een euro korting. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

TIP: In de periode van 31 maart tot ergens in begin april is het mogelijk om te genieten van de kersenbloesems in de museumtuin van Museum Volkenkunde, het museum nodigt iedereen uit om je eigen picknickmand en kleed mee te nemen om deel te nemen aan de hanami. Let op: de kersenbloesems bloeien hoogstwaarschijnlijk helemaal uit voor de start van de tentoonstelling.

EXTRA TIP: Voor de vroege vogels die voor de opening van COOL JAPAN een ticket willen kopen is dat mogelijk. Er is een early bird actie waarbij je twee kaartjes voor de prijs van een kunt kopen.

Bron: Museum Volkenkunde

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?