Film Review: Your Name (Kimi No Na Wa)

This post is also available in: English

Japan heeft er een nieuwe kaskraker bij, de geanimeerde film Your Name (Kimi No Na Wa). Deze kwam in 2016 uit en staat op de vierde plek voor films met de hoogste opbrengst uit Japan en is de hoogst opbrengst halende anime film over de hele wereld met op 15 januari 2017 een opbrengst van over 331 miljoen dollar. De anime film is geanimeerd door CoMix Wave Films en uitgebracht door Toho. Hij kwam eerst uit op de Anime Expo 2016 in Los Angeles en op 26 augustus 2016 was de première in Japan. Hij was ook al te zien op Anima 2017 in Brussel en vorige week nog in Nederland tijdens HAFF.

Your Name gaat over een meisje genaamd Mitsuha en een jongen genaamd Taki. Taki woont in Tokyo en Mitsuha in de Hadi regio met veel gebergte. Omdat Mitsuha verveeld raakte door het plattelandsleven offerde ze een soort sake om een knappe jongen uit Tokyo te worden. Haar wens kwam uit en Mitsuha en Taki wisselden van lichaam. Eerst hebben ze niet door dat het echt is, totdat hun naasten zeggen dat ze zich een beetje uit hun karakter gedragen. Door middel van geschreven berichtjes kunnen Mitsuha en Taki communiceren. Ze beginnen elkaar te helpen met hun persoonlijke leven en krijgen een band met elkaar. Mitsuha helpt Taki in zijn liefdesleven en Taki helpt Mitsuha om populairder te worden. Nadat Taki opeens wakker wordt in zijn eigen lichaam en probeert contact te leggen met Mitsuha maar het hem niet lukt, besluit hij haar op te zoeken. In Mitsuha’s geboorteplaats komt hij er echter achter dat hun tijdlijnen drie jaar van elkaar verschillen. Het lukt ze uiteindelijk weer met elkaar in contact te komen, maar door de drie jaar tijdsverschil zijn ze toch niet samen.

De film wordt geprezen door zijn emotionele impact op de kijker en de mooie animatie en daar ben ik het helemaal mee eens. Your Name is een emotionele rollercoaster en op een hele goede manier. Je gaat echt meeleven met de personages en je raakt helemaal in de film verstrikt. Het concept van de film is redelijk complex, maar zeker totaal niet onmogelijk om te kunnen begrijpen. Daarbij is het een heel leuk concept en doordat het dus relatief complex is, is het niet cliché. Op het begin kan het cliché lijken, maar als de film vordert wordt het steeds minder cliché en dat is toch wel een grote goede verrassing. Er zijn nog een paar anime/manga, zoals Kokoro Connect, die op dit concept lijken, maar toch net zo erg anders zijn dat het eigenlijk niet meer overeenkomt. De animatie is ook zeker geweldig. Your Name en iedereen die eraan heeft gewerkt verdienen zeker de meerdere prijzen die de film heeft gewonnen. De personages zijn mooi uitgewerkt en je merkt wel echt een vooruitgang in hun persoonlijkheid. Altijd fijn wanneer zoiets goed te zien is in een film, omdat het toch nog een belangrijk, maar vaak vergeten aspect is van film maken.

De soundtrack is een groot onderdeel geweest van het succes die de film kreeg bij de box-office. De muziek is geschreven door Noda Yojiro, de zanger van de Japanse rock band Radwimps. De soundtrack kreeg dus erg goede kritiek van zowel professionals en het publiek en heeft daardoor twee prijzen naar binnen gesleept voor de goede kwaliteit van het nummer. De nummers die gebruikt zijn in de film zijn speciaal ontworpen om goed aan te sluiten op de dialogen of monologen van de karakters, waardoor die door middel van muziek nog beter overkomt.

Als je wilt weten of Mitsuha en Taki ooit nog in het echt samen komen, is het zeker een goed plan om Your Name snel te kijken!

Regisseur: Makoto Shinkai
Score: 95/100
Datum van uitgave: juni-augustus 2016

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?