Recept: Rilakkuma Chocoladereep met Hazelnoten

This post is also available in: English

Rilakkuma is een redelijk populair San-X karakter binnen en buiten Japan. Zelf heb ik een kleine verzameling aan Rilakkuma producten, zoals knuffeltjes, maar ook een silicone vorm voor Rilakkuma gezichtjes en een Rilakkuma chocoladereep. Deze chocoladereep vorm gebruik ik redelijk regelmatig om chocoladerepen met hazelnoten te maken en het leek me leuk om dit simpele recept ook op AVO Blog te delen. Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.

Moeilijkheidsgraad: ✩

Dit is gebaseerd op de korte bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor) en de simpele stappen.

Benodigdheden:

♡ Rilakkuma silicone vorm*
♡ 1 Kookpan (met een iets kleinere diameter dan je glazen kom)
♡ 1 Glazen (hitte bestendige) kom
♡ 1 of meerdere Pannenlikkers
♡ 1 (wegwerp) Spuitzak + Schaar
♡ Optioneel: Kookthermometer**
♡ Optioneel: Bakje + Lepel
♡ Optioneel: Vergiet
♡ Optioneel: Bakpapier

* Deze vorm kan je kopen op meerdere internationale webshops, je kunt deze vinden door online te zoeken naar ‘rilakkuma chocolate mould’. De vorm is beschikbaar in meerdere kleuren, zelf heb ik de roze versie maar er is ook bijvoorbeeld een bruine.
** Alleen nodig als je de chocolade wil tempereren.

Ingrediënten:

♡ Minimaal 24 kleine gepelde en geroosterde hazelnoten*
♡ 200 gram chocolade (puur, wit of melk)
♡ Optioneel: 1 theelepel of 2 gram Cacaoboter in poedervorm (bijvoorbeeld Callebaut Mycryo)**
♡ Optioneel: 70 gram Baksoda (ookwel baking soda)

* Dit is ongeveer 18 gram aan hazelnoten. Je kan er ook 48 gebruiken en dan twee in elk stukje chocolade stoppen of fijngehakte hazelnoten gebruiken, naar wens. Het mogen zowel geroosterde als niet geroosterde hazelnoten zijn. Als je niet geroosterde hazelnoten gebruikt die nog ontvelt moeten worden zorg dan dat je een grotere hoeveelheid in huis hebt, 200 gram, de rest kan je altijd invriezen of voor een ander doeleinde gebruiken.

** Ik tempereer hiermee de chocolade, maar er zijn ook andere manieren om chocolade te tempereren en je hoeft de chocolade niet te tempereren als je het in de koelkast bewaard. Als je iets te veel cacaoboter in poedervorm gebruikt is het prima, dit heeft geen negatief effect op de chocolade.

Methode

TIP: Als je hazelnoten al geroosterd zijn kan je stap 1 tot en met stap 6 overslaan.

Stap 1: Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Doe 800 gram water in een pannetje en breng dit aan de kook.

Stap 2: Als het water eenmaal kookt doe je hier de baksoda in. Hierdoor gaat het bubbelen, zodra deze bubbels weg zijn doe je de 200 gram hazelnoten erbij.

Stap 3: Laat de hazelnoten 4 minuten koken, zet hiervoor een wekker, maar loop niet weg. Gebruik een lepel en een bakje om het schuim van het water af te scheppen tijdens het koken.

Stap 4: Zet een vergiet in je wasbak en leeg hier de pan in, zodra de 4 minuten voorbij zijn. Spoel de hazelnoten af met wat koud water. Plaats ze hierna in een kom met koud waren.

Stap 5: Ontvel de hazelnoten en maak ze goed droog. Plaats ze hierna op een bakplaat met bakpapier.

Stap 6: Plaats de bakplaat in je voorverwarmde oven en laat de hazelnoten roosteren voor 15 tot 20 minuten. Als ze klaar zijn zien ze er iets bruiner uit en ruiken ze sterker. Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.

TIP: In dit recept tempereer ik de chocolade. Dit zorgt ervoor dat de chocolade hard blijft op kamertemperatuur. Dit kan ook met een andere methode dan ik gebruik, andere methode kan je online vinden, of je kan dit overslaan door de chocolade in de koelkast hard te laten worden en hier ook te bewaren.

Stap 7: Doe de chocolade in een hittebestendige glazenkom, zet deze op een pan met een klein laagje water erin. De kom met chocolade mag niet in het water hangen, dan verbrand je chocolade namelijk erg snel. Zet de pan met de kom erop op een klein pitje op het fornuis, op laag vuur. Gebruik een pannenlikker om af en toe voorzichtig in de chocolade te roeren, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Als je te hard roert ontstaan er luchtbellen in je chocolade. Als het water eenmaal  kookt kan je ook het vuur uitzetten, de kom houd de warmte gevangen dus de chocolade smelt zo toch.

TIP: Deze methode heet au bain-marie, maar je kan natuurlijk ook je magnetron gebruiken om chocolade te smelten. Als je de magnetron wil gebruiken doe je je chocolade in een warmte bestendige kom, zet deze in de magnetron en zet de magnetron op een hoge stand. Zet de magnetron aan voor 20 a 30 seconden, dan haal je de chocolade eruit en roer je deze voorzichtig. Hierna doe je de chocolade er weer in voor 20 a 30 seconden. Je blijft dit proces herhalen totdat alle chocolade gesmolten is, aan het einde zal je minder lange tijdsintervallen nodig hebben (tot zelfs 5 seconden). Het tussendoor roeren doe je om te voorkomen dat de chocolade aanbrand.

Stap 8: Haal de kom van de pan af en droog de bodem van de kom af met een theedoek. Zet de kom neer op het aanrecht of op een onderzetter op een tafel. Wees voorzichtig terwijl je de kom van de pan afhaalt omdat er hete stoom vrijkomt en de hete kom.

Stap 9: Laat de chocolade koelen, met een kookthermometer erin, tot deze de juiste temperatuur is. De juiste temperatuur voor pure chocolade is 36,1 graden Celsius, of 97 graden Fahrenheit, en voor melk of witte chocolade is de juiste temperatuur 35 graden Celsius, of 95 graden Fahrenheit. Bij mij duurde het afkoelen rond de 20 minuten.

Stap 10: Zodra de juiste temperatuur bereikt is roer je de cacaoboter in poedervorm door de chocolade. Als dit goed opgelost is stop je dit in een spuitzak, als je de spuitzak in een glas doet en om de randen van het glas vouwt dan is het makkelijker om de chocolade er in te gieten.

Stap 11: Knip een klein puntje van de spuitzak en spuit wat chocolade in de gaatjes van de chocoladereep vorm, hier hoef je niet heel veel in te doen, alleen genoeg om te zorgen dat de hazelnoten er in te leggen. Tik de vorm zachtjes op een harde ondergrond of schud deze heel en weer tot er geen luchtbellen meer omhoog komen.

Stap 12: Plaats de hazelnoten in de gaatjes van de chocoladereep vorm, op de chocolade, spuit hierna de rest van de chocolade over de hazelnoten en in de vorm tot deze gevuld is. Schud deze rustig heen en weer tot er geen luchtbellen meer omhoog komen.

Stap 13: Laat de chocolade hart worden, dit duurt ongeveer 20 minuten.

TIP: Tempereer je de chocolade niet dan zal deze ongeveer 2 uur nodig hebben om hard te worden in de koelkast.

Stap 14: Haal de chocoladereep voorzichtig uit de vorm.

♡ Eet smakelijk!

TIP: Ik ben zelf een grote fan van hazelnoten in combinatie met chocolade, maar je hoeft geen hazelnoten in de chocoladereep te doen. Je kan deze natuurlijk vullen met wat je maar wilt, bijvoorbeeld andere noten of snoep.

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook, te volgen op Tumblr en je te abonneren op MuchMunchies’ kanaal op Youtube voor meer foto’s, video’s en recepten!

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?