CD Review: Insanity Injection – PSYCHOTIC CABARET

PSYCHOTIC CABARET is het eerste mini-album van de hand van visual kei band Insanity Injection. Hiervoor kwam de band met de single ADVENT OF SLAUGHTER die eerder op AVO Blog werd gereviewed.

Het mini-album PSYCHOTIC CABARET heeft 7 originele tracks, inmiddels weten we ook dat er van 2 tracks van dit mini-album digitale singles zijn gemaakt, namelijk The Baptist en SENSE OF ASH.

Tracklist:

01. Raise the Curtain
02. Re:incarnation
03. END TRIP
04. Kaleidoscoppe
05. Cold Shadow
06. SENSE OF ASH
07. The Baptist

PSYCHOTIC CABARET is een passende titel als je kijkt naar de cover van het album, waar je naar spirituele niveaus wordt gebracht door middel van de aankleding van de ruimte. Het podium heeft deels een invulling van kaarsen en een pentagram meteen aantal andere symbolen om het spirituele naar boven te halen. Aan de zijkant van het podium zie je de tafels waar het publiek kan kunnen zitten om van het psychotische cabaret te kijken. De titel wordt extra benadrukt als je luistert naar de eerste track van het mini-album, Raise the Curtain, welke eigenlijk gewoon een introlied kan zijn voor de shows van de visual kei band, het geeft een interessante vibe met zich mee gezien de introductie gedaan wordt in het Engels. Het is ook een prima introductie voor het mini-album en wordt aangeduid als inleiding.

Re:incarnation is de tweede track van het mini-album, maar ook meteen het meest opvallende. De track, welke aangeduid wordt als Act I, is ruim 11 minuten lang en dat is niet wat ik vaak tegenkom bij Visual Kei bands. Maar het is zeer indrukwekkend hoe Re:incarnation interessant blijft door de diverse toevoegingen, zoals de spoken word in het Engels, die vaker op PSYCHOTIC CABARET terugkomt. Maar in Re:incarnation lijkt het net alsof je naar een theaterstuk luistert. De gesproken stukken worden afgewisseld met gezang, geschreeuw en headbangmomenten, maar de track is zo in elkaar gezet dat het als puzzelstukjes in elkaar valt. Geen enkel moment krijg je de kans om het gevoel te krijgen dat het saai is, bij deze track is het nodig om goed op te letten, voor als je wil weten wat Kyouka toe te voegen heeft. Zanger Chaos zorgt, grappig genoeg, voor de rustmomenten.

Je zou misschien denken dat alles wat de band in zich heeft gestopt heeft in Re:incarnation, maar het enige wat in alle tracks te horen herhaald wordt is de sfeer die Insanity Injection meegeeft. Geen enkel liedje is hetzelfde. De zang van Chaos – soms komt het wat zeurderig over – Kyouka die op de achtergrond nog even schreeuwt – waar hij het beste om bekend staat – het zware gitaarwerk, instrumentaal staat het als een huis, het afmixen van alle tracks – welke door gitarist Makoto wordt gedaan – maakt Insanity Injection interessant. De kostuums die de bandleden dragen maken dat helemaal af en daar valt van te genieten in het boekje die bij het mini-album hoort.

SENSE OF ASH – Act V op het mini-album – is een track die extra benoemd moet worden. De track is geheel in het Engels en de band laat zien hoe het werkt met twee vocalen. De lyrics zijn misschien wat apart genoteerd in het boekje die meekomt met het album, maar eenmaal als je de track beluisterd hebt weet je welk deel door Chaos gezongen wordt en welk aandeel Kyouka erin heeft. SENSE OF ASH heeft een tempo waarbij hoofden wel moeten schudden.

Diegenen die Kyouka (ex-Aliene Ma’riage en vele andere bands) op de voet volgen zullen niet teleurgesteld raken, gezien hij zeer aanwezig is op alle tracks, naast zanger Chaos. Mocht je meer Kyouka willen horen, dan zul je toch naar het oudere werk moeten gaan van de muzikant. Hoe dan ook heeft Insanity Injection met dit mini-album laten zien dat ze weten welke richting ze op willen gaan met hun muziek, iets wat ik nog niet had bij hun single.

Score: 75/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?