CD Review: RIS – OVERKILL

This post is also available in: English

Na het uitbrengen van het mini-album 22ND CENTURY GIRL als risu in 2009 en BRIGHT-EYED AND BUSHY-TAILED als r_i_s_u in 2012 is zangeres en gitarist RIS (リス) terug met het mini-album OVERKILL.

Tracklist:

1. BE MY DOG
2. NOT TOO BAD
3. OVERKILL
4. C.O.P
5. LET IT DIE
6. LOVE CLUB

Om het album zelf op te nemen heeft ze de hulp ingeschakeld van behoorlijk wat bekende namen uit de Japanse muziekwereld: Ken Miyo (nu actief als bassist in Atsushi Sakurai’s zijproject THE MORTAL), Motokatsu Miyagami (drummer, ex-The Mad Capsule Markets), Tabasa Hayashi (bassiste, ex-SCARLET/Asai Kenichi) en Chris Mosdell (Yellow Magic Orchestra). Het zijn niet de minste namen, en dat geeft toch wel aan dat de muziekwereld best wel klein is. De titeltrack kreeg een muziekvideo die zelfs door middel van crowdfunding tot stand is gekomen.

De muziek die RIS maakt mag vallen onder genres als new wave, electro, punk, glam rock met hier en daar rock’n’roll. Meest opvallende is haar gebruik van haar stem, ze lijkt in alle tracks met haar stem te spelen, zonder elektronische effecten toe te voegen zoals de vocoder, waardoor het een bepaalde aantrekkingskracht kan hebben. Bij de ballad NOT TOO BAD lijkt RIS haar echte stem laat horen – zonder fratsen – welke zacht en zoet klinkt. Hiermee laat ze zien dat ze van alle markten thuis is qua zang.

Met de stem van RIS gecombineerd met de melodie weet RIS keer op keer met catchy liedjes te komen die gegarandeerd in je hoofd blijven hangen. Dit zal waarschijnlijk ook te maken hebben met de herhaling van de lyrics, want herhaling zorgt ervoor dat men het gaat onthouden.

Voor de PlayStation 4 game LET IT DIE hebben heel wat muzikanten aan gewerkt voor tracks, RIS besloot om de track op OVERKILL te zetten. Misschien was dit om de titel van het mini-album wat kracht bij te zetten, maar het nummer valt een beetje buiten de boot als je het vergelijkt met de rest van de tracks. Ondanks dat is het een catchy track en makkelijk mee te zingen, gezien het in geheel in het Engels is. Ditzelfde geldt trouwens ook voor LOVE CLUB. Voor beide tracks zijn de lyrics geschreven door Chris Mosdell.

Sommige tracks waren al wel bekend dankzij de optredens van RIS, waaronder LOVE CLUB, NOT TOO BAD en LET IT DIE. Dus voor sommigen kan deze release gezien worden als een soort verzamel CD.

Het mini-album is netaan 25 minuten lang, en dat is best wel snel voorbij. Het geeft goed waar RIS staat muzikaal gezien; minder electro, meer rock en sexy vibes. De sound van RIS is vergeleken met haar voorgaande releases volwassener geworden, en dat zal misschien een-op-een staan met de groei van RIS zelf. RIS heeft veel in haar mars en weet heel goed zichzelf te promoten. Het is afwachten welke stappen ze verder dit jaar gaat nemen!

Score: 75/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?