Manga Review: Taiyou no Ie (House of the Sun)

This post is also available in: English

Taiyou no Ie, ook bekend als House of the Sun, door Taamo is een romance manga die de 38ste Kodansha Manga Award voor Best Shoujo won in 2014. Mao Motomiya, de hoofdpersoon, bevindt zich in een lastige situatie en wendt zich tot haar jeugdvriend, Hiro Nakamura, voor hulp. Mao trekt bij hem in en begint gevoelens te ontwikkelen.

Auteur & Artist: Taamo
Genres: Comedy, Drama, Romance, School Life, Shoujo, Slice of Life
Serialisatie: Dessert

Uitgegeven: 2010 – 2015
Aantal Volumes: 13
Aantal Hoofdstukken: 53

Haar vader is opnieuw getrouwd en haar moeder heeft haar achtergelaten. Mao Motomiya groeide eenzaam op en word nu geconfronteerd met haar vaders nieuwe vrouw en dochter. Ze voelt zich niet op haar plek, tot haar jeugdvriend Hiro Nakamura, wiens ouders overleden zijn, haar op een nacht vind en haar een nieuw thuis biedt. Met tegenzin accepteert ze zijn uitnodiging en ze begint zich al snel thuis te voelen. Het duurt niet lang voordat zij gevoelens begint te ontwikkelen voor haar jeugdvriend.

Score: 8,5/10

Taiyou no Ie is een hartverwarmend liefdesverhaal, gevuld met lieve momenten, onzekerheden en complicaties gaandeweg. De prijs die deze manga won in 2014 is zeker verdiend, vind ik. De karakters in dit verhaal zijn herkenbaar en hun situaties zijn meeslepend. Mao is niet de enige focus in dit verhaal. Terwijl je leest begrijp je de karakters hun problemen en wensen, zelfs wanneer die karakters eerder misschien onbeschoft en harteloos over kwamen. Als je van romance manga met een beetje drama, karakter ontwikkeling en een hoop lieve momenten houd: Dan is dit zeker een manga die je moet lezen.

Blijf lezen als je meer wilt weten.

Het verhaal

Ook al hebben romance manga’s vaak een aantal gemeenschappelijke clichés, kan ik niet zeggen dat ik er veel in deze manga gevonden heb. Of tenminste; ze werden niet overdreven. Natuurlijk zijn er een hoop thema’s aanwezig in Taiyou no Ie die veel voorkomend zijn in de meeste romance manga, zoals onbeantwoorde liefde en naïeve, of eigenlijk onbewuste, karakters.

Taiyou no Ie springt er tussenuit voor mij, omdat het verhaal wel drama bevat maar er niet te veel op focust. Het is geen deprimerend verhaal en ook al kan dit als een spoiler gezien worden wil ik toch zeggen: Het eindigt allemaal goed. De karakters leren best goed te leven en om te gaan met hun situaties, zelf wanneer ze pijn hebben of afgewezen worden.

Het verhaal focust zich vooral op Mao, maar er zijn best een aantal ‘extra’ hoofdstukken die iets meer focussen op de andere karakters.

De karakters

Mao, of Magyo zoals Hiro en Daiki haar liever noemen, is de focus van deze manga. Haar gezichtspunt en ervaringen worden in detail uitgelegd, maar dit is niet alleen bij haar zo. Ze is een middelbare scholier die zich niet thuis voelt bij haar nieuwe familie en zich zorgen maakt dat ze anderen tot last is, iets waar veel mensen zich mee in kunnen leven, denk ik. Ook al ziet ze zichzelf niet als een goede invloed op anderen is ze dit zeker wel. De mensen om haar heen waarderen haar eerlijkheid en inzicht in hun situaties, net zoals zij die van hun waardeert.

Haar jeugdvriend, Hiro, heeft een zorgzame persoonlijkheid. Hij is als een ‘moeder’, volgens Mao. Hiro’s ouders zijn overleden toen hij jonger was en zijn familie is uiteen gegaan hierdoor, zijn zus en broer zijn verhuisd naar andere familieleden terwijl hij is het oude huis bleef. Hiro’s droom is om zijn familie te herenigen in het huis wat zijn ouders voor hun gebouwd hebben.

Wat Hiro niet weet is dat Mao de auteur achter de cell phone novel genaamd ‘House of the Sun’ is en de pen naam ‘Kuukai’ gebruikt, welke gevuld is met haar levenservaringen. Mao weet weer niet dat Hiro haar novel graag leest. Ook al zijn ze niet op de hoogte van deze connectie, is het nog een manier waarop hun aan elkaar gebonden zijn, naast hun kindertijd.

De relatie tussen Mao en Hiro ontwikkeld zich verder met de tijd, wanneer Mao hem begint te zien als meer dan alleen een vriend. De situatie voor Mao in Taiyou no Ie word verder gecompliceerd door Hiro’s gevoelens voor zijn co-worker, Ai Sugimoto. Zij word een soort van rivaal van Mao.

Naast deze karakters zijn er best nog een aantal, zoals Hiro’s broer Daiki en zus Hina, die de situatie zo nu en dan helpen of verergeren. De interacties tussen de karakters lijken best realistisch voor de situaties waar ze in zitten, of ten minste geloofwaardig. Er is duidelijk veel werk gestopt in het neerzetten van de karakters hun verleden en persoonlijkheden, wat goed naar voren komt als je de manga leest.

De stijl

De tekenstijl van deze manga spreekt mij aan, het is erg mooi maar niet te cartoon-achtig voor mij. Het is een zachte en lieve stijl, maar of dit je aanspreekt is iets wat je zelf zal moeten uitvinden. Niet al Taamo’s manga lijken deze stijl te hebben, de stijl is iets anders per manga.

Taamo is ook bekend voor Shoujo no Melancholy, Onegai, Sensei en Ano Ko to Boku no Ie, onder andere. Een hoop van haar manga zijn korter dan Taiyou no Ie, maar de meeste, zo niet allen, hebben een romance thema.

 

Yuki

Blogger for AVO Blog. I write anime, movie and game reviews for AVO Blog and every now and then something that doesn't fall into those categories. On top of that I have a passion for creative baking. Curious? https://www.facebook.com/muchmunchies/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?