Bordspel Review: Wazabi

Soms zoek je wel eens een kort en luchtig spelletje om te spelen tussen twee lange intensievere bordspel sessies door, een soort van palet cleanser. Dan is een rondje Wazabi een aanrader. Wazabi, een spel voor het eerst uitgebracht in 2008 en recent opnieuw uitgebracht door Gigamic, is een speelse kruising tussen een dobbelspel en een kaartspel met het objectief om zo snel mogelijk al je dobbelstenen kwijt te raken door je medespelers er mee op te zadelen.

Hoe speel je het

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 4 dobbelstenen en 3 kaarten de overige kaarten worden ondersteboven neergelegd in het midden van de tafel als een trekstapel. De dobbelstenen hebben 3 verschillende symbolen: de W van Wazabi, een Kaart staat voor kaarten trekken en een Dobbelsteen om dobbelstenen weg te geven. Om te bepalen wie mag beginnen rollen alle spelers gelijktijdig hun dobbelstenen. De speler die de meeste W’s (Wazabi) rolt mag als eerste starten.

Per speelbeurt rolt iedere speler zijn of haar dobbelstenen en trekt vervolgens een kaart voor het aantal door hen gerolde kaartsymbolen. Geeft een dobbelsteen weg aan een tegenstander naar keuze voor elke gerolde dobbelsteen.

Daarnaast mag je een kaart spelen volgens de volgende regels:

  • Je mag 1 kaart per beurt spelen
  • Je moet genoeg W’s gegooid hebben om de kaart die je wilt spelen te kunnen betalen en activeren. De prijs zie je in de linker boven hoek van elke kaart.
  • De gespeelde kaart heeft gelijk effect op het spel
  • Je bent niet verplicht om een kaart te spelen in jouw beurt

De gespeelde kaarten worden open naast de trekstapel gelegd en zodra de trekstapel leeg is worden de gespeelde kaarten geschud en weer ondersteboven als trekstapel neergelegd. Zijn alle kaarten in het spel en iemand moet een kaart trekken dan kiest deze willekeurig bij een van de tegenstanders een van de kaarten uit hun hand.

Met de kaarten kan je bijvoorbeeld dobbelstenen uit het spel verwijderen, kaarten of dobbelstenen ruilen met je tegenstanders, iemand een beurt laten overslaan om je tegenstanders eens lekker te frustreren. De kaarten variëren in speelwaarde tussen 1 en 3 W’s dus je kan al snel gaan plagen.

De persoon die als eerste al zijn of haar dobbelstenen heeft weggegeven of kwijtgespeeld heeft is de winnaar. De verdacht simpele regels zorgen in hun originaliteit er uiteindelijk voor dat hoe minder dobbelstenen je hebt om te gooien, hoe moeilijker het wordt om diezelfde dobbelstenen aan je tegenstanders te geven.

Artwork/kwaliteit

Het kleine fris groen gekleurde doosje met Ghibli-achtige sumoworstelaars trekt de aandacht zodra hij op tafel wordt gelegd. De inhoud is evenzo simpel als schattig met grappige felgekleurde kaarten met super schattige sumoworstelaars in verschillende poses. De zwarte dobbelstenen hebben een fijn en stevig formaat met duidelijke afbeeldingen.

Conclusie:

Wazabi is een leuke tijd opvuller waarbij je lekker je vrienden kan plagen. Zoiets als mens-erger-je-niet of het kaartspelletjes UNO of pesten. Wazabi is uiteindelijk een fijne speelcombinatie tussen kaart- en dobbelspel met eenvoudige spelregels waardoor het voor iedereen, van spelfanaat tot de game novice, zeer toegankelijk is. Ook het formaat maakt het een prima spel om bijvoorbeeld mee te nemen voor een spelletje onderweg.

Als je met maar twee spelers speelt is je strategie en spelplezier wel gelimiteerd. Bepaalde pestkaarten hebben dan namelijk geen effect.  Het is dus aan te raden minimaal met 3 spelers te spelen voor meer spelgenot. Het spel geeft zelf in de handleiding al opties voor variant gameplay zo kan je het spelen in teamverband of in toernooistijl, leuk als je met meer mensen bent. Mocht je ook de tijdsduur van het spel willen aanpassen is dat simpelweg te doen door het aantal dobbelstenen van iedere speler aan het begin van het spel te vermeerderen of te verminderen.

Score: 65/100

Titel: Wazabi
Ontwerper/uitgever: Gigamic

Bedenker:
Guilhem Debricon
Illustraties: Agence Bravo
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: 8-99
Tijdsduur:  20 min
Wat zit er in: 24 dobbelstenen, 36 geïllustreerde kaarten, spelregelkaarten in meerdere talen.

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?