Boek Review: Florent Chavouet – Tokyo on Foot

Tokyo on Foot: Travels in the City’s Most Colorful Neighborhoods is een prijswinnend boek welke een geillustreerde tour van Tokyo is die je niet zo gauw ziet in reisgidsen van Japan en een memoir van de schrijver uit Frankrijk. Maar is het een goed boek om te gebruiken bij jouw aankomende reis naar Tokyo?

Florent Chavouet - Tokyo on Foot

Florent Chavouet is een grafisch kunstenaar en daar kan je in dit boek niet omheen, hij heeft veel tijd gestoken in de tekeningen waardoor je de type mensen, maar ook de omgeving kunt herkennen. Voor mijzelf was het een feest van herkenning toen ik het boek eens goed ging doorbladeren. Het boek bevat verhalen, zoals je verwacht bij een memoir, van de schrijver, welke soms best grappig zijn. Maar het boek bevat vooral illustraties van Tokyo. Het begint met een plattegrond als introductie gevolgd met tekeningen van mensen die in die omgeving Florent Chavouet is opgevallen totaan korte anekdotes en informatieve interludes. De kunstenaar heeft in de tijd van zijn verblijf heel wat meegemaakt, welke hij leuk heeft getekend onder begeleiding van wat tekst. Ondanks dat het boek gemaakt is in 2006, is het boek niet zo heel erg gedateerd en geeft goed weer hoe de Fransman Tokyo heeft ondervonden in de korte periode dat hij er woonde en werkte. Vele opmerkingen die waren gemaakt, zoals dat groente en fruit behoorlijk prijzig waren, zullen velen die in Japan zijn geweest beamen. Niet alle plekken in Tokyo zijn behandeld in dit boek, maar wel een heel groot deel!

De tekeningen zijn gemaakt na het observeren van de omgeving waar Florent Chavouet zich bevond op het moment van tekenen, dat kun je vooral zien bij de tekeningen van de mensen die de kunstenaar is tegengekomen tijdens zijn verblijf in Tokyo. Het boek doet mij echt denken aan een schetsboek of een dummy van creatievelingen die het volstouwen met inspirende quotes, tekeningen, doodles, schetsen en interessante artikelen.

Florent Chavouet - Tokyo on Foot
Het is dat Tokyo on Foot van origine geen harde kaft heeft, want het kan best dienen als koffietafelboek door de mooie tekeningen, al zijn de meeste koffietafelboeken eerder fotoboeken. Een keer afwisselen met dit boek zou dan zeker niet erg zijn! Het boek is zeer geschikt voor het doorbladeren, gezien elke buurt apart getekend is met ene plattegrond en verwijzingen naar gedetailleerde tekeningen van gebouwen. Het geeft je vaak voldoende informatie over een bepaalde plek, waardoor je dat wil noteren als mogelijkheid om te bezoeken als je (weer) eens in Tokyo bent. Maar voor als je in Tokyo bent geweest en wat wil uitleggen, kan dit boek als prima uitgangspunt dienen voor gespreksvoer.

Het is geen boek die je bij je neemt als je per voet door Tokyo wil gaan lopen, daar is het boek te groot en te zwaar voor. Maar het is een prima boek om inspiratie uit op te doen of juist herinneringen op te halen na je vakantie in Tokyo. Ik vind het indrukwekkend dat dit het eerste boek is van de hand van de Fransman, de illustraties zijn zeer leuk en gedetailleerd in elkaar gezet en zeker herkenbaar voor diegene die interesse hebben in Japan of weleens in Tokyo zijn geweest. Het boek is een inspirerend naslagwerk die ervoor zorgt dat je zo snel mogelijk naar Tokyo (terug)wil.

Score: 70/100

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?