10 dingen die je niet mag missen op Anime 2017

Over een week is het weer tijd voor de grootste animeconventie van Nederland: Anime 2017. De locatie is vooralsnog hetzelfde, namelijk het World Forum in Den Haag. De organisatie achter de conventie heeft weer een interssant programma samengesteld en daarom is het weer tijd voor het welbekende lijstje met 10 tips!

1. De diverse cosplay competities

Met stip op 1 staan de diverse cosplay competities die plaatsvinden tijdens Anime 2017. Het is een flinke lijst, denk maar aan Clara Cow’s Cosplay Cup die dit jaar voor de derde keer gaat plaatvinden op AnimeCon. Vooraf hebben op 16 evenementen over de gehele wereld voorrondes plaatsgevonden en de finale is in het World Forum. Andere cosplay competities zijn AnimeCon groep- en solo competities, BorderCos, Yamato Cup, European Cosplay Gathering, en natuurlijk World Cosplay Summit. En dan zijn nog niet alle competities opgenoemd! Voor de liefhebbers van cosplay kun je het gehele weekend je hart ophalen bij de competities, maar ook daarbuiten! Bekijk het programma om de precieze dagen en tijden op te zoeken van de competities.

2. Lezing: Cosplay – Economical and political impact

Hoe? Wat betekent het? Waar zit de connectie? Wie profiteert? Is het maar een hobby? In de vroegere jaren namen de economische en politieke belanghebbenden cosplay niet serieus, maar nu is cosplay ontwikkeld en big business. Cosplay is meer dan alleen een kostuum dragen. Nieuwe evenementen, het internet, nieuwe technische ontwikkelingen, groeiende acceptatie en belangstelling van de algemene media leiden tot het verspreiden van cosplay en meer. Nu is het normaal dat bedrijven cosplay evenementen of competities sponsoren, maar ook polici ondersteunen conventies. Op zondag vanaf 13.30 op de Anime Open Stage zal Fritjof Eckardt van het boek Was Ist Cosplay een lezing geven over dit onderwerp.

3. Minami in Concert

Het werd een paar weken voor tijd aangekondigd, maar het is zeker geen kleine aankondiging: Minami, tot 2016 bekend als Minami Kuribayashi, zal zaterdag het grote podium van het Theatre betreden voor een optreden. Het optreden gaat van start om 21.30 uur. Minami is ook speciale gast tijdens de conventie en zal op zaterdag en zondag signeren voor diegene die haar CD’s en/of merchandise heeft gekocht. Zaterdag is de signeersessie in het Theatre Foyer op de tweede verdieping van 13.00 tot 14.00 uur en zondag op dezelfde locatie van 12.00 tot 13.00 uur. Mis die kans niet als je ook gedag wil zeggen.

4. Fandubbing Workshop

Team FanDubFans is misschien dan wel een nieuwe groep, maar bestaat uit diverse stemacteurs uit de fandubbing community. Omdat fandubbing leuk is om te doen, zal FanDubFans twee workshops geven om meer mensen enthousiast te maken. Heb je altijd gewild om je favoriete anime of game karakters jouw stem te geven? Tijdens de workshops op vrijdag en zondag is het mogelijk om er mer over te weten te komen. Vrijdag is de workshop van 15.00 tot 16.30 uur in Europe en zondag van 15.00 tot 16.30 in North America.

5. Live House: Desi, G.L.A.M.S en Shiroku

Dit jaar heeft AnimeCon diverse interessante optredens gepland staan op de zaterdag in de Live House. Shiroku was vorig jaar ook te zien en te horen op de conventie. De J-pop zangeres Shiroku covert graag bekende anime openings en endings sinds 2006, ze geeft geregeld concerten in Europa en daarbuiten, deed mee met cosplay competities en werd de afgevaardigde van Duitsland voor WCS 2016. Ze zal liedjes van haar nieuwe album Anime no Sekai ten gehore brengen. Haar show vindt plaats op zaterdag in de Amazon/Aniway Room van 14.30 uur.

Desi zal ook aanwezig zijn en heeft een eigen solo concertprogramma, getiteld 命 · Inochi, gepland staan waarbij ze haar Japanse CD repertoire gecombineerd met anime anthems ten gehore brengt. Alle liedjes die ze ten gehore brengt zijn uitgebracht via HAF Records en is wereldwijd verkrijgbaar. Desi’s optreden is op de zaterdag in de Amazon/Aniway Room vanaf 12.30 uur.

De aankondiging dat G.L.A.M.S richting Europa zou komen is werd in maart van dit jaar bekend gemaakt. Het is alweer twee jaar geleden dat G.L.A.M.S, het soloproject van zanger en kunstenaar MIKARU, in Nederland optrad. Het optreden op AnimeCon is een van de laatste shows van zijn tour. Het optreden staat gepland om 18.00 uur in de Amazon/Aniway Room en vooraf om 15.00 uur is het mogelijk om G.L.A.M.S te ontmoeten en vragen te stellen op de Anime Open Stage.

6. CAMERA JAPAN

Dit jaar gaat AnimeCon samenwerken met CAMERA JAPAN, zodat je diverse aspecten van de Japanse films gaat meekrijgen. In het verleden zijn er al wel kleine samenwerkingen geweest tussen de twee partijen, maar deze samenwerking zal de grootste tot op heden zijn. Op zaterdagavond vanaf 18.00 uur in de Mississippi en zondagnacht vanaf 01.40 uur in de Alexia Room/Ushi Combat Dojo kun je naar diverse live action films kijken meegebracht door de organisatie van CAMERA JAPAN. De films zijn al wel te zien geweest op CAMERA JAPAN in het verleden, maar mocht je de films nog niet gezien hebben dan is dit een perfecte mogelijkheid om even te relaxen! Films als Good Stripes, Ken and Kazu, Our Family en Makeup Room zullen te zien zijn.

7. 48TALK Panel & Podcast Live

De 48TALK podcast is een groep die wekelijks een show doet op YouTube waar ze praten over nieuws, ervaringen en alle andere dingen die te maken heeft met de Japanse Idols. Het gaat vooral over de AKB48 groep, maar ook Nogizaka46, Keyakizaka46. Tijdens Anime 2017 zullen ze je informatie en entertainment geven over dit onderwerp. Er zal een panel zijn, waar je je vragen kunt stellen en ze zullen zelfs een aflevering van 48TALK opnemen tijdens AnimeCon! De locatie voor de podcast en de panel is de Anime Open Stage. Op vrijdagavond om 18.00 uur nemen ze de podcast op, op zaterdag vanaf 12.00 uur zal er een panel zijn over de invloed van Japanse Idols.

8. Lezing: Introductions to Japanse Horror movies

Award-winnende en best verkopende Japanse horror auteur Derek Vasconi zal tijdens AnimeCon een introductie geven aan de ongelovelijk enge en psychologische wereld van Japanse horror films. Derek heeft in Japan gewoond en heeft diverse jaren gewijdt aan het schrijven over Japanse horrorfilms, evenals het onderhandelen over de filmrechten van een zeer populaire Japanse horrorfilm voo reen Amerikaanse adaptatie, waar hij momenteel het filmscript voor schrijft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar gespendeerd aan het kijken naaar japanse horrorfilms en wordt gezien als een van de grote experts in de wereld van de discussie over Japanse horrorfilms, wat de betekenis ervan is, de thema’s die erin verwerkt zijn, en hoe deze verschillen met de Westerse horrorfilms. Tijdens de lezing zal Derek een discussie houdten over de meer populaire Japanse horrorfilms waar de meeste wel bekend mee zullen zijn, daarna zal er een Q&A zijn. Mocht er tijd zijn, dan zal hij ook nog wat bespreken over zijn Japanse horrorboek KAI, waar hij diverse awards mee heeft gewonnen. Momenteel zijn er besprekingen om er een film van te maken.

9. Ball de Magnifique

Elk jaar op vrijdagavond is er een bal op AnimeCon, waarbij er vooraf altijd wordt gezorgd dat er de stemming goed inzit en dat je als deelnemer aan het bal met een goed verzekerd gevoel de dansvloer opgaat met je partner. Ball de Magnifique gaat van start om 21.00 uur en er wordt echt uitgegaan dat je je formeel zult kleden, denk maar aan een balroomjurk of een zeer net pak (waar je in kunt dansen!). Om inspiratie op te doen heeft J-POP Foundation een aantal mogelijkheden gegeven hoe je gekleed kunt gaan. Voordat je naar binnen gaat om te dansen, is het mogelijk om je outfit te laten fotograferen bij de ingang zodat je het mooie moment in je prachtige kleding kunt vastleggen. Locatie? Amazon/Aniway Room.

10. J-Fashion Experience

Voor de tiende keer organiseert Reality Will Kill You de J-Fashion Experience op AnimeCon, waarbij de liefhebbers van J-Fashion hun hart kunnen ophalen of juist nieuwsgierigen kunnen inspireren tot het dragen van deze modestijlen. We mogen een groter en beter evenement verwachten, waarbij je meer dan 10 verschillende J-fashion stijlen zult zien, denk maar aan Visual Kei, Mori, Elegant Gothic Lolita of de nieuwere stijlen. De J-Fashion Experience zal in de Amazon plaatsvinden op zaterdagochtend vanaf 10.30 uur.

Er zijn natuurlijk nog tientallen andere activiteiten, waaronder het bekijken van anime, gameroom, de dealerroom, diverse cosplayers die te gast zijn en hun spullen verkopen in de dealerroom, maar ook diverse 18+ activiteiten. Al met al is het weer een flink gevuld programma!

De 2017-editie – alweer de 19de editie in totaal – heeft als thema Marieke’s Magical Mircale, en begint op vrijdag 9 juni en zal doorgaan tot en met 11 juni. Er zijn nog steeds kaartjes online te koop, maar ook aan de deur. Deze zullen wel duurder zijn, en daarbij maak je kans op lange rijen. Daarbij heeft de organisatie achter AnimeCon, J-POP Foundation, geadviseerd om je tickets uit te printen, zodat je sneller naar binnen kunt komen!

Bron: AnimeCon

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?