Kaartspel Review: Sushi Go!

Voordat Sushi Go! in 2015 werd uitgegeven waren er al enkele andere sushi gerelateerde bordspellen op de spellenmarkt. Zo kon je jezelf al culinair verlekkeren aan de speeltafel met Wazabi (2008), Geharrewar in de Sushibar (2009), en Sushi Dice (2014).

In dit klein en snelle kaartspel, gebaseerd op het doorgeefprincipe van spellen als Fairy Tale en 7 Wonders, probeert iedere speler de beste combinaties van sushi gerechten te op zijn of haar bord te krijgen. Schuif de meeste maki rolls naar binnen of verorber een complete set sashimi. Of heb je liever een portie punten van  je favoriete nigiri die gecombineerd met wasabi nog eens  in waarde verdrievoudigen. Zoetekauwen onder de spelers komen ook aan hun trekken want het toetje mag je echt niet overslaan, want anders verlies je punten!

Schuif dus maar aan bij de lopende band van super schattige sushi figuurtjes voor 3 heerlijke dinergangen en een toetje, “Itadakimasu” .

Hoe speel je het?

De spelregels zijn super simpel en makkelijk te begrijpen.  Zodra de kaarten zijn geschud wordt er even gekeken hoeveel kaarten iedere speler verdekt gedeeld krijgt,dat  is namelijk afhankelijk van het aantal aanwezige spelers. Van 10 kaarten bij 2 spelers tot 7 kaarten bij 5 spelers.

Er worden drie snelle rondes gespeeld plus de toetjes puntenronde. Spelers krijgen een hand met kaarten uitgedeeld, kiezen er daarvan eentje uit en geven de rest door aan de speler naast hen. De gekozen kaart legt iedereen dicht voor zichzelf neer, waarna ze deze allemaal tegelijk omdraaien om te zien wat er gesmikkeld wordt. Als alle kaarten in de ronde doorgegeven zijn en iedereen evenveel open kaarten voor zich heeft liggen volgt er een puntentelling.

Hoeveel punten je ontvangt verschilt per kaart: zo moet je bij de maki rolletjes zorgen dat je er de meeste van hebt opgegeten in die ronde, van de sashimi’s moet je minstens drie verzamelen om te scoren en bij de nigiri’s wordt het pas interessant als je een klodder wasabi opschept voor een verdriedubbeling van de punten. De puddings scoren in deze 3 rondes nog niet maar laat ze zeker niet weg van je bord.

Na elke ronde blijven de puddings liggen bij de personen die ze gespeeld heeft en worden de andere gespeelde kaarten open naast de trekstapel neergelegd en wordt er opnieuw gedeeld vanaf de trekstapel. Na de derde ronde is het spel afgelopen en volgt de totale puntentelling waarbij de pudding nog wel eens de doorslag kan geven. Want wie aan het eind de meeste puddingen heft vergaard krijgt extra punten en diegene die geen zoetekauw was verliest juist punten.

  • De Wasabi kaart telt 3 x de volgende neergelegde 1 nigiri.
  • De Eetstokjes: hiermee mag je in de volgende beurt 2 kaarten houden en de eetstokjes verdekt aan de volgende speler geven. Zelf leveren ze geen punten op.
  • De Maki Rolls: de speler met de meeste rolls krijgt na een ronde 6 punten. De tweede speler krijgt 3 punten
  • De Tempura: 2 stuks leveren 5 punten op, in hun eentje geven ze je niets
  • De Sashimi: 3 stuks leveren je 10 punten op
  • De Dumplings: zijn echte maagvullers die per aantal kaarten 1/3/6/10 of 15 punten opleveren
  • De Nigiri: verschillen van 1,2 of 3 punten.
  • De Pudding: Deze spaar je op tot aan het einde van het spel. De speler met de meeste puddingkaarten krijg 6 punten, de minste 6 minpunten.

Artwork/kwaliteit:

Als je geluk hebt heb je de versie van Sushi Go! uitgebracht in een stevig blik. Anders moet je het doen met de simpelere kleine kartonnendoos. Die dan wel weer perfect in je binnenzak past voor spelen onderweg. De kaarten zijn van een prima kwaliteit. De vormgeving van de sushifiguurtjes is grappig en schattig, niemand kan die lachende lekkernijen weerstaan de kaarten nodigen dan ook uit tot spelen.

De 108 kaarten zijn verdeelt in:
• 14 x tempura
• 14 x sashimi
• 14 x dumpling
• 6 x 1 maki rolls
• 12 x 2 maki rolls
• 8 x 3 maki rolls
• 10 x zalm nigiri
• 5 x inktvis nigiri
• 5 x ei nigiri
• 10 x pudding
• 6 x wasabi
• 4 x eetstokjes

Conclusie:

Voor een snelle spellen hap terwijl je wacht op je maaltijd of even een amuse-bouche tussen twee grotere spellen door dan val je met Sushi Go! met je neus in de boter. De snelheid en toch de mogelijkheid tot strategie die dit schattige spel met zich meebrengt zorgt dat het op iedere tafel een gewenste gang is. Doordat het zo klein is (zowel in maat als in prijs) is het een fantastisch spel om overal mee naar toe te nemen. De simpele spelregels remmen nieuwe spelers ook niet om gelijk te genieten van het spel en de schattige afbeeldingen zijn de kers op de taart.  Een niet te missen kaartspel dat zeker zijn plek verdiend naast oude getrouwe UNO en kwartet in de spellenkast.

Uitbreidingen en Varianten:

Wil je liever een uitgebreider diner dan kan je aanschuiven bij de uitgave Sushi Go Party!

Een grotere box en uitgebreide versie van het standaard spel met nieuwe schattige gerechten als mega maki, super sashimi, edamame, meer toetjes zoals groene thee ijs of fruitschotels. Je maakt nog steeds puntenscorende combo’s maar nu stel je voorafgaand aan elk spel een menu samen uit meer dan 20 verrukkelijke gerechten. Daarnaast kun je vanaf nu met acht spelers dit smakelijke spel spelen.

Score: 85/100
Titel: Sushi Go!
Ontwerper/uitgever: White Goblin Games
Bedenker: Phil Walker-Harding
Illustraties: Nan Rangsima, Tobias Schweiger, Phil Walker-Harding
Aantal spelers: 2-5 spelers
Leeftijd: 8-99
Tijdsduur:  15 -30 min
Wat zit er in: 108 kaarten,  1 spelregelboekje

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?