Formula Cosplay Europe 2017: #cositivity interviews met de mensen achter de cosplays

In 2016 begon Cheemchi met het project #cositivity om de vrolijkheid en positiviteit (van cosplay) te verspreiden op conventies, evenementen en social media. Het project is even stil komen te liggen, maar uiteindelijk heeft Cheemchi de handen ineen geslagen met AVO Blog om #cositivity een boost te geven. Tijdens Formula Cosplay Europe 2017 ging de samenwerking officieel van start en in dit artikel zie je het resultaat!

AVO Blog: Wie ben je en wie cosplay je?
Dominique: Mijn naam is Dominique en ik cosplay Zero van Megaman.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee voor deze cosplay?
Dominique: Een soort van een verwerkingsproces. Mijn ex speelde veel games en vooral Megaman. Ik kreeg er een beetje hekel aan en besloot ik de cosplay helemaal zelf te gaan maken.

AVO Blog: Sinds wanneer hou je je bezig met cosplay?
Dominique: Ik ben nu een jaar bezig. Begin april ben ik gestart met Sonya Blade van Mortal Kombat. Daarna doorgegaan naar steampunk en nu vooral puur zelf kostuums maken.

AVO Blog: Hoe ga jij om met negativiteit in de cosplay wereld?
Dominique: Ik krijg af en toe seksistische reacties, vooral omdat ik een vrouw ben. Dan gaan mannen altijd een beetje stoer doen. In het begin had ik er moeite mee maar nu kan ik daar wel mee omgaan en sta ik mijn ‘mannetje’.

AVO Blog: Wat moet er volgens jou gedaan worden om meer positiviteit in de cosplay wereld te krijgen?
Dominique: Het meer promoten, nog meer promoten wat precies cosplay inhoudt. Ik denk als ik het moet uitleggen aan mijn grootvader dan zou hij denken dat het carnaval is.

AVO Blog: Wie is volgens jou het grootste voorbeeld van positiviteit uitstralen in de cosplay wereld?
Dominique: Ik heb eigenlijk niet echt een groot voorbeeld. Maar Jessica Nigri vind ik wel tof met haar cosplays.

AVO Blog: Wie ben je en wie cosplay je?
Jerushi: Mijn naam is Jerushi van Pandinu Cosplay en mijn cosplay is Fiamma van A certain Magical Index.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee voor deze cosplay? 
Jerushi: Ik cosplay dit nu een jaar en het zijn altijd verschillende karakters die ik speel. Er was vraag naar dit karakter in de cosplay wereld en ik kwam toen op het idee om deze cosplay in te plannen. Zelf vind ik het een erg leuke cosplay. Alles is zelfgemaakt in ongeveer 2 weken.

AVO Blog: Sinds wanneer hou je je bezig met cosplay?
Jerushi: Ik zit nu in mijn tweede jaar, precies de datum weet ik niet meer zeker. Ik denk dat ik nu 9 kostuums heb gemaakt.

AVO Blog: Wat moet er volgens jou gedaan worden om meer positiviteit in de cosplay wereld te krijgen?
Jerushi: Dat is moeilijk, het hangt af van persoon op persoon. Ik ken bekende cosplayers uit België persoonlijk. Er zijn altijd wel haters.

AVO Blog: Wie is volgens jou het grootste voorbeeld van positiviteit uitstralen in de cosplay wereld?
Jerushi: Mistvein Cosplay! Een Belgische cosplayer die bekend is. Mensen denken dat hij arrogant is omdat hij niet altijd tijd heeft, maar hij is een voorbeeld van me omdat hij positiviteit uitstraalt.

AVO Blog: Wie ben je en wie cosplay je?
Sjoerd: Ik ben Sjoerd Smit en ik cosplay Reaper van Overwatch.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee voor deze cosplay?
Sjoerd: Overwatch is natuurlijk een geweldig spel en ik heb nu bijna 300 uur het spel gespeeld. Ik dacht vooral dat ik er lekker helemaal voor wilde gaan, vandaar de kwaliteit en ik wilde met een masker wat doen omdat ik niet veel zelfvertrouwen heb maar wel in de rol van Reaper spelen.

AVO Blog: Heb je het zelfgemaakt?
Sjoerd: Grotendeels nee, ik heb het gekocht maar wel eraan gewerkt om het naar mijn maat aan te passen.

AVO Blog: Sinds wanneer hou je je bezig met cosplay?
Sjoerd: Sinds dit jaar, ik ben vorig jaar naar een paar conventies geweest zonder cosplay en wilde het nu zelf graag uitproberen.

AVO Blog: Hoe ga jij om met negativiteit in de cosplay wereld? Heb jij dit al ervaren?
Sjoerd: Het meest negatieve wat ik heb gehad zijn de “gewone”mensen (die dus niet cosplayen en er niks van afweten van conventies, cosplayen etc red.) je erop aanspreken en het niet begrijpen, maar dat snap ik ook wel. Maar ook cosplayers die 100 uur werken aan hun cosplay en anderen bekritiseren die er maar een aantal uren aan gewerkt hebben. Dat vind ik jammer, maar aan de andere kant begrijp ik het wel een klein beetje. Je moet het maar proberen te maken, de 1 heeft er meer passie voor dan anderen. Dat kun je er ook aan terugzien in hun cosplay.

AVO Blog: Wat moet er volgens jou gedaan worden om meer positiviteit in de cosplay wereld te krijgen?
Sjoerd: Ik vind dat het al positief! Mensen geven graag complimenten en alle communities die ik zie is cosplay één van de positieve.

AVO Blog: Wie ben je en wie cosplay je?
Rutger: Ik ben Rutger en ik cosplay Kuifje, nu pas twee maanden!

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee voor deze cosplay? 
Rutger: Ik ben al fan van Kuifje sinds mijn vijfde, mijn vader heeft toen zijn stripboeken aan mij gegeven van Asterix, Kuifje, Suske en Wiske etc. En ik zit in een toneelclubje, we treden op in een verzorgingshuis Er wordt altijd bekende liedjes en musical liedjes gezongen en nu is er een musical van Kuifje geweest, dus ik dacht laten we dat gaan spelen! Omdat ik nu de kleding had, en na de zoveelste Comic Con niet persé met een acteur of actrice op de foto hoefde waarbij ik altijd als mezelf mee op de foto ga (want ik heb er best veel met wie ik op de foto ben geweest) besloot ik te gaan cosplayen! Kuifje vind ik het leukst en heb ik mijn best gedaan om, van wat ik al had, wat accurater te gaan maken. Bobby heb ik gekocht en de zak waar hij inzit heb ik zelf gemaakt.

AVO Blog: Sinds wanneer hou je je bezig met cosplay?
Rutger: Twee maanden dus!

AVO Blog: Hoe ga jij om met negativiteit in de cosplay wereld? Heb je dat al ervaren?
Rutger: Op dit moment heb ik nog niks negatiefs meegemaakt, wel heb ik gemerkt dat na 1 dag al in een warm bad valt. Ik heb gelijk al mensen leren kennen.

AVO Blog: Wie is volgens jou het grootste voorbeeld van positiviteit uitstralen in de cosplay wereld?
Rutger: Op dit moment zou ik het niet weten, omdat ik net twee maanden ben begonnen. Ik probeer mezelf steeds te verbeteren dus ben ik voor nu mijn eigen grootste voorbeeld.

AVO Blog: Wie zijn jullie en wie cosplayen jullie?
Keaton en Luke: Wij zijn Keaton (Grunt A) en Luke (Grunt B) en wij cosplayen Team Skull!

AVO Blog: Hoe kwamen jullie op het idee voor deze cosplay?
Luke: Ik ben meegesleurd door Grunt A, ik ken Pokémon niet echt.
Keaton: Zelf ben ik Pokémon fan en veel vrienden hebben dit al gecosplayed en ik vond het zo leuk dat ik het zelf ook ging doen. Het zijn leuke characters!

AVO Blog: Sinds wanneer houden jullie zich bezig met cosplay?
Keaton: Sinds ik 14 ben, ik ben nu 21 dus iets van 6 jaar. Mijn eerste event was Elfia. Het was helemaal nieuw voor mij want ik kende dat wereldje niet echt. Ik vond het helemaal geweldig en was meteen verliefd en sindsdien ga ik elk jaar naar conventies.
Luke: Mijn conventie was pas twee jaar later op Animecon.
Keaton : De mijne was inderdaad, na Elfia, ook een jaar later omdat Elfia heel anders is. De eerste conventie van mij was Tsunacon en ik vond dat eerlijk gezegd helemaal niks, omdat de sfeer zo anders was. Maar ik ben er uiteindelijk toch van gaan houden.

AVO Blog: Hoe ga jij om met negativiteit in de cosplay wereld?
Keaton en Luke: Negeren! Gewoon negeren!
Keaton: Heel veel mensen op facebook voegen je toe, maar ik zorg gewoon dat ik alleen de mensen accepteer die ik ken. Mensen waar ik me niet comfortabel bij voel, daar ga ik gelijk niet meer mee om en ik ga gewoon naar de mensen waar ik het leuk mee vind.
Het is jammer dat soms mensen kinderachtig kunnen zijn.

AVO Blog: Wat moet er volgens jullie gedaan worden om meer positiviteit in de cosplay wereld te krijgen?
Luke: Meer respect voor elkaar hebben.
Keaton: Ja, meer respect en vooral meer luisteren naar elkaar. Ik zie genoeg mensen die zich niet aan willen passen aan een ander. Als een ander iets vervelend vind en die vertelt je erover moet je er gewoon naar luisteren. Als iedereen aardig tegen elkaar doet en positief is. Dat zou wel wat beter mogen gaan.

AVO Blog: Wie is volgens jullie het grootste voorbeeld van positiviteit uitstralen in de cosplay wereld?
Luke: Mezelf!
Keaton: Ik doe mijn best heel positief te zijn! Als mensen gaan discrimineren over iemand z’n huidskleur of over welk geslacht iemand wil zijn, dan word ik daar zo pissig over. Ik heb liever dat mensen het accepteren.

Ik wil graag alle cosplayers bedanken voor hun tijd om de vragen te beantwoorden voor dit eerste cositivity interview op AVO Blog! Hou de #cositivity Facebookpagina in de gaten waar we zullen aankondigen wanneer we weer op pad gaan voor #cositivity interviews! Vergeet niet de pagina te liken.

Lien

#cositivity: https://www.facebook.com/CositivityNL/

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?