CD Review: Royz – RAVEN

This post is also available in: English

De tour finale voor Royz is in aantocht en wat is nou een beter moment om een CD te reviewen dan net daarvoor? RAVEN kwam uit op 21 maart, en laat zien hoe zowel het verleden, als vooruitgaan belangrijk zijn. In de maxi single combineren ze perfect een nieuwe sound met hun oude stijl om de luisteraar te laten weten dat ze nog steeds beide in petto hebben.

Tracklist:

01. RAVEN
02. Angry wuss Circus.
03. SACRIFICE (alleen op type C)
03. PANDEMIC (alleen op type D)

Terwijl type A en B de promotionele video bevatten van RAVEN, hebben type C en D instrumentale versies van de liedjes die benoemd worden in de review.

RAVEN was een moeilijke single om te maken voor de band. Na hun afgelopen Tour Final in Zepp Divercity, voelde de band alsof ze te kort kwamen, en er waren verschillende malen waarop ze het zelfs begonnen te hebben over stoppen. Maar daar vonden ze het eigenlijk nog wel te vroeg voor en dus is het nummer RAVEN ontstaan. Het gaat over iemand die verloren is, maar toch wil doorzetten, zowel door de lyrics verteld, als door de muziek. Het nummer laat een nieuwe sound horen van de band, meer duister en zwaarder dan normaal. Maar niet alles is nieuw. Aangekomen bij het refrein klinkt het al weer een hoop bekender, het lijkt een hoop op wat ze deden voor hun Tears album. De nostalgie groeit verder als ze een breakdown inzetten die eindigt met het welbekende rifje van Marble Pallet.

Dan komt Angry wuss Circus een nummer volledig geschreven door Kuina. Een kleine fun fact hierover is dat dit het eerste nummer is van Royz waar Kuina de lyrics van geschreven heeft. Het nummer heeft een lekker tempo en is zowel in tekst als met de muziek erg duister. De tekst geeft het verhaal van iemand die niet zeker is over zijn bestaan op aarde. Het nummer laat een nieuwe kant zien van Royz, met een stijl die totaal anders is van hun gebruikelijke muziek, en toch past het nog perfect bij hen. Het nummer eindigt met een lekker head-bang ritme, perfect voor lives.

SACRIFICE is het volgende nummer. Ook dit nummer heeft een lekker hoger tempo en is qua stijl nog best anders van wat we van Royz gewend zijn. Het geeft je energie, en stilzitten is bijna onmogelijk. Het is een perfect nummer om op te springen en mee te zingen. Ook dit nummer laat duidelijk zien dat ze meer in zich hebben dan hun oudere werk.

Als laatste is PANDEMIC. Het nummer heeft een beetje hetzelfde gevoel als RAVEN, het start met zware muziek, maar zodra het refrein luidt lijkt het net alsof je weer in de Tears periode bent terecht gekomen. In mijn ogen laat dit zien dat ze hun oude stijl nog lang niet verloren zijn. Ze willen nog terug kunnen kijken naar hun oude werk en het is belangrijk dat in het nieuwe te verwerken om te kunnen groeien. Het nummer is net als de andere erg energiek en motiveert de luisteraar om mee te springen en hun armen te zwaaien zoals ze dat doen tijdens concerten. Een mooie afsluiter van de CD.

Ik vind RAVEN een grote vooruitgang voor Royz, en het was zeker een leermoment. Hiervoor voelde het echt alsof ze erg hard opzoek waren naar een nieuw imago, steeds verder weg gaand van hun oude stijl. Ze zochten een nieuwe start, maar vergaten dat er ook nog een oude Royz was die fans adoreerde, zelfs zonder Kazuki. Met RAVEN werd het duidelijk dat een nieuwe stijl niet meteen betekent dat je alles wat ervoor gedaan is weg moet gooien, maar juist moet omarmen.

Score: 85/100

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?