Fotografe Asako Narahashi stelt tentoon bij IBASHO

This post is also available in: English

Vanaf donderdag 7 september begint de galerie IBASHO met een nieuwe tentoonstelling, namelijk een fototentoonstelling met het werk van Asako Narahashi.

Asako Narahashi (1959) is een fotografe uit Tokyo, wiens werk zich vooral richt op de relatie tussen land en water. Een groot deel van haar foto’s wordt genomen vanuit het water, wat een onverwacht fotografisch standpunt op het land biedt. Staand of zwemmend in de zee geeft ze een geheel nieuw perspectief op Japan: vanuit het water doemt de iconische Mount Fuji op, een vliegtuig landt in zee en de wolkenkrabbers van Tokyo lijken zo uit het water op te rijzen. Wie kijkt naar Narahashi’s foto’s, wordt overvallen door een gevoel van verbazing en desoriëntatie. En hoewel ze ook foto’s op land neemt – parallel met haar waterfoto’s – roepen haar beelden telkens opnieuw een uniek gevoel van vervreemding en onevenwicht op.

Dit werk, waarmee Narahashi een heel ander perspectief biedt op het genre van de landschapfotografie, kreeg al snel internationale erkenning. Sinds de start van het project in 2001 heeft Narahashi wereldwijd al meer dan 50 locaties gefotografeerd met haar Nikonos 35mm waterdichte filmcamera. Narahashi drijft met haar camera op de borst diep in de oceaan terwijl ze naar de kustlijn terugkijkt. Het werk toont aan hoe fotografie ons stereotiepe manier van kijken kan uitdagen. We kijken meestal naar de grens tussen de kust en de zee vanuit eenzelfde perspectief, namelijk dat van het land. Wanneer we dit perspectief omdraaien, krijgen we verrassende resultaten.

Naast deze bekende kleurenbeelden toont IBASHO ook een selectie van Narahashi’s vintage prints uit haar serie NU · E, de allereerste reeks die ze als fotografe maakte. Het is werk uit haar periode als kunststudente in het midden van de jaren 80. Onder leiding van de beroemde Japanse fotograaf Daido Moriyama sloot Narahashi zich aan bij de fotogroep Photo Session. In deze periode werkte Narahashi alleen in zwart-wit.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 15 oktober 2017. IBASHO is te vinden aan de Tolstraat 67 in Antwerpen en is geopend van vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

Bron: IBASHO

Francisca Hagen

Started with AVO in 2003. Now active as writer, reporter, reviewer, promotor, photographer and tries to rule the world with a forum. Can be found regurarly at conventions and concerts in the Netherlands and sometimes Belgium. Big passion for Japan and music. You can follow me on Twitter: @Seraphinne

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?