Boek Review: Haruki Murakami – Norwegian Wood

This post is also available in: English

Met het boek Norwegian Wood (ノルウェイの森) maakte Japanse schrijver Haruki Murakami in 1987 zijn doorbraak in Japan. Het boek is wereldwijd een bestseller met dertien miljoen verkochte exemplaren en bereikte, vergeleken met zijn vorige boeken, daarmee ook de Japanse jongeren met zijn verhaal. Maar wat maakt deze bestseller nou zo populair?

Haruki Murakami - Norwegian Wood

Het surrealisme en magisch-realisme dat een groot thema speelt in al Murakami’s boeken is in Norwegian Wood nauwelijks te vinden. Het gaat hier echt om een coming-of-age verhaal en houdt zich vooral bezig met onderwerpen zoals verlies, seksualiteit en liefde – onderwerpen die Murakami nog nooit eerder had besproken in zijn boeken. Het verhaal draait om Toru Watanabe, die terug kijkt op zijn jeugdjaren als student aan een universiteit in Tokyo in de jaren 60. Zijn beste vriend Kizuki pleegde op 17e jarige leeftijd zelfmoord, en liet zo Toru en Kizuki’s vriendin Naoko achter. Het boek verteld ons hoe Toru als een stille en serieuze jonge omgaat met dit verlies, maar ook met de gevoelens die hij ontwikkelt voor Naoko, die moeite heeft te leven met de nagedachtenis aan Kizuki en langzaam in een depressie wegzakt. Terwijl Naoko zich verder terugtrekt in haar eigen wereld ontmoet Toru de levendige Midori die hem een andere kant van het leven laat zien, vol avontuur en plezier.

Wat zo grijpend is aan dit verhaal is dat de problemen en gevoelens herkenbaar zijn voor veel mensen, jong én oud. Toru’s weg naar volwassenheid wordt grotendeels bepaald door de tragische gebeurtenissen in zijn leven en hoe hij én de mensen om hem heen daarmee omgaan. Dit boek weet je op allerlei manieren persoonlijk te raken, zelfs als je je niet in de hoofdpersoon kunt herkennen. De benedenwaartse mentale stabiliteit van Naoko zet je aan het denken over het nalatend effect van de dood, en de levenslust van Midori laat je terugdenken aan de vrijheid en onbezorgdheid van jong zijn.

Norwegian Wood is vooral een aanrader voor lezers die in contact willen komen met Haruki Murakami’s schrijfstijl, aangezien het surrealisme in al zijn andere boeken de lezer soms kan afschrikken. Dit krachtige verhaal baseerde Murakami deels op zichzelf en laat ook een ander deel van de Japanse maatschappij zien, namelijk de depressies en twijfels van jongeren in Japan.

Score: 85/100
Auteur: Haruki Murakami
ISBN: 9789025442842
Taal: Nederlands
Aantal bladzijdes: 320 bladzijdes

Eén gedachte over “Boek Review: Haruki Murakami – Norwegian Wood

  • 22 August, 2017 om 12:22
    Permalink

    Mooie review, ik heb het boek nog steeds niet gelezen en vind na het lezen hiervan dat ik het zeker moet doen!

    Reactie

Bedankt voor het lezen van een bericht! Laat je een reactie achter?